Ja jadłam takie z soczewicą.Znajoma je robiła w ten sposób że mieliła ugotowana soczewice razem z gotowanymi kartoflami.Myślę że to samo mozna zrobic z fasolką, plus podsmażona cebulka,dużo pieprzu,soli,ewentualnie czosnek.Ale wiem ze mozna zrobic tez to samo bez udziału kartofli-one były dokładane tylko dlatego ze fasoli było zbyt mało.Spokojnie mozesz zrobic z samej fasoli z w/w składnikami,ewentualnie wprowadzic własne modyfikacje
POLECAM Ci ten farsz, jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu:
- 500 g pora - 100 g czerwonej soczewicy (suchej)- może być też biała- używam czerwonej, bo ładniej wygląda z zielonym porem:D - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oregano
1. Pora umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oliwie. 2. Do pora dodać soczewicę, wlać 250 ml wody i gotować 5 minut. 3. Dodać przecier, oregano, zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać 1/8 l wody i znów gotować aż soczewica będzie miękka.
hej.
czytałam o pierogach z fasolą - ponoc pycha, ale nie znalazłam nigdzie przepisu na farsz. Ktoś podpowie? dziękuję, M.
Jadłam kiedyś pierogi z bobem,rzeczywiście pyszne.W skład wchodził tylko ugotowany i zmielony bób,sól i pieprz.Tak samo mozna chyba zrobić z fasolą.
Ja jadłam takie z soczewicą.Znajoma je robiła w ten sposób że mieliła ugotowana soczewice razem z gotowanymi kartoflami.Myślę że to samo mozna zrobic z fasolką, plus podsmażona cebulka,dużo pieprzu,soli,ewentualnie czosnek.Ale wiem ze mozna zrobic tez to samo bez udziału kartofli-one były dokładane tylko dlatego ze fasoli było zbyt mało.Spokojnie mozesz zrobic z samej fasoli z w/w składnikami,ewentualnie wprowadzic własne modyfikacje
POLECAM Ci ten farsz, jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu:
- 500 g pora
- 100 g czerwonej soczewicy (suchej)- może być też biała- używam czerwonej, bo ładniej wygląda z zielonym porem:D
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
1. Pora umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oliwie.
2. Do pora dodać soczewicę, wlać 250 ml wody i gotować 5 minut.
3. Dodać przecier, oregano, zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać 1/8 l wody i znów gotować aż soczewica będzie miękka.