Forum

Kuchenne porady

farsz z fasoli

  • Autor: milka12 Data: 2005-10-13 10:22:24

    hej.
    czytałam o pierogach z fasolą - ponoc pycha, ale nie znalazłam nigdzie przepisu na farsz. Ktoś podpowie? dziękuję, M.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-13 11:15:37

    Jadłam kiedyś pierogi z bobem,rzeczywiście pyszne.W skład wchodził tylko ugotowany i zmielony bób,sól i pieprz.Tak samo mozna chyba zrobić z fasolą.

  • Autor: Sweetya Data: 2005-10-13 12:21:30

    Ja jadłam takie z soczewicą.Znajoma je robiła w ten sposób że mieliła ugotowana soczewice razem z gotowanymi kartoflami.Myślę że to samo mozna zrobic z fasolką, plus podsmażona cebulka,dużo pieprzu,soli,ewentualnie czosnek.Ale wiem ze mozna zrobic tez to samo bez udziału kartofli-one były dokładane tylko dlatego ze fasoli było zbyt mało.Spokojnie mozesz zrobic z samej fasoli z w/w składnikami,ewentualnie wprowadzic własne modyfikacje

  • Autor: nutella Data: 2005-10-13 14:23:24

    POLECAM Ci ten farsz, jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu:

    - 500 g pora
    - 100 g czerwonej soczewicy (suchej)- może być też biała- używam czerwonej, bo ładniej wygląda z zielonym porem:D
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka oregano

    1. Pora umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oliwie.
    2. Do pora dodać soczewicę, wlać 250 ml wody i gotować 5 minut.
    3. Dodać przecier, oregano, zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać 1/8 l wody i znów gotować aż soczewica będzie miękka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu