Forum

Kuchenne porady

Inka21 - pomocy !!!

• Autor: alman Data: 2005-10-12 20:56:55

Ineczko, latem zrobiłam wino z porzeczek wg Twojego przepisu. Przepis prosty, winko pyszne. A teraz mam winogrona, zwykłe, nie za duże, ciemne. Chciałabym zrobić wino, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej materii. Może posiadasz jakiś sprawdzony a zarazem prosty w wykonaniu przepis na wino ? Byłabym wdzięczna . Proszę, jeśli możesz, pomóż. Pozdrawiam. almanka

• Autor: inka21 Data: 2005-10-13 08:50:11

ja zrobilam - wlaśnie dochodzą winogrona w alkoholu oto przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis10810.html?PHPSESSID=4884535e0f45dc3a46f46d016dabb2e2,a na wino z winogron zaraz wklepię przepis, pozdrawiam inka21

• Autor: inka21 Data: 2005-10-13 09:08:29

o prosze : http://wielkiezarcie.com/przepis11801.html, inka21

• Autor: mlena Data: 2005-10-13 11:36:18

Użytkownik alman napisał w wiadomości:
    > Ineczko, latem zrobiłam wino z porzeczek wg Twojego przepisu. Przepis prosty,
    > winko pyszne. A teraz mam winogrona, zwykłe, nie za duże, ciemne. Chciałabym
    > zrobić wino, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej materii. Może
    > posiadasz jakiś sprawdzony a zarazem prosty w wykonaniu przepis na wino ?
    > Byłabym wdzięczna . Proszę, jeśli możesz, pomóż. Pozdrawiam. almanka
    Pytanie było do Inki ale ja wtrącę kilka słów. Do wina z winogron nie trzeba dodawać drożdży winnych. Winogron je już posiada. Wystarczy tylko rozgnieść owoce winogron, ja robię to tłuczkiem do ziemniakow . Proporcja jest prosta - ile rozgniecionych winogron tylez samo wody. Na każde 5 litrów nastawu ( rozgnieciony winogron + woda) dodajemy około 1 kg cukru ale to nie jest regułą. Cukier wsypuję bezpośrednio do nastawu i mieszam. Jeżeli chcemy zeby wino było mocne, trzeba pamiętać że cukier dodajemy porcjami . Na początku dodajemy tylko część cukru , po tygodniu sprawdzamy czy nastaw nie jest już słodki, czy drożdże przerobiły cukier na alkohol, dodajemy następną część cukru Ja staram sie dodać cukier w 3 porcjach. Jeżeli zoriętujemy się że drożdże przerobiły cukier bardzo szybko to możemy go dodać w kolejnej porcji tochę więcej . Zapewniam , wino będzie mocne. Dalej postępować tak jak z iiny winem . Po zakończonej fermentacji zlać znad osadu, pozostawić na kilka tygodni do sklarowania się. Zlać do czystych butelek :-) Własnie dzisiaj zaglądałam do mojego winuska , owoce już zaczęły opadać na dno a winko wydaje się być bardzo mocne ( nastawiłam 21 września) Pozdrawiam :-))

• Autor: alman Data: 2005-10-13 12:52:04

Dziękuję Inko, dziękuję Mleno. Pytanie skierowałam do Inki, bo sugerowałam się tym, że już wcześniej zamieściła inny przepis na wino. Moje winogrona dopiero dojrzały, stąd teraz pytam, podczas gdy jak widzę niedługo będziecie już degustować. Ślicznie dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie.

• Autor: jasia Data: 2005-10-13 12:56:21

To może jeszcze ja coś dopiszę?
    Mlena napisała :"Do wina z winogron nie trzeba dodawać drożdży winnych. Winogron je już posiada", i ma całkowitą rację, pod warunkiem, że nie umyjemy winogron. W przeciwnym wypadku dodatek drożdży jest konieczny.
    Wtrąciłam te parę słów, ponieważ kiedyś sama popełniłam ten błąd.
    jasia

• Autor: inka21 Data: 2005-10-13 15:26:06

ja uważam ,że dodane drożdże nie zaszkodza a wręcz pomogą, a co do pytania o butle to polecam na 10 kg owocow 20-25 litrową , inka21

• Autor: alman Data: 2005-10-13 20:56:24

Dzięki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu