Kto zna przepis na takie cudeńko? Podają to ciasto w Keksie; składa się ono z dwóch wafli (andrutowych) przłożonych masą z suszonych śliwek. rewelacja!
A może się nada to coś, co dr Tombak nazywa zdrową czekoladką- po 25g:rodzynek, suszonych śliwek, orzechów włoskich , słonecznika lekko podsmażonego na patelni+2 figi. Wszystko zmielić,dodać 2 łyzki miodu, całość do foremki (a więc pewnie i miedzy wafle można) i na 12 godzin do zamrażalnika. Sama jeszcze nie próbowałam, wciąż się zabieram.
znam doktora Tombaka (aczkolwiek nie myśl, ze osobiście;-)). Mówisz, ze polecil w którejś książce taki sposób na zdrowe jedzonko??... tak sobie myślę, że to by było dobre, tylko mogę mieć problem z figami. TO suszone mają być? tak myślę, że to może być dobre...:) Pozdrawiam!
Znalazłam przepis w książce "Jak życ długo i zdrowo", przepisałam, co było, na temat fig-tylko ilość. Problemu z figami mieć nie będziesz- są w każdym większym sklepie spożywczym, nawet w mojej pipidówce. Smacznego!
NIe wiem czy to może coś podobnego ,ale Ty to może skonfrontujesz? Mam taki przepis spisany z audycji RM podawany przez s.Leonillę (nigdy tego nie robilam), dość dawno temu. Waflowy mazurek 4 wafle 5 jaj 50 dag śliwek suszonych 25 dag tłuszczu (maslo lub marg.) 2 łyżki kakao 3-4 paczki herbatnikow 2 szklanki pokrajanych orzechów rodzynki owoce w spirytusie np.wisnie
Śliwki namoczyć ,odcedzone drobno pokrajac w paski,jajka ubić z cukrem na parze,dodając schłodzona mase jajeczną,dodac kakao,potem śliwki,orzechy,rodzynki,wisnie i rozkruszone na drobno herbatniki, Przekładamy andruty,przycisnąć i obciążyć. Polać polewą czekoladową. No i az sie dziwię,że tego jeszcze do tej pory nie zrobiłam bo to chyba powinno być dobre. Pozdrawiam!
Jeżeli jest podobne do tego mojego "śliwkowego" ideału to jest cudowne... tamten co prawa nie miał na wierzchu polewy czekoladowej, ale, ale... Pzodrawiam!
Kto zna przepis na takie cudeńko? Podają to ciasto w Keksie; składa się ono z dwóch wafli (andrutowych) przłożonych masą z suszonych śliwek. rewelacja!
a może coś podobnego? http://wielkiezarcie.com/przepis6733.html ,zawsze możesz dodac suszone śliwki .:) inka21
dzięki za odpowiedź:)
Jeszcze tego nie jadłam w Keksie , widzę że jesteś stała bywalką tam.
Haha:D Nie chcąc chodzić do tch wszystkich śmierdzących pizzerni jest malo opcji;-) a w Keksie podoba mi się wystrój i jedzonko... :)
A może się nada to coś, co dr Tombak nazywa zdrową czekoladką- po 25g:rodzynek, suszonych śliwek, orzechów włoskich , słonecznika lekko podsmażonego na patelni+2 figi. Wszystko zmielić,dodać 2 łyzki miodu, całość do foremki (a więc pewnie i miedzy wafle można) i na 12 godzin do zamrażalnika. Sama jeszcze nie próbowałam, wciąż się zabieram.
znam doktora Tombaka (aczkolwiek nie myśl, ze osobiście;-)). Mówisz, ze polecil w którejś książce taki sposób na zdrowe jedzonko??... tak sobie myślę, że to by było dobre, tylko mogę mieć problem z figami. TO suszone mają być? tak myślę, że to może być dobre...:) Pozdrawiam!
Znalazłam przepis w książce "Jak życ długo i zdrowo", przepisałam, co było, na temat fig-tylko ilość. Problemu z figami mieć nie będziesz- są w każdym większym sklepie spożywczym, nawet w mojej pipidówce. Smacznego!
NIe wiem czy to może coś podobnego ,ale Ty to może skonfrontujesz? Mam taki przepis spisany z audycji RM podawany przez s.Leonillę (nigdy tego nie robilam), dość dawno temu.
Waflowy mazurek
4 wafle
5 jaj
50 dag śliwek suszonych
25 dag tłuszczu (maslo lub marg.)
2 łyżki kakao
3-4 paczki herbatnikow
2 szklanki pokrajanych orzechów
rodzynki
owoce w spirytusie np.wisnie
Śliwki namoczyć ,odcedzone drobno pokrajac w paski,jajka ubić z cukrem na parze,dodając schłodzona mase jajeczną,dodac kakao,potem śliwki,orzechy,rodzynki,wisnie i rozkruszone na drobno herbatniki,
Przekładamy andruty,przycisnąć i obciążyć.
Polać polewą czekoladową.
No i az sie dziwię,że tego jeszcze do tej pory nie zrobiłam bo to chyba powinno być dobre.
Pozdrawiam!
Jeżeli jest podobne do tego mojego "śliwkowego" ideału to jest cudowne... tamten co prawa nie miał na wierzchu polewy czekoladowej, ale, ale... Pzodrawiam!