Forum

Kuchenne porady

Grzyby-jeszcze raz!!!

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-15 17:13:23

Poradźcie mi-wiem,ze był ten temat ale nie moge go znaleźć-
    czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować,jęsli się wczesniej obgotuje-to prawda?)
    a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?

• Autor: aryt Data: 2005-10-15 22:15:07

Obgotowywuję grzyby dwa razy po 20 min , zalewam gorącą zalewą octową (wrzącą),zakręcam słoiki , przekręcam zakrętką w dół , by się zassały , zimne wstawiam do pomieszczenia gospodarczego, w ten saposób robiła grzyby moja babcia i robi teściowa . Nie potrzeba ich pasteryzować gdy obgotowujemy dość długo grzyby.Pozdrawiam.:)

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-16 10:14:10

Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:(((
    Co jest nie tak???

• Autor: halinkaaa Data: 2005-10-16 13:29:05

Proszę o to - sposób mojej mamy!!!!.Suchą wewnętrzną część wieczka smaruję lekko białkiem(palcem ).Wierzcie mi że zawsze łapie i  b a r d z o  długo trzyma ale są problemy z otwieraniem.Tu potrzebna męska ręka!!!

• Autor: mlena Data: 2005-10-16 13:36:37

Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
    > Czyli łącznie 40 minut...Bardzo dziekuję za odpowiedź:)Tym bardziej że nie
    > wiem czemu ale pasteryzacja wcale najlepiej mi nie wychodzi-chyba cos robię
    > nie tak.Pasteryzowanie powinno być dla pewności,że słoik się dobrze
    > zamknie.Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:(((Co jest nie
    > tak???
    Obgotowane grzyby wrzucam do garnka z gotujacą zalewą Jak się zagotują to wkładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i przykrywam ręcznikiem. Nigdy nie pasteryzuję marynowanych grzybów. Robię tak od zawsze, są dobre i nigdy jeszcze nie pootwierały mi się. Pozdrawiam :-))

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-16 14:06:37

Jesteście super-napewno skorzystam z podpowiedzi.serdecznie pozdrawiam

• Autor: izeczka Data: 2012-09-01 20:19:26

jejku, a po co tak długo obgotowywać i to jeszcze dwa razy! przecież większość smaku grzybów zostanie w tych wodach, w których się gotowały. Ja obgotowuję grzyby raz, najwyżej 10 minut - zależy od wielkości - nakładam gorące do słoików, zalewam wrzącą zalewą, zakręcam mocno i odstawiam do góry dnem - zostawiam do całkowitego ostudzenia. Nigdy mi się nic nie zespuło a czasami stoją ponad rok. Robię rocznie ponad 200 słoików i dużo rozdaję znajomym oraz rodzinie - nikt się nigdy nie zatruł i wszystkim smakują

• Autor: shoffix Data: 2005-10-16 14:14:51

> czy pasteryzujecie grzybki marynowane-ile czasu?-(bo słyszałam,ze nie potrzeba pasteryzować, jeśli się wczesniej obgotuje-to prawda?) a jeśli nie, to ile czasu trzeba je obgotować?

To czy pasteryzować czy nie: nie wynika z obgotowania. Obgotowanie to obróbka wstępna grzyba (zabieg w czasie ok. 10-20 minut, osolona woda, można też lekko zakwasić wodę octem).
    Wszystko zależy jaką zalewę zastosujesz.
    - przy stężeniu zalewy poniżej 2% octu = grzyby zaleca się pasteryzować (czas ok 15-20 minut; metody: w naczyniu z wodą albo w piecu o temeraturze nie przekraczającej 100 0C).
    - przy stężeniu zalewy ok 3-4% octu = nie ma konieczności pasteryzacji.

>(...) Tymczasem mi często mimo pasteryzacji,się nie zamykają:((( Co jest nie tak???

No coś robisz nie tak :-) Napisz, jak przebiega u Ciebie pasteryzacja?

pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-16 14:47:39

No właśnie niektóre się zamkna ,niektóre nie-moze to wina słoików lub zakrętek.
    Układam grzybki w słoikach,razem z przyprawami,(wycieram do sucha brzegi słoików)zalewam świeżo zagotowaną zalewą,dobrze zakrecam i wstawiam do dużego gara z gotujacą się wodą(dno wyłozone ścierą:)
    Przykrywam i gotuje na wolnym ogniu ok. 20 minut.Wyjmuję i stawiam ,,do góry nogami''.
    Jeśli cos nie tak-popraw mnie zajaczku:)))Pozdrawiam

• Autor: shoffix Data: 2005-10-16 15:34:01

powinno zassać.
    Zwaliłbym winę własnie na wieczka Co mi się nasuwa: albo się wysłużyły (jakieś zagięcia...) albo dekle nie są kompatybilne z gwintem = i nie łapią.

pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-16 16:19:24

Dzięki,pozdrówka:)))

• Autor: werkut12 Data: 2012-09-01 16:56:36

Witam.

Czy ktoś może mi podać jakis sprawdzony przepis na pasteryzowanie świezych grzybów?  Tak by można je było potem wykorzystac do sosu, ze śmietanką. A najlepiej jakby ktoś miał doświadczenie w pasteryzacji grzybów w piekarniku bo w garnku słoiki mi sie ne zamykają :) a w piekarniku i owszem.

Dziekuje i pozdrawiam

• Autor: izeczka Data: 2012-09-01 20:16:50

grzyby duszone czy przesmażone - bez dodatku octu - powinno się poddać tyndalizacji czyli  trzykrotnej pasteryzacji - każda kolejna w odstępach 24 godzin żeby pozbyć się wszystkich drobnoustrojów

• Autor: anqe Data: 2012-09-02 22:36:11

jeśli chcę grzyby do sosu to albo zamrażam je w plastikowych pojemnikach, albo lekko obgotowuję w wodzie z solą (około 15 min) gorące przekładam łyżką cedzakową do słoików i zamykam, nie pasteryzuję dodatkowo, trzymam w szafce kuchennej i nigdy nic im się nie stało

Przejdź do pełnej wersji serwisu