Przepraszam !!Chciałam wbić w :przepisy: ale komputer mnie wyrzucł i nie mogłam potem wejść!!Teraz napiszę ale tutaj!! Kaczuszkę natrzyj w środku 3-4 rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku i posyp wegetą a powierzchu natrzyj papką sporządzoną ze wszystkiego po troszeczkę,(papryka słodka,wegeta,sól czosnkowa,2-3 łyżki oleju).To spokojnie niech poczeka.!!! F a r s z - 0,50 kg mięsa mielonego(wieprz-wołowe),15 dkg wątróbki drobiowej(zmielić),1 zwykła bułka( namoczona, wyciśnięta i zmielona),2 jajka,1-2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,sól,pieprz. Oprócz białka, wszystkie składniki dobrze wymieszać.Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Nadziać farszem kaczkę i zaszyć.Włożyć do foliowego rękawa i piec około 2 godz.Na pół godziny przed wyłączeniem rozciąć folię i pozwolić upiec się kaczusi na bardziej rumiany kolor.S M A C Z N E G O !!!
W rękawie nie ma potrzeby podlewać bo tam jest dosyć wilgotno!!!Po nacięciu przed końcem pieczenia możesz kilka razy polać wywarem z pieczenia!!Smacznego!!
Ja zawsze robię z jabłkami albo z pomarańczami. Macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy?
Może być kaczka pieczona z brzoskwiniami, z grzybami suszonymi lub pieczona w kapuście białej albo czerwonej .Polecam.Pozdrawiam:)
Podam przepis mojej mamy.Sprawdzony od wielu, wielu lat!!!!
ja ROBIĘ W JABLKACH, ALE TAKŻE W POMARAŃCZACH OTO PRZEPIS http://wielkiezarcie.com/przepis8223.html , inka21
Ja nacieram kaczke solą i pieprzem,obsypuję majerankiem,do środka pakuję ćwiartki jabłek i piekę w naczyniu żaroodpornym,do miękkości.
A gdzie ten przepisik bo jakoś nie mogę go zlokalizować ?
Przepraszam !!Chciałam wbić w :przepisy: ale komputer mnie wyrzucł i nie mogłam potem wejść!!Teraz napiszę ale tutaj!!
Kaczuszkę natrzyj w środku 3-4 rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku i posyp wegetą a powierzchu natrzyj papką sporządzoną ze wszystkiego po troszeczkę,(papryka słodka,wegeta,sól czosnkowa,2-3 łyżki oleju).To spokojnie niech poczeka.!!!
F a r s z - 0,50 kg mięsa mielonego(wieprz-wołowe),15 dkg wątróbki drobiowej(zmielić),1 zwykła bułka( namoczona, wyciśnięta i zmielona),2 jajka,1-2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,sól,pieprz.
Oprócz białka, wszystkie składniki dobrze wymieszać.Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy.
Nadziać farszem kaczkę i zaszyć.Włożyć do foliowego rękawa i piec około 2 godz.Na pół godziny przed wyłączeniem rozciąć folię i pozwolić upiec się kaczusi na bardziej rumiany kolor.S M A C Z N E G O !!!
A czy tam się podlewa wodą tą kaczkę. Prosze o szczegóły pieczenia w rękawie.
W rękawie nie ma potrzeby podlewać bo tam jest dosyć wilgotno!!!Po nacięciu przed końcem pieczenia możesz kilka razy polać wywarem z pieczenia!!Smacznego!!
Dzięki :)