Nie mam kompletnie doswiadczenia w przygotowywaniu ciast i kremow z dodatkiem/na bazie budyniu.... Dlatego chcialam spytac czy macie jakies sugestie co do tego jaki powinien byc idealny budyn wlasnie do ciasta, czy do kremu. Chodzi o ogolne wskazowki, badz wrecz, o konkretne "marki" bydyni - bo z tego co zauwazylam budynie po ugotowaniu potrafia roznic sie miedzy soba =)
ja najczęściej kupuje z cyrkorii, pod zadnym wzgledem nie polecam natomiast Gellwe (rozdziela sie).reszta to mniej wiecej to samo- bez rewelacji. a tak w ogole to najlepszy jest chyba taki budyn domowej roboty- z żółtek i mąki, ale wiadomo nie zawsze jest czas na zrobienie takiego. Jeżeli chodzi o samo wykonanie-to najpopularniejszy jest krem typu karpatka. Poza tym wariacją kremu karpatkowego jest masa: ugotować kaszkę mannę razem z budyniem i dopiero taki zmiksować z margaryna:) Zamiast margaryny można też ugotowac budyn na śmietance 12 lub 18%. Wtedy margaryna nie jest juz potrzebna....
Nie mam kompletnie doswiadczenia w przygotowywaniu ciast i kremow z dodatkiem/na bazie budyniu....
Dlatego chcialam spytac czy macie jakies sugestie co do tego jaki powinien byc idealny budyn wlasnie do ciasta, czy do kremu.
Chodzi o ogolne wskazowki, badz wrecz, o konkretne "marki" bydyni - bo z tego co zauwazylam budynie po ugotowaniu potrafia roznic sie miedzy soba =)
ja najczęściej kupuje z cyrkorii
, pod zadnym wzgledem nie polecam natomiast Gellwe (rozdziela sie).reszta to mniej wiecej to samo- bez rewelacji. a tak w ogole to najlepszy jest chyba taki budyn domowej roboty- z żółtek i mąki, ale wiadomo nie zawsze jest czas na zrobienie takiego.
Jeżeli chodzi o samo wykonanie-to najpopularniejszy jest krem typu karpatka. Poza tym wariacją kremu karpatkowego jest masa: ugotować kaszkę mannę razem z budyniem i dopiero taki zmiksować z margaryna:) Zamiast margaryny można też ugotowac budyn na śmietance 12 lub 18%. Wtedy margaryna nie jest juz potrzebna....
dziekuje za wyczerpujaca porade + pomysly na kramy/masy :) budyn z cykorii? nigdy nie spotkalam, albo nie zwrocilam uwagi.. to musi byc ciekawe:)
Myślę,że chodzi o firmę CykoriaSA,która produkuje koncentraty spożywcze .
hyhyhy na pewno masz racje:) ale i tak sie z ta firma nie spotkalam..