Forum

Kuchenne porady

Oliwa z oliwek

• Autor: grusia5 Data: 2005-10-29 19:28:52

Niedawno byłam na wakacjach w Czarnogórze i kupiłam tam sobie oliwę z oliwek prosto od gospodarzy . Niestety okazało się że ma ona tak intensywny zapach że nikt nie chce jeśc potraw z nią zrobionych . Czy może wie ktoś co można zrobić aby zniknął ten zapach ? Oliwy tej używam tylko do potraw na zimno .

• Autor: klarax Data: 2005-10-30 15:51:21

Ja to bym się bardzo cieszył z takiej oliwy, ponieważ większość oliw po podgrzaniu traci właśnie ów oliwkowy smak, a ja go bardzo lubię.
    Ale używanie oliwy do sałat i innych zimnych potraw też nie jest błędem.
    Zapachu oliwy pozbędziesz się dopiero, jak oliwę zużyjesz, nie wcześniej

P.S.
    podaj mi adres olejarza...

• Autor: bahus Data: 2005-10-30 16:13:30

Ten zapach i smak to jest właśnie "to" najlepsze w tej oliwie.
    Bahus

• Autor: woila Data: 2005-11-02 18:49:24

Lubie oliwe z oliwek ale nie do wszystkich potraw wlasnie ze wzgledu na jej specyficzny zapach ale najbardziej mi smakują ryby smażone na tejze oliwie. Używam również do słatek np. do sosu vinegret-najczęściej już z dodatkiem bazylii lub ziołami prowansalskimi. Smażyłam też kotlety mielone na oliwie z oliwek i były całkiem dobre. Do zapachu i smaku trzeba sie przyzwyczaić, bo przecież w naszej rodzimej kuchni nie często jej się używa. Pozdrawiam.  

• Autor: grusia5 Data: 2005-11-05 10:49:14

Dzięki za wszystkie odpowiedzi , adresu gospodarza nie pamiętam . Kupiłam go w Petrowaczu . Czy oliwę z oliwek można także używać  do gotowania i smażenia ? Ja uczyłam się że tylko do potraw na zimno . Ale z Waszych wypowiedzi wychodzi że na gorąco też można . To super . Pozdrawiam Was wszystkich

Przejdź do pełnej wersji serwisu