wiem że podobnych temtów były tu juz setki jednak po przejrzeniu ich i tak nie znalazlam nic dla siebie. wiec bardzo proszę Was drodzy Zarłocy pomóżcie...planuje zrobić uroczystą kolację przy świecach i jedyne co wymysliłam to to że chciałabym żeby były pieczone ziemniaczki i smaczne wino, nie mam tylko pomysłu na mięsko :( może Wy mi cos doradzicie??
ja proponuje pieczone udka kurczaka nacierane majonezem, robiłam i mięsko było bardzo delikatne a zarazem pikantne (uwaga z chili lepiej zrezygnowac a dodać w zamian paprykę mieloną ostrą) :))
albo dowolną ilość kurczaka ułozonego na warzywkachz dodatkiem fasolki papryki marchweki pomidorków itde plus sporo czosnku i przypraw i upieczonego w naczyniu żaroodpornym...i mamy dwa w jednym
najszybciej i najprosciej można zrobić pierś z kurcaka smażoną bez panierki na oliwie z oliwek lub z pestek winogron. Na koniec dodać kilka pokrojonych ząbków czosnku , przyprawy według uznania mozna pierś posmarować sosem chili slodko-pikantnym ale pod koniec smażenia ,bo jest słodki i szybko się piersiatka zrumienia. Na każdy kawałek piersi proponuję połozyć plaster ananasa, a w środek ananasa troszeczkę żurawiny. Można i bez też super wygląda i smakuje. Pozdrawiam
Czesc ja proponuje szybkie i bardzo smaczne pieczone mieso do czerwonego wytrawnego wina.
Poltora do dwoch kilo karkowki bez kosci. Tylez samo soli. Miesko umyc osuszyc i nasypac na blaszcze do pieczenia troche soli pod miesko nastepnie polozyc je i calkowicie przysypac sola tak by z kazdej strony bylo zakryte. Piekarnik w miedzy czasie na 180-200 C sie juz rozgrzal. Wkladasz calosc ostroznie di piekarnika i otwierasz winko zeby sie napowietrzylo. Czas pieczenia 2 do 2 i pol godziny. Przed koncem pieczenia, mozna sciagnac z gory skorupe z soli i miesko lekko przypiec. Po upieczeniu wyciagasz calosc i oczyszczasz z resztek soli. kroisz w plastry poltora do 2 cm i serwujesz przybrane sielenina. A na przystawke najlepiej smakuje polska salatka warzywna.
Uwaga!!! bez obaw miesko nie bedze za slone zaskoczysz tym danie wszystkich gosci. Jesli wystygnie smakuje tez wspaniale. Smacznego.
wiem że podobnych temtów były tu juz setki jednak po przejrzeniu ich i tak nie znalazlam nic dla siebie. wiec bardzo proszę Was drodzy Zarłocy pomóżcie...planuje zrobić uroczystą kolację przy świecach i jedyne co wymysliłam to to że chciałabym żeby były pieczone ziemniaczki i smaczne wino, nie mam tylko pomysłu na mięsko :( może Wy mi cos doradzicie??
ja proponuję Ci pierś z indyka faszerowanego orzechami i rodzynkami. I do tego białe wino.
ja proponuje pieczone udka kurczaka nacierane majonezem, robiłam i mięsko było bardzo delikatne a zarazem pikantne (uwaga z chili lepiej zrezygnowac a dodać w zamian paprykę mieloną ostrą) :))
albo dowolną ilość kurczaka ułozonego na warzywkachz dodatkiem fasolki papryki marchweki pomidorków itde plus sporo czosnku i przypraw i upieczonego w naczyniu żaroodpornym...i mamy dwa w jednym
Bardzo smaczna są polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem Gadułki http://wielkiezarcie.com/przepis9945.html lub dwa mięska w śmietanie estragonowej Wariacji http://wielkiezarcie.com/przepis7382.html
bardzo Wam dziękuje za te wszystkie pomysły :) mam nadzieje że uda mi się stanąć na wysokości zadania i że kolacja wyjdzie wyśmienita.
Czesc ja proponuje szybkie i bardzo smaczne pieczone mieso do czerwonego wytrawnego wina.
Poltora do dwoch kilo karkowki bez kosci.
Tylez samo soli.
Miesko umyc osuszyc i nasypac na blaszcze do pieczenia troche soli pod miesko nastepnie polozyc je i calkowicie przysypac sola tak by z kazdej strony bylo zakryte.
Piekarnik w miedzy czasie na 180-200 C sie juz rozgrzal.
Wkladasz calosc ostroznie di piekarnika i otwierasz winko zeby sie napowietrzylo.
Czas pieczenia 2 do 2 i pol godziny.
Przed koncem pieczenia, mozna sciagnac z gory skorupe z soli i miesko lekko przypiec.
Po upieczeniu wyciagasz calosc i oczyszczasz z resztek soli.
kroisz w plastry poltora do 2 cm i serwujesz przybrane sielenina.
A na przystawke najlepiej smakuje polska salatka warzywna.
Uwaga!!!
bez obaw miesko nie bedze za slone zaskoczysz tym danie wszystkich gosci.
Jesli wystygnie smakuje tez wspaniale.
Smacznego.