Forum

Kuchenne porady

A może ktoś wie...

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-21 15:35:38

Jak zrobić taką pyszną prażoną cebulkę,jaką dodają do fast-foodów w budkach???Wiecie o czym mówię?Nie polecam samych dań z tego typu budek,ale ta cebulka jest...yhmmmm.....

• Autor: smakosia Data: 2005-10-21 15:51:38

Też ją bardzo lubię, ale nie mam pojęcia jak ten prosty smakołyk wykonać. Ja zwyczajnie kupuję w sklepie.

• Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-21 16:54:07

Myslę,że jest smazona w głębokim tłuszczu,a potem osuszana.Możnaby spróbować niewielką ilość.

• Autor: smakosia Data: 2005-10-21 16:58:17

Tak sobie pomyślałam, że chyba przed wrzuceniem do tłuszczu, cebulka jest lekko solona i opruszana mąką ( stąd ta chrupkość ). A może się mylę...?

• Autor: Gusia Data: 2005-10-21 20:09:23

Mam dwa przepisy, ale nie wiemjakie jest ta prażona cebula o której piszecie bo nigdy jej nie jadłam:

1. Cebulowe krążki
    3 duże cebule
    1 jajo
    zmielone goździki
    cynamon
    odrobina cukru
    pieprz
    nieco mąki
    kilka łyżek bułki tartej
    tłuszcz do smażenia

Cebulę obrać i pokroić na krążki grubości 1/2 cm. Jajko ubić, dodac przyprawy, krążki maczać najpierw w mące, potem jaju i na końcu bułce tartej. smażyć na głębokim tłuszczu, osączac na ręcznikach papierowych.

2.Prażone płatki cebulowe
    kilka cebul
    1/2 łyżeczki cukru pudru
    1/2 łyżeczki soli
    olej

Cebule przekroić na ćwiartki. Rozdzielić płatki, posypac mieszanką cukru i soli i smażyć w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.

• Autor: Sweetya Data: 2005-10-21 20:23:48

Dzięki.Myślę że może ten drugi przepis da oczekiwany rezultat.Wkrótce sprawdzę.Dziękuję!!!

• Autor: anabel Data: 2005-10-21 22:00:28

jeśli to ten drugi przepi to daj znac anabel73@wp.pl- z góry bardzo dziękuje;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu