Czy ktoś wie, jaki jest przelicznik miodu, z kilogramów na litry? Miód płynny wielokwiatowy ( o ile to ma znaczenie). Proszę o szybką podpowiedź !! jasia
A może inaczej , ile waży litr miodu? Z matematyki byłam niezła ,to sobie przeliczę. W "artykułach" znalazłam. Ale podana jest szklanka, a wiadomo dzisiaj szklanka, szklance nierówna. jasia
Ja nie pytam ze zwykłej ciekawości. Mam konkretny przepis , a kupiłam miód 650g. Chcę wiedzieć ile to na ml. A nie mam za bardzo możliwości zmierzenia tego w ml. Proszę , może ktoś jednak wie dokładnie? Mlena , dziękuję za wskazówkę. jasia.
Wg M. Wojtackiego w ksiażce "Produkty pszczele i przetwory miodowe" na str. 18 w dziale "Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu" pierwsze zdania brzmią: "Świeży, dojrzały miód jest gęstą cieczą o ciężarze właściwym 1,380 - 1,450. Jest to substancja silnie higroskopijna / w powietrzu suchymtraci wodę, natomiast w wilgotnym chłonie wilgoćcałą powierzchnią/. Należy jednak zaznaczyć, że wchłanianie wody jest wielokrotnie silniejsze niż jej oddawanie."
Czy ktoś wie, jaki jest przelicznik miodu, z kilogramów na litry?
Miód płynny wielokwiatowy ( o ile to ma znaczenie).
Proszę o szybką podpowiedź !!
jasia
A może inaczej , ile waży litr miodu?
Z matematyki byłam niezła ,to sobie przeliczę.
W "artykułach" znalazłam. Ale podana jest szklanka, a wiadomo dzisiaj szklanka, szklance nierówna.
jasia
Kiedy kupuję litrowy sloik miodu to zawsze płacę za 1,30 kg ( przyznaję że nigdy nie ważyłam) Pozdrawiam Magdalena :-))
Ja nie pytam ze zwykłej ciekawości. Mam konkretny przepis , a kupiłam miód 650g. Chcę wiedzieć ile to na ml.
A nie mam za bardzo możliwości zmierzenia tego w ml.
Proszę , może ktoś jednak wie dokładnie?
Mlena , dziękuję za wskazówkę.
jasia.
http://www.beekeeping.com/goodies/honig_gewicht.htm
ale o ile pamiętam z dawnej, pradawnej młodości, to 3/4 litra miodu było coś około kilograma - w zależności od gatunku miodu;
posłużę się linkiem >> Forum - Miód

pozdrawiam,
shiludek
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
Wg M. Wojtackiego w ksiażce "Produkty pszczele i przetwory miodowe" na str. 18 w dziale "Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu" pierwsze zdania brzmią: "Świeży, dojrzały miód jest gęstą cieczą o ciężarze właściwym 1,380 - 1,450. Jest to substancja silnie higroskopijna / w powietrzu suchymtraci wodę, natomiast w wilgotnym chłonie wilgoćcałą powierzchnią/. Należy jednak zaznaczyć, że wchłanianie wody jest wielokrotnie silniejsze niż jej oddawanie."
Bardzo dziękuję za wskazówki
jasia