Poradźcie mi-wiem,ze był ten temat ale nie moge go znaleźć- czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować,jęsli się wczesniej obgotuje-to prawda?) a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?
Obgotowywuję grzyby dwa razy po 20 min , zalewam gorącą zalewą octową (wrzącą),zakręcam słoiki , przekręcam zakrętką w dół , by się zassały , zimne wstawiam do pomieszczenia gospodarczego, w ten saposób robiła grzyby moja babcia i robi teściowa . Nie potrzeba ich pasteryzować gdy obgotowujemy dość długo grzyby.Pozdrawiam.:)
Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:((( Co jest nie tak???
Proszę o to - sposób mojej mamy!!!!.Suchą wewnętrzną część wieczka smaruję lekko białkiem(palcem ).Wierzcie mi że zawsze łapie i b a r d z o długo trzyma ale są problemy z otwieraniem.Tu potrzebna męska ręka!!!
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości: > Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie > wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię > nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze > zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:(((Co jest nie > tak??? Obgotowane grzyby wrzucam do garnka z gotujacą zalewą Jak się zagotują to wkładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i przykrywam ręcznikiem. Nigdy nie pasteryzuję marynowanych grzybów. Robię tak od zawsze, są dobre i nigdy jeszcze nie pootwierały mi się. Pozdrawiam :-))
jejku, a po co tak długo obgotowywać i to jeszcze dwa razy! przecież większość smaku grzybów zostanie w tych wodach, w których się gotowały. Ja obgotowuję grzyby raz, najwyżej 10 minut - zależy od wielkości - nakładam gorące do słoików, zalewam wrzącą zalewą, zakręcam mocno i odstawiam do góry dnem - zostawiam do całkowitego ostudzenia. Nigdy mi się nic nie zespuło a czasami stoją ponad rok. Robię rocznie ponad 200 słoików i dużo rozdaję znajomym oraz rodzinie - nikt się nigdy nie zatruł i wszystkim smakują
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości: > czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować, jeśli się wczesniej obgotuje-to prawda?) a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?
To czy pasteryzować czy nie: nie wynika z obgotowania. Obgotowanie to obróbka wstępna grzyba (zabieg w czasie ok. 10-20 minut, osolona woda, można też lekko zakwasić wodę octem). Wszystko zależy jaką zalewę zastosujesz. - przy stężeniu zalewy poniżej 2% octu = grzyby zaleca się pasteryzować (czas ok 15-20 minut; metody: w naczyniu z wodą albo w piecu o temeraturze nie przekraczającej 100 0C). - przy stężeniu zalewy ok 3-4% octu = nie ma konieczności pasteryzacji.
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości: >(...) Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:((( Co jest nie tak???
No coś robisz nie tak :-) Napisz, jak przebiega u Ciebie pasteryzacja?
No właśnie niektóre się zamkna ,niektóre nie-moze to wina słoików lub zakrętek. Układam grzybki w słoikach,razem z przyprawami,(wycieram do sucha brzegi słoików)zalewam świeżo zagotowaną zalewą,dobrze zakrecam i wstawiam do dużego gara z gotujacą się wodą(dno wyłozone ścierą:) Przykrywam i gotuje na wolnym ogniu ok. 20 minut.Wyjmuję i stawiam ,,do góry nogami''. Jeśli cos nie tak-popraw mnie zajaczku:)))Pozdrawiam
powinno zassać. Zwaliłbym winę własnie na wieczka Co mi się nasuwa: albo się wysłużyły (jakieś zagięcia...) albo dekle nie są kompatybilne z gwintem = i nie łapią.
Czy ktoś może mi podać jakis sprawdzony przepis na pasteryzowanie świezych grzybów? Tak by można je było potem wykorzystac do sosu, ze śmietanką. A najlepiej jakby ktoś miał doświadczenie w pasteryzacji grzybów w piekarniku bo w garnku słoiki mi sie ne zamykają :) a w piekarniku i owszem.
grzyby duszone czy przesmażone - bez dodatku octu - powinno się poddać tyndalizacji czyli trzykrotnej pasteryzacji - każda kolejna w odstępach 24 godzin żeby pozbyć się wszystkich drobnoustrojów
jeśli chcę grzyby do sosu to albo zamrażam je w plastikowych pojemnikach, albo lekko obgotowuję w wodzie z solą (około 15 min) gorące przekładam łyżką cedzakową do słoików i zamykam, nie pasteryzuję dodatkowo, trzymam w szafce kuchennej i nigdy nic im się nie stało
Poradźcie mi-wiem,ze był ten temat ale nie moge go znaleźć-
czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować,jęsli się wczesniej obgotuje-to prawda?)
a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?
Obgotowywuję grzyby dwa razy po 20 min , zalewam gorącą zalewą octową (wrzącą),zakręcam słoiki , przekręcam zakrętką w dół , by się zassały , zimne wstawiam do pomieszczenia gospodarczego, w ten saposób robiła grzyby moja babcia i robi teściowa . Nie potrzeba ich pasteryzować gdy obgotowujemy dość długo grzyby.Pozdrawiam.:)
Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:(((
Co jest nie tak???
Proszę o to - sposób mojej mamy!!!!.Suchą wewnętrzną część wieczka smaruję lekko białkiem(palcem ).Wierzcie mi że zawsze łapie i b a r d z o długo trzyma ale są problemy z otwieraniem.Tu potrzebna męska ręka!!!
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
Obgotowane grzyby wrzucam do garnka z gotujacą zalewą Jak się zagotują to wkładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i przykrywam ręcznikiem. Nigdy nie pasteryzuję marynowanych grzybów. Robię tak od zawsze, są dobre i nigdy jeszcze nie pootwierały mi się. Pozdrawiam :-))
> Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie
> wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię
> nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze
> zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:(((Co jest nie
> tak???
Jesteście super-napewno skorzystam z podpowiedzi.serdecznie pozdrawiam
jejku, a po co tak długo obgotowywać i to jeszcze dwa razy! przecież większość smaku grzybów zostanie w tych wodach, w których się gotowały. Ja obgotowuję grzyby raz, najwyżej 10 minut - zależy od wielkości - nakładam gorące do słoików, zalewam wrzącą zalewą, zakręcam mocno i odstawiam do góry dnem - zostawiam do całkowitego ostudzenia. Nigdy mi się nic nie zespuło a czasami stoją ponad rok. Robię rocznie ponad 200 słoików i dużo rozdaję znajomym oraz rodzinie - nikt się nigdy nie zatruł i wszystkim smakują
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:

> czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować, jeśli się wczesniej obgotuje-to prawda?) a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?
To czy pasteryzować czy nie: nie wynika z obgotowania. Obgotowanie to obróbka wstępna grzyba (zabieg w czasie ok. 10-20 minut, osolona woda, można też lekko zakwasić wodę octem).
Wszystko zależy jaką zalewę zastosujesz.
- przy stężeniu zalewy poniżej 2% octu = grzyby zaleca się pasteryzować (czas ok 15-20 minut; metody: w naczyniu z wodą albo w piecu o temeraturze nie przekraczającej 100 0C).
- przy stężeniu zalewy ok 3-4% octu = nie ma konieczności pasteryzacji.
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
>(...) Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:((( Co jest nie tak???
No coś robisz nie tak :-) Napisz, jak przebiega u Ciebie pasteryzacja?
pozdrawiam,
shiludek
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
No właśnie niektóre się zamkna ,niektóre nie-moze to wina słoików lub zakrętek.
Układam grzybki w słoikach,razem z przyprawami,(wycieram do sucha brzegi słoików)zalewam świeżo zagotowaną zalewą,dobrze zakrecam i wstawiam do dużego gara z gotujacą się wodą(dno wyłozone ścierą:)
Przykrywam i gotuje na wolnym ogniu ok. 20 minut.Wyjmuję i stawiam ,,do góry nogami''.
Jeśli cos nie tak-popraw mnie zajaczku:)))Pozdrawiam
powinno zassać.
Co mi się nasuwa: albo się wysłużyły (jakieś zagięcia...) albo dekle nie są kompatybilne z gwintem = i nie łapią.
Zwaliłbym winę własnie na wieczka
pozdrawiam,
shiludek
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
Dzięki,pozdrówka
:)))
Witam.
Czy ktoś może mi podać jakis sprawdzony przepis na pasteryzowanie świezych grzybów? Tak by można je było potem wykorzystac do sosu, ze śmietanką. A najlepiej jakby ktoś miał doświadczenie w pasteryzacji grzybów w piekarniku bo w garnku słoiki mi sie ne zamykają :) a w piekarniku i owszem.
Dziekuje i pozdrawiam
grzyby duszone czy przesmażone - bez dodatku octu - powinno się poddać tyndalizacji czyli trzykrotnej pasteryzacji - każda kolejna w odstępach 24 godzin żeby pozbyć się wszystkich drobnoustrojów
jeśli chcę grzyby do sosu to albo zamrażam je w plastikowych pojemnikach, albo lekko obgotowuję w wodzie z solą (około 15 min) gorące przekładam łyżką cedzakową do słoików i zamykam, nie pasteryzuję dodatkowo, trzymam w szafce kuchennej i nigdy nic im się nie stało