Forum

Kuchenne porady

Co robicie na zimę z jabłek??

  • Autor: agee Data: 2005-10-20 13:16:39

    Ratunku. Dostałam bardzo duzo jabłek i nie wiem co mam z nich zrobić. Może włozyć do słoików, czy też może mus?Ale jak sie to robi? Pomocy!!Pozdrawiam.

  • Autor: marinik Data: 2005-10-20 13:49:05

    jablka w karmelu- ale nie kazde sie nadaja do tego niestety

  • Autor: pika15 Data: 2005-10-20 13:57:27

    Soczek jest pyszny.

  • Autor: marinik Data: 2005-10-20 14:04:20

    soczek na zime????

  • Autor: agee Data: 2005-10-20 14:17:19

    No właśnie...Soczek na zime???Po co?

  • Autor: inka21 Data: 2005-10-20 15:08:44

    jak to  po co? przecież i tak soczki pijecie wiec skad to pytanie? chyba lepiej pic z wlasnego wyrobu niż kupowany ze sklepu z konserwantami, inka21

  • Autor: marinik Data: 2005-10-20 15:17:38

    no jasne, tyle, ze jak sadze, autorce niniejszego watku chodzilo o jakis sposob na zagospodarowanie jablek DZIS - tak, zeby je ZIMA uzywac bylo mozna, zas sok- to raczej ze swiezych jablek - trudno go chyba uzyskac dzis i przetrzymac przez zime.

  • Autor: inka21 Data: 2005-10-20 15:34:52

    wiec może mus jabłkowy? można w zimie przygotować z niego desery i dodac do szarlotki?

  • Autor: agee Data: 2005-10-21 08:40:17

    Proszę napisz mi jak zrobić taki dobry mus. Pozdawiam.

  • Autor: pika15 Data: 2005-10-20 15:51:58

    może i ja żle zrozumiałam

  • Autor: agee Data: 2005-10-21 08:39:14

    Dokładnie tak. Chodziło mi o jabłka przetrzymywane zimą. Oczywiście że bardzo lubię sok z jabłek, ale ze świeżych. Pozdrawiam.

  • Autor: Agapis Data: 2005-10-20 19:54:28

    Ja po prostu obrane jabłka zcieram na tarce o grubych oczkach,wpycham do słoików 1 l. i pasteeryzuję około 20 minut.Później gdy robię ciacho ,otwieram jabłka doprawiam cukrem,wanilią i cynamonem .Na ciacho i gotowe.

  • Autor: mlena Data: 2005-10-20 21:38:03

    Najnormalniej w świiecie  jabłuszka obieram, kroję w kawałki i rozsmażam.  Pod koniec smażenia dodaję cukier , jesze troche posmażę i  składam do słoiczkó, zakręcam, odwracam słoiki do góry dnem i przykrywam żeby sie zamknęły. W zimie wykorzystuję do ciasta, nalesników a jezeli ktoś lubi kaszę manna to też można dodać . Są super. Pozdrawiam :-))

  • Autor: agee Data: 2005-10-21 08:41:25

    Mniam. Pycha. Ale na czym zasmażać? Na oleju, czy ot tak...na niczym.Pozdawiam.

  • Autor: inka21 Data: 2005-10-21 15:56:17

    ja robie tak ścieraM JABLKA NA TARCE - 1 WERSJA, 2 GA WERSJA - KROJĘ W RACZEJ DUŻA KOSTKE , ZASYPUJĘ CUKREM (WG UZNANIA DODAJĘ NA OKO CYNAMONU I WANILII - I PRZESMAŻAM - WRŻĄCE DO SLOI DOBRZE DOKRĘCAM I ODWRACAM DO GORY NOGAMI NA CAŁĄ NOC - mus jest ok.,a im starszy tym lepszy :) inka21

  • Autor: mlena Data: 2005-10-21 18:51:47

    Do garnka wrzucasz pokrojone jabłuszka, można troszkę wlać wody na dno po to żeby się nie przypaliły. Póżniej one same sie rozsmażą, puszczą sok,a podczas smażenia woda odparuje z nich. Robię tak już wielu lat  i zawsze są pyszne i pewne. Jeszcze nigdy słoiki mi sie nie otworzyły. Trzeba je tylko dobrze wysmażyć. Można to robić nawet 2 - 3 dni z przerwami. Wowczas jest wiekrza pewność. Kiedyś spróbowałam tarte jabłka wkładać do słoików i wekować to otwierały mi się. Te  napewno są pewne - polecam. Pozdrawiam :-))

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-21 06:45:45

    To co ja zrobiłam źle ? w zeszłym roku postąpiłam dokładnie tak jak Ty pasteryzowałam utarte jabłka i niestety WSZYSTKIE słoiki przy otwarciu wystrzeliwały i jabłka w nich były jednym wielkim kisem.... a tak chciałam piec szarlotki zimą:(

  • Autor: pandora Data: 2005-10-22 22:38:35

    W zeszłym roku zrobiłam tak jak Agapis na próbę dwa słoiki i były jak świeże, choć nie puściły nawet soku podczas pasteryzacji.

Przejdź do pełnej wersji serwisu