Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Szukam porady!!!!!

• Autor: agee Data: 2005-10-10 09:46:09

Witam. Poradzcie proszę, bo nie wiem co mam z tym zrobić.... W kwiatach doniczkowych, a konkretniej w ziemi, pojawiły się słabo widoczne białe robaczki. Trzeba sie dobrze przyjrzeć ,żeby je zobaczyć. Nie wiem co mam juz zrobić, bo wymieniłam ziemię na nową, a mimo to po jakimś czasie znowu sie pojawiły. Kwiaty mi marnieją z dnia na dzień.Czy mam czymś popryskać, czy też podlewać? Nawt jakis czas nie podlewała kwiatów, bo myslałam że to może od za badzo wilgotnej ziemi...ale to też nie pomogło.POMOCY!!!

• Autor: Agapis Data: 2005-10-10 10:20:59

Jeśli skaczą to mogą być skoczogonki(albo podobna nazwa).Bardzo trudne do wytępienia.Spróbuj zanurzyć doniczkę w dużej ilości wody(tak aby doniczka pływała),wtedy robale wyjdą na wierzch ziemi.Moim kwiatom to niestety nie pomogło,bo te robale mieszkają w korzeniach.Zmiana ziemi też nie pomoże.Spróbuj popytać w sklepie ogrodniczym.Jeśli wszystko zawiedzie,to niestety kwiaty trzeba będzie wyrzucić.

• Autor: pika15 Data: 2005-10-10 10:21:50

Z takim samym problemem  borykam się już od dłuższego czasu.W kwiaciarni kupiłam taki mały płyn i rozcięczałam go z wodą i podlewałam , ale po jakimś czasie znowu powtórka.Najlepiej widać te maleństwa po podlaniu jak się pluskają w wodzie.

• Autor: jasia Data: 2005-10-10 10:34:00

Kiedyś wypróbowałam zasłyszaną metodę i dała dobre efekty. A oto ona : rozkruszyć kilka papierosów, takie, co mają najwięcej nikotyny, zalać je wrzątkiem - jak herbatę - i taką esencją kilkakrotnie podlać kwiaty. U mnie poskutkowało, ale nie wiem czy to takie same robaczki?
    Warto spróbować.
    jasia

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-10 10:45:01

Moja mama stwierdziła to samo-więc moze warto wypróbować:)))
    Jeśli to nie da efektów-może warto zapytać w kwiaciarni o jakis srodek na te małe paskudy

• Autor: agee Data: 2005-10-10 10:54:23

A kwiaty nie ucierpiały po takiej kuracji? Bo wypróbuję ją. Trzeba chwytać sie kazdego sposobu na te szkodniki...

• Autor: jasia Data: 2005-10-10 11:06:49

Moje nie ucierpiały. Oczywiście taką truciznę należy podawać w małych dawkach. A same kwiaty podlewać i zraszać normalnie.
    Taka trucizna z tytoniu jest też dobra na różne plamy i szkodniki na liściach, wtedy przeciera się liście esencją.
    Życzę powodzenia-  jasia

• Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-10 13:38:29

Należy kupić w sklepie ogrodniczym preparat Diazinon,posypać nim ziemię w doniczce,lekko wymieszaćz wierzchu i podlac,w razie potrzeby powtórzyć po 2 tygodniach.Wypróbowałam wiele razy,ale niestety nie pamietam jak sie szkodnik nazywa.

• Autor: angela Data: 2005-10-10 20:01:13

W moich doniczkach też kiedyś zagnieździły się te małe paskudztwa.Wyczytałam w jakiejś gazecie aby przesuszyć lekko ziemię w doniczce i ograniczyć podlewanie, bo robaczki uwielbiają wilgoć. Zrobiłam tak, pomogło a kwiatkom krótki okres suszy nie zaszkodził. Ponoć gorsze przelanie kwiatów wodą niż przesuszenie.

• Autor: agee Data: 2005-10-11 11:32:56

A najgorsze jest to, że podobno one przenoszą się z kwiata na kwiat....pozdrawiam.

• Autor: joanna58 Data: 2005-10-12 21:59:31

w każdym sklepie ogrodniczym poradzą ci żebyś kupiła preparat o nazwie "basudin ", miesza sie go z wodą i podlewa kwiatki, woda robi się mlecznobiała,za często podlewasz kwiaty, stąd te białe robaczki

• Autor: joanna58 Data: 2005-10-12 22:01:53

podlej oczywiście wszystkie kwiaty w okolicy tego ze szkodnikami,

Przejdź do pełnej wersji serwisu