Niedawno byłam na wakacjach w Czarnogórze i kupiłam tam sobie oliwę z oliwek prosto od gospodarzy . Niestety okazało się że ma ona tak intensywny zapach że nikt nie chce jeśc potraw z nią zrobionych . Czy może wie ktoś co można zrobić aby zniknął ten zapach ? Oliwy tej używam tylko do potraw na zimno .
Ja to bym się bardzo cieszył z takiej oliwy, ponieważ większość oliw po podgrzaniu traci właśnie ów oliwkowy smak, a ja go bardzo lubię. Ale używanie oliwy do sałat i innych zimnych potraw też nie jest błędem. Zapachu oliwy pozbędziesz się dopiero, jak oliwę zużyjesz, nie wcześniej
Lubie oliwe z oliwek ale nie do wszystkich potraw wlasnie ze wzgledu na jej specyficzny zapach ale najbardziej mi smakują ryby smażone na tejze oliwie. Używam również do słatek np. do sosu vinegret-najczęściej już z dodatkiem bazylii lub ziołami prowansalskimi. Smażyłam też kotlety mielone na oliwie z oliwek i były całkiem dobre. Do zapachu i smaku trzeba sie przyzwyczaić, bo przecież w naszej rodzimej kuchni nie często jej się używa. Pozdrawiam.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi , adresu gospodarza nie pamiętam . Kupiłam go w Petrowaczu . Czy oliwę z oliwek można także używać do gotowania i smażenia ? Ja uczyłam się że tylko do potraw na zimno . Ale z Waszych wypowiedzi wychodzi że na gorąco też można . To super . Pozdrawiam Was wszystkich
Niedawno byłam na wakacjach w Czarnogórze i kupiłam tam sobie oliwę z oliwek prosto od gospodarzy . Niestety okazało się że ma ona tak intensywny zapach że nikt nie chce jeśc potraw z nią zrobionych . Czy może wie ktoś co można zrobić aby zniknął ten zapach ? Oliwy tej używam tylko do potraw na zimno .
Ja to bym się bardzo cieszył z takiej oliwy, ponieważ większość oliw po podgrzaniu traci właśnie ów oliwkowy smak, a ja go bardzo lubię.
Ale używanie oliwy do sałat i innych zimnych potraw też nie jest błędem.
Zapachu oliwy pozbędziesz się dopiero, jak oliwę zużyjesz, nie wcześniej
P.S.
podaj mi adres olejarza...
Ten zapach i smak to jest właśnie "to" najlepsze w tej oliwie.
Bahus
Lubie oliwe z oliwek ale nie do wszystkich potraw wlasnie ze wzgledu na jej specyficzny zapach ale najbardziej mi smakują ryby smażone na tejze oliwie. Używam również do słatek np. do sosu vinegret-najczęściej już z dodatkiem bazylii lub ziołami prowansalskimi. Smażyłam też kotlety mielone na oliwie z oliwek i były całkiem dobre. Do zapachu i smaku trzeba sie przyzwyczaić, bo przecież w naszej rodzimej kuchni nie często jej się używa. Pozdrawiam.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi , adresu gospodarza nie pamiętam . Kupiłam go w Petrowaczu . Czy oliwę z oliwek można także używać do gotowania i smażenia ? Ja uczyłam się że tylko do potraw na zimno . Ale z Waszych wypowiedzi wychodzi że na gorąco też można . To super . Pozdrawiam Was wszystkich