Forum

Kuchenne porady

grudki mąki w sosach :(

  • Autor: Onika Data: 2005-10-03 15:16:07

    Próbowałam już na różne sposoby i zawsze jak dodaje mąka, żeby zagęścić sos to mi się grudki robią :( Czy macie jakiś sposób dla bardzo opornych ?

  • Autor: Onika Data: 2005-10-03 15:32:23

    Podstawą sosów jest zasmażka i to pewnie to mi nie wychodzi. Jak zostaje mi na patelni to cóś z podsmażania  mięsa, to pruszę na to mąkę i... grudki :( dodaję mąki rozmieszanej z wodą i... zcina się i robią si e grudki :( wymiękam, ech...

  • Autor: Gusia Data: 2005-10-03 15:40:50

    Ja sosy zaciągam mąką ziemniaczaną ostatnio: mieszam najpierw z zimną wodą a potem dodaję do sosu mieszając przy tym bardzo energicznie. Daję przy tym stopniowo mąkę zaczynając od 1 łyżeczki,żeby mis ie krochmal nie zrobił jak za dużo dam. Mój tata za to ma inny sposób, rozbija mąkę z wodą mikserem, dodaję potem kilka łyżek sosu, wyciąga z naczynia w którym robi sos mięcho i wlewa intensywnie mieszając przy tym, natomiast przy gulaszu mięso jest drobno pokrojone więc nie ma tej trudności mieszania co przy płatch mięska. A zasmażek nie używam praktycznie

  • Autor: Gusia Data: 2005-10-04 08:59:51

    Dziękuję bardzo Agulinko... no w końcu się przemogłam

  • Autor: shoffix Data: 2005-10-04 13:42:58

    I całe szczęście po obu stronach ;-)

    pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: Gusia Data: 2005-10-04 14:32:57

    No Zajączku bardzo się cieszę, że znowu cię widzę (czytam)

Przejdź do pełnej wersji serwisu