Forum

Kuchenne porady

Potrawy z mikrofali

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-25 11:56:36

    Bahusek zaproponował stworzenie nowego wątku dotyczącego mikrofali więc to niniejszym czynie :-) pochwalcie sie i podzielcie z nami do czego jeszcze używacie i co dobrego Wam wychodzi z wykorzystania tego sprzętu. Sama mam mikrofalę, wykorzystuję ja od odgrzewania, rozmrażania, ew. kiełbasek z grila czy zapiekanek a Wy?

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-25 12:05:14

    Ja też tylko do odgrzewania.Syn często "piecze" sobie kiełbaski.Gdy był młodszy zawsze na śniadanie odgrzewałam mu rogaliki i kakao,bo nic innego rano nie tknął.Małżonek mój niestety nie zje potrawy z mikrofalówki,a wyczuje zawsze ,tak że oszukac sie go nie da.

  • Autor: jasia Data: 2005-10-25 12:13:58

    Kiedyś próbowałam gotować w mikrofali, ale jakoś nie smakowało.
    Teraz używam do odgrzewania , rozmrażania. Często też używam mikrofali do podduszenia pieczarek, cebulki, które wykorzystuję do sałatek, aby nie robić tego na patelni z tłuszczem.
    jasia

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-10-25 12:18:35

    • a ja używam mikrofali do rozmrażania chlebka - jest wtedy taki miękki i puszysty..
    • i do podgrzewania oczywiście

  • Autor: milusia Data: 2005-10-25 13:28:05

    A ja kiedyś podgrzewałam gotową polewę czekoladową w torebce i mi wybuchła, najśmieszniejsze , że była biała a po wybuchu zrobiła się czarna, i wcale nie podgrzewałam jej długo

  • Autor: emiloos Data: 2005-10-25 15:03:50

    Ja też w mikroweli podgrzewam polewy z torebki ale mi się jeszcze takie coś nie przytrafiło... strzeż Panie Boże

  • Autor: renataz36 Data: 2006-01-23 10:33:51

    Ostatni tez tak zrobiłam i wystrzeliła, wydaj mi się że folia z której jest zrobiona torebka do tej polewy niestety nie nadaje się do mikrofalówki. Pozdrówka

  • Autor: hazo Data: 2005-10-25 21:01:54

    Witam. Jestem od niedawna bywalcem Wielkiego Żarcia. Postanowiłam podzielić się swoimi doświadczeniami. Otóz ja od kiedy kupiłam pierwszą mikrofalówkę, bardzo prostą bez żadnych bajerów(a było to chyba ze 20 lat temu, kiedy były dostępne tylko w Pewexach), zawsze gotuję w niej ryż (oprócz risotta) i wszelkie kasze. Zawsze są bardzo dobrze ugotowane, jak chcę to bardziej lub mniej sypkie czy mocniej ugotowane. Oczywiście wykorzystuję ją też do rozmrażania czy podgrzewania wcześniej ugotowanych potraw, a także do gotowania uprzednio podsmażonych np. klopsów, pieczeni duszonej itp. Natomiast nigdy nie wykorzystuję grilla - a gdy musiałam wymienić starą kuchenkę uparłam się na taką w grillem. Serdecznie pozdrawiam wszystkich. 

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-26 06:23:03

    powiedz coś więcej na temat gotowania tego ryzu (w jakije ilości wody na jakiej mocy itd). Gotowanie podpieczonego mięska (npa duszenie na gulasz) też by mnie interesowało. Z góry dziękuję

  • Autor: hazo Data: 2005-10-26 10:18:03

    Wsypuję ryż do szklanego żaroodpornego garnka z pokrywką (tylko musi byż dosyć duży, bo ryż w trakcie gotowania się pieni i lubi wyjść z garnka i jest potem dużo mycia kuchenki), płuczę, zalewam gotującą wodą około 2 cm powyżej ryżu, solę, przykrywam. Wstawiam do kuchenki na 15 minut, moc 700-800 W. Po tym czasie zostawiam w kuchence około 10 minut. I gotowe. Powyższe dotyczy zwykłego ryżu. Ryż basmati gotuje się trochę krócej. Czasami po upływie czasu gotowania zaglądam do garnka i jeżeli wydaje mi się, że ryż jest np. zbyt suchy, to dolewam trochę wody i wstawiam jeszcze na kilka minutek. Zresztą, tak jak ze wszystkim trzeba samemu sprawdzić metodą prób i błędów.
    Jeśli chodzi o mięso - to obsmażam  na oleju na patelni, wkładam do żaroodpornego garnka, podlewam wodą z popłukania patelni i ewentualnego odskrobania jej, wstawiam przykryte do mikrofali na najwyższą moc. Sprawdzam czy jest miękkie. Doprawiam sos już na zwykłej kuchni. Czas trudno podać, bo to zależy od rodzaju i wielkości mięsa. W połowie czasu pieczenia odwracam go na drugą stronę lub mieszam, jeśli jest to np. gulasz. W sumie traktuję kuchenkę mikrofalową jako pomocnika w kuchni przyspieszającego pracę, a nie jako urządzenie zastępujące normalną kuchenkę czy piekarnik. 

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-26 10:27:58

    DZIĘKI ZA CENNE PODPOWIEDZI. POZDRÓWKA

  • Autor: lajan Data: 2005-10-29 20:02:12

    Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości:
    > powiedz coś więcej na temat gotowania tego ryzu (w jakije ilości wody na
    > jakiej mocy itd). Gotowanie podpieczonego mięska (npa duszenie na gulasz) też
    > by mnie interesowało. Z góry dziękuję

    Służę uprzejmnie przepisem na gotowany ryż.
    RYŻ gotowany.
    czas przygotowania 30 min.

    Produkty:
    0,15 kg ryżu
    0,4 l wody
    łyżka oleju, sól, natka pietruszki.

    Sposób wykonania:
    Ryż umyć,włożyć do żaroodpornego naczynia,dolać wodę i odstawić na 10 min.Ryż osolić,dodać pokrojoną pietruszkę i olej, mikrofalować pod przykryciem 10 min. w trakcie odwrócić naczynie, jeśli kuchenka nie posiada obrotowego talerza.Pozostawić w kuchence przez 5 min, po czym mikrofalować jeszcze 5 min. Wychodzi 4 porcje.


    Podaję przepis na gulasz wołowy.

    czas przygotowania 50 min.

    Produkty:
    0,5 kg wołowiny, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 7 dkg słoniny, 0,2 kg pomidorów, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryka, 0,2 l wytrawnego czerwonego wina, 0,5 l wody, sól, pieprz, papryka.

    Sposób wykonania:

    Cebulę i czosnek obrać, pokroić bardzo drobno, pomidory i paprykę pokroić na małe części, mięso i słoninę pokroić w kostkę.W żaroodpornym, wysokim naczyniu ogrzewać słoninę/5 min w 100%/,dodać cebulę i czosnek, mikrofalować 5 min.Dokładnie wymieszać z mięsem i mieloną papryką,mikrofalować 15 min.Dodać pomidory i świeżą paprykę, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i winem, mikrofalować 25, w trakcie 2 razy zamieszać.Podawać z ziemniakami lub kluskami. Wychodzi 4 porcje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu