Jak zrobić taką pyszną prażoną cebulkę,jaką dodają do fast-foodów w budkach???Wiecie o czym mówię?Nie polecam samych dań z tego typu budek,ale ta cebulka jest...yhmmmm.....
Mam dwa przepisy, ale nie wiemjakie jest ta prażona cebula o której piszecie bo nigdy jej nie jadłam:
1. Cebulowe krążki 3 duże cebule 1 jajo zmielone goździki cynamon odrobina cukru pieprz nieco mąki kilka łyżek bułki tartej tłuszcz do smażenia
Cebulę obrać i pokroić na krążki grubości 1/2 cm. Jajko ubić, dodac przyprawy, krążki maczać najpierw w mące, potem jaju i na końcu bułce tartej. smażyć na głębokim tłuszczu, osączac na ręcznikach papierowych.
Cebule przekroić na ćwiartki. Rozdzielić płatki, posypac mieszanką cukru i soli i smażyć w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Jak zrobić taką pyszną prażoną cebulkę,jaką dodają do fast-foodów w budkach???Wiecie o czym mówię?Nie polecam samych dań z tego typu budek,ale ta cebulka jest...yhmmmm
.....
Też ją bardzo lubię, ale nie mam pojęcia jak ten prosty smakołyk wykonać. Ja zwyczajnie kupuję w sklepie.
Myslę,że jest smazona w głębokim tłuszczu,a potem osuszana.Możnaby spróbować niewielką ilość.
Tak sobie pomyślałam, że chyba przed wrzuceniem do tłuszczu, cebulka jest lekko solona i opruszana mąką ( stąd ta chrupkość ). A może się mylę...?
Mam dwa przepisy, ale nie wiemjakie jest ta prażona cebula o której piszecie bo nigdy jej nie jadłam:
1. Cebulowe krążki
3 duże cebule
1 jajo
zmielone goździki
cynamon
odrobina cukru
pieprz
nieco mąki
kilka łyżek bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Cebulę obrać i pokroić na krążki grubości 1/2 cm. Jajko ubić, dodac przyprawy, krążki maczać najpierw w mące, potem jaju i na końcu bułce tartej. smażyć na głębokim tłuszczu, osączac na ręcznikach papierowych.
2.Prażone płatki cebulowe
kilka cebul
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
olej
Cebule przekroić na ćwiartki. Rozdzielić płatki, posypac mieszanką cukru i soli i smażyć w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Dzięki.Myślę że może ten drugi przepis da oczekiwany rezultat.Wkrótce sprawdzę.Dziękuję!!!
jeśli to ten drugi przepi to daj znac anabel73@wp.pl- z góry bardzo dziękuje;)