Amoniak dodaje takiej charakterystycznej kruchości ciastu, myślę, że jednak uda ci sie znaleźć amoniak w sklepie jest on na tych samych półkach co soda czy proszek do pieczenia
Ja bym jednak nie dawała proszku bo 4 łyżeczki to za dużo i zdecydowanie cierpki smak będzie miało ciasto i mocno wyczuwalny posmak proszku. Jak już to dodałabym dosłownie 1/2 łyżeczki sody do tego jeszcze, ale to moje zdanie
hej,
wedlug przepisu (http://wielkiezarcie.com/przepis6966.html?PHPSESSID=105db7c03ffe4e2d0303e6b1660e0ddf) musze dodac do ciasta 2 lyzeczki amoniaku, ale u nas nie ma amoniaku. Czym mozna go zastapic ?????
(mam sode i proszek do pieczenia)
Dziekuje za pomoc :)
Amoniak dodaje takiej charakterystycznej kruchości ciastu, myślę, że jednak uda ci sie znaleźć amoniak w sklepie jest on na tych samych półkach co soda czy proszek do pieczenia
w polsce tak ale u nas nie widzialam (niemcy)
i co mam teraz zrobic ???
Jeśli nie ma możesz spokojnie skorzystać z proszku
Ja bym jednak nie dawała proszku bo 4 łyżeczki to za dużo i zdecydowanie cierpki smak będzie miało ciasto i mocno wyczuwalny posmak proszku. Jak już to dodałabym dosłownie 1/2 łyżeczki sody do tego jeszcze, ale to moje zdanie
ok to probuje z soda
dzieki
i czesc
maly grzes
oczywiście masz rację że to za dużo-ilość proszku trzeba by zmniejszyć,proporcjonalnie do ilości mąki...