Miksujesz marchewke na cieplo??? Ja robie tak: na rozgrzana patelnie teflonowa daje maselko i troszke oleju lub oliwy, zabek czosnku, ktory po chwili wyciagam, kroje marchewki w plasterki albo szatkuje na sztkownicy (bo szybciej, tylko uwaga na palce), dodaje soli, plaska lyzeczke cukru, troszke vegety (bo lubie) i moze byc tymianek. Podlewam troszke woda i dusze pod przykryciem z 20 min, mieszajac od czasu do czasu. Jak zmieknie odkrywam i odparowuje poczym jeszcze ja tak trosze podsazam delikatnie. Pyszna jest! Polecam!
Zrób sałatkę podaję przepis marchew ( ok 60 dkg) obierz , umyj i zalej osoloną wrzącą wodą z dodatkiem mleka , ugotuj pod przykryciem do miękkości ; jabłka ( 15 dkg) obierz i usuń gniazda nasienne -pokrój w kostkę ;pomarańcze ( 15 dkg) sparz wrzątkiem , obierz ze skórki i pokrój w kostkę ;ugotowaną marchewkę , pokrój w kostkę ;jabłka , pomarańcze i marchewkę włóż do miski ,wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny ,dopraw do smaku solą i pieprzem , polej ketchupem łagodnym lub pikatnym .Polecam .
Ja marchewkę pokrojoną w kostkę gotuję w maleńkiej ilości wody. Dodaję do tego vegettę, pieprz, troszkę cukru i trochę posiekanej cebulki. Na spodeczku mieszam łyżeczkę masła z łyżką mąki i tak zagęszczam miękką już marchewkę. Często dodaje też groszek /ten z puszki daję już na koniec/ i mam marchewke z groszkiem.
ja mam super przepis na marchewkę! pokrój marchewkę w talarki i ugotuj do m,iękkości / ok 10 min./ z odrobiną wody,łyżką masła, szczyptą soli, 2-3 łyżkami miodu i suszoną bazylią.ilość miodu zależy od ilości marchewki, można zawsze dodać, więc lepiej dać mniej na początek. bazylii daję sporo, żeby wyraźnie było ją widać na marchewce ;) tak przyrządzona marchewka jest wprawdzie na słodko, ale pasuje praktycznie do wszystkiego - kurczak, schabowe, do wyboru. smacznego!
Czy ktoś ma super przepis na marchewkę na ciepło , taką do obiadu.Ja zawsze miksuję i doprawiam do smaku, ale ten sposób już jest nudny?
Miksujesz marchewke na cieplo??? Ja robie tak: na rozgrzana patelnie teflonowa daje maselko i troszke oleju lub oliwy, zabek czosnku, ktory po chwili wyciagam, kroje marchewki w plasterki albo szatkuje na sztkownicy (bo szybciej, tylko uwaga na palce), dodaje soli, plaska lyzeczke cukru, troszke vegety (bo lubie) i moze byc tymianek. Podlewam troszke woda i dusze pod przykryciem z 20 min, mieszajac od czasu do czasu. Jak zmieknie odkrywam i odparowuje poczym jeszcze ja tak trosze podsazam delikatnie. Pyszna jest! Polecam!
Zrób sałatkę podaję przepis marchew ( ok 60 dkg) obierz , umyj i zalej osoloną wrzącą wodą z dodatkiem mleka , ugotuj pod przykryciem do miękkości ; jabłka ( 15 dkg) obierz i usuń gniazda nasienne -pokrój w kostkę ;pomarańcze ( 15 dkg) sparz wrzątkiem , obierz ze skórki i pokrój w kostkę ;ugotowaną marchewkę , pokrój w kostkę ;jabłka , pomarańcze i marchewkę włóż do miski ,wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny ,dopraw do smaku solą i pieprzem , polej ketchupem łagodnym lub pikatnym .Polecam .
Bardzo dziękuję za odpowiedż , wypróbuję wasze porady. pa,pa.
Ja polecam swój przepis "duszona marchewka" wg moich synów jest najlepsza pod słońcem... haha ale jestem nieskromna
Renatko dziękuje przepis też interesujący , nigdy nie robiłam z cebulą .
Ja marchewkę pokrojoną w kostkę gotuję w maleńkiej ilości wody. Dodaję do tego vegettę, pieprz, troszkę cukru i trochę posiekanej cebulki. Na spodeczku mieszam łyżeczkę masła z łyżką mąki i tak zagęszczam miękką już marchewkę. Często dodaje też groszek /ten z puszki daję już na koniec/ i mam marchewke z groszkiem.
Moim zdaniem najlepszy sposób to "MARCHEWKA NA GĘSTO", na którą za chwilę będziesz mogła znaleźć w mioch przepisach.Pozdrawiam.
Bardzo wszystkim dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja mam super przepis na marchewkę! pokrój marchewkę w talarki i ugotuj do m,iękkości / ok 10 min./ z odrobiną wody,łyżką masła, szczyptą soli, 2-3 łyżkami miodu i suszoną bazylią.ilość miodu zależy od ilości marchewki, można zawsze dodać, więc lepiej dać mniej na początek. bazylii daję sporo, żeby wyraźnie było ją widać na marchewce ;)
tak przyrządzona marchewka jest wprawdzie na słodko, ale pasuje praktycznie do wszystkiego - kurczak, schabowe, do wyboru. smacznego!