Forum

Kuchenne porady

Co robicie z mortadeli?

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-20 11:50:12

    Jak w temacie. Podpowiedzcie co robicie z tej wędliny, ja tylko zwykłe panierowane kotlety ale może są jeszcze jakieś ciekawe potrawy

  • Autor: pika15 Data: 2005-10-20 11:52:31

    Osobiście wolę lencz panierowany jak kotlety.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-20 12:07:49

    co to jest "lencz"??

  • Autor: bahus Data: 2005-10-20 12:27:42

    kliknij
    Bahus

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-20 12:39:24

    dzięki bahusiku spróbuje napewno. Ciekawe czy jeszcze ktoś robi coś innego

  • Autor: EWA007 Data: 2005-10-21 15:40:57

    A w takie miseczki (gniazdka) możesz pakować co dusza zapragnie, np. walnąć jajuszko(takie sadzone na mortadeli) , posypać parmezanikiem i co tylko zdołasz wymyślić!

  • Autor: Gusia Data: 2005-10-20 12:50:09

    A takie kotleciki: zrobić ciasto takie jak na naleśniki, mortadelę pokroic na plasterki takie grubości 0.5 cm, ser żółty salami równiez na palsterki po 0.5cm. Plasterkówmortadeli ma być 2 razy tyle co osób, natomiast sera żółtego tyle co osób. Bieresz plasterek mortadeli na to plasterek sera, przekrywasz plasterkiem mortadeli i to wszytko do ciasta naleśnikowego, na rozgrzany olej i smażysz na złoty kolor. jeżeli boisz się żeby się nie rozleciało, to możesz spiąć wykałaczką.
    Mortadelę można pokroic na taką dość grubą kostkę podsmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodać puszke zmiksowanych pomidorów, posiekaną świeżą bazylię lub łyżeczkę suszonej, szczyptę chili, doprawić solą pieprzem. Dusic to razem jakies 15- 20 minut, tak zeby sok z pomidoró z nacznie się zredukował, ale trzeba pilnować, żeby nie przywierało do patelni. Taki sosik jest bardzo fajnym dodatkiem do makaronu. Można d niego dodać tez paprykę pokrojona w paski, cukinię, ząbek czosnku, wtedy podaję go do ryżu.

  • Autor: emiloos Data: 2005-10-20 13:46:48

    Paprykowy gulaszek z mortadeli (paprykarz)

    6 szt 1,5 cm-owych plastrów mortadeli paprykowej
    zielona papryka
    czerwona papryka
    biała część pora
    cebula
    czosnek - 2 ząbki

    1 łyżeczka:
    papryka w proszku
    gorczycy

    kubeczek kwaśnej śmietanki

    Pokroić cebulę w dość dużą kostkę, przysmażyć na oleju na szklisto. Pokroić mortadelę w kostkę 1,5x1,5 cm i dorzucić do smażonej cebuli. Przesmażyć do zezłocenia cebulki, na końcu dorzucić czosnek pokrojony w kosteczkę. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojoną w talarki porę, wsypać gorczycę i podsmażać na średnim ogniu ok 5-10 minut często mieszając. Po tym czasie dodać paprykę w proszku, posolić do smaku, dolać ok pół szklanki wody i dusić do jej odparowania. Jak odparuje dodać śmietankę i ewentualnie jeszcze troszkę dosolić. Pycha.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-21 16:32:31

    Można pastę do chleba.Zmiksowac z jajkiem na twardo,majonezem,musztardą lub ketchupem,z cebula i czosnkiem np.

  • Autor: smakosia Data: 2005-10-21 17:02:31

    Słowo "pasta" przypomniało mi, że kiedyś w szpitalu jadłam przepyszną pastę, ale chyba była zrobiona z boczku. Macie może jakiś przepis na coś takiego? ... i pomyśleć, że ze szpitala można mieć miłe,kulinarne wspomnienia :-)

  • Autor: ewka63 Data: 2013-06-05 20:09:24

    proszę bardzo smakosiu :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe52997.html

  • Autor: kasia74 Data: 2006-01-03 08:01:30

    Leczo z mortadeli.
    1 mortadelę pokrój w paseczki. Cebulę  pokrój w krążki, pieczarki  pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki na "oko". Mortadelę delikatnie obsmaż, wrzuć do garnka, cebulę podduś na złoto i też do tego gara, na końcu podduszone na patelni pieczarki. Wszystkie składniki dusić do miękkości na małym ogniu, tak ok. 0,5 h.Doprawić solą i pieprzem,  A na samym końcu wrzucasz cały słoiczek mały keczupu- koniecznie pikantnego, ja używam Kotlina. Takie leczo znika momentalnie ze stołu, moi goście przepadają za tą potrawą. Prosta i łatwa, polecam.

  • Autor: Zosia_Antosia Data: 2013-06-08 00:21:39

    Też miałam problem z mortadelą:) Z tego wynika, że jutro na obiad zrobię Twoje leczo.

    Sposób przyrządzenia wydaje się bardzo prosty i szybki. Ze swojej strony dorzucę jeszcze jakieś warzywko.

    Dopisano 13-07-03 11:54:24:

    _________________

    Eisbecher - idealne do lodów

  • Autor: renataz36 Data: 2006-01-04 06:37:20

    Ciesze sie że ktoś jeszcze odgrzebał mój wątek. A przepisy są naprawdę ciekawe i wszystkie do wykorzystania. Pozdrówka w NOWYM ROKU

  • Autor: patrycjaw Data: 2013-06-05 20:00:01

    Ja proponuje salatke do chleba a mianowicie: mortadela pokrojona w kostke, do tego ogorek kiszony w kostke, wymieszac z majonezem, ewentualnie dodac odrobine chrznu, polecam.

  • Autor: stillnox Data: 2013-06-06 12:16:30

    ja też proponuję sałatkę, martadela w kostkę, fasolkę szparagową, korniszon lub kiszony, pomidor, papryka dodać majonez i przyprawy do smaku :-) pozdrawiam

  • Autor: falkor Data: 2013-06-05 23:49:56

    Zdecydowanie sałatka makaronowa:

    Mortadela w kostkę, makaron świderki al dente, groszek konserwowy i to wszystko pod majonezem. Oczywiście wcześniej pieprz i sól.

  • Autor: malibu Data: 2013-06-06 07:32:32

    U mnie w rodzinie słyszałam że robią pierogi z mortadelą, ale nie wiem niestety co tam jeszcze do farszu idzie.

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-06 15:51:09

    Mortadella, mortadella, świątek piątek i niedziala

    tu kotlety, tam kotlety, z mortadelli, oj o rety :D

    (przepraszam, nie mogłam się powstrzymać - jakaś głupawka mnie dopadła )

  • Autor: stillnox Data: 2013-06-06 16:36:53

    nieśmiało zauważę że robisz konkurencję Lajanowi ;-)
    Bardzo zgrabnie Ci to wyszło Wkn :-)

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-06 17:07:59

    Nigdy bym nie śmiała - tylko od czasu do czasu miewam takie rymotwórcze napady "jasnogórskie" ;P

  • Autor: makusia Data: 2013-06-06 17:19:43

    Mortadella, mortadella, świątek piątek i niedziala tu kotlety, tam
    kotlety, z mortadelli, oj o rety :D (przepraszam, nie mogłam się
    powstrzymać - jakaś głupawka mnie dopadła )

    Hahhaaaaaa:)))))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-08 15:30:40

    Możecie mi polecić jakiegoś konkretnego producenta? Dawno temu kupowałam mortadelę z Morlin,panierowana i smazona była super, teraz już jej nie spotykam...

  • Autor: stillnox Data: 2013-06-09 13:49:04

    ja osobiście tylko Pamso.
    Miłego dnia :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu