Forum

Kuchenne porady

Marchewka

• Autor: inka21 Data: 2005-11-03 11:22:59

właśnie kończę zaprawiać buraczki, zostało mi sporo marchwi do zaprawy więc pytam Was czy znacie procz tej tradycyjnej zalewy jakąś inną pasującą do marchewki? czekam na propozycje inka21

• Autor: marinik Data: 2005-11-03 13:12:42

kurna inka chyba cos przymulony dzis jestem. Nic nie kumam z tego co piszesz.
    co znaczy ZAPRAWIANE buraki czy marchewka????
    buraki zaprawiane z marchewka czy osobno zaprawiane buraki i zaprawiana marcheewka????
    i o jaka zalewe chodzi?????

• Autor: inka21 Data: 2005-11-03 13:23:03

hahha nie to ja z braku czasu tak nabazgralam , więc pisze sprostowanie: kończę zaprawainie buraczkow (solo), ale posiadam spora ilośc lądnej malej marchewki do zaprawy i pomyslałam sobie,że może ktoś z was ma przepis na fajną zalewę bo ta tradycyjna już mi obrzydła. Mam nadzieję ,że teraz wszystko jest napisane ok? czekam na propozycje, inka21

• Autor: irena sikora Data: 2005-11-03 13:54:09

Ineczko napisz jeszcze jaka to jest wg Ciebie ta tradycyjna zalewa,to jeszcze nam sie bardziej rozjasni.Czy może jest w Twoich przepisach?

• Autor: inka21 Data: 2005-11-03 13:55:26

NIE, NIE MA JEJ  W PRZEPISACH .A TRADYCYJNA ZALEWA TO WODA+ CUKIER+SÓL+ KWASEK CYTRYNOWY+ODROBINA PIEPRZU

• Autor: emssa Data: 2005-11-03 20:25:50

Buraki w calosci tez w tej chwili robie ale jesli chodzi o marchewke to pierwsze slysze .Moze bys cos blizej napisala co z ta marchewka czy w calosci i do czego to uzywasz .  Bardzo prosze

• Autor: inka21 Data: 2005-11-04 10:12:08

zaprawiam zawsze malutkie marcheweczki w calości - tylko chcilam inna (może lepszą) zalewę do nich uzyskać, pomożcie prosze , inka21

• Autor: aryt Data: 2005-11-04 23:06:48

Marchewka pasteryzowana
    1 kg młodej marchwi, 1 szklanka wyciśniętego z agrestu lub porzeczek (białe lub czerwone) soku, 1\2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, ok. 1 szklanki wody
    Drobną marchew można pozostawić w całości, korzenie większe pokroić w kostkę lub rozdrobnić na szatkownicy w plasterki.
    Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzącej włożyć przygotowaną marchew, gotowaną pod przykryciem: całą marchew ok. 10 min, rozdrobnioną nieco krócej. Połączyć marchew z sokiem agrestowym lub porzeczkowym, zagotować i od razu przełożyć do małych słoików typu twist. Słoiki zamknąć nakrętkami, wstawić do garnka, podgrzać do 90 ° C i w takiej temperaturze utrzymywać słoiki przez 35 min. Następnie wyjąć z wody, sprawdzić zamknięcie, ewentualnie dokręcić nakrętki. Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do ostudzenia.

Pozdrawiam:)

• Autor: bahus Data: 2005-11-04 23:28:33

Brawo ....przepis na czasie....młoda marchewka i świeży sok z agrestu lub porzeczki....nic tylko zaprawiać. Inka skorzystaj z przepisu
    Bahus

• Autor: inka21 Data: 2005-11-05 08:04:58

na pewno skorzystam, poniewaz mam sporo marchewki i soczek też leżakuje w piwnicy, dziękuję za przepis ,pozdrawiam inka21

• Autor: jasia Data: 2005-11-05 18:48:44

Bahus, ty nie znasz przezorności Inki?
    Zastrzeliła cię
    jasia

• Autor: bahus Data: 2005-11-06 00:51:46

No nie każdy przezornie zaprawia sok z agrestu, aby go późną jesienią zastosować do zaprawy młodej marchewki... Czuję się "zastrzelony"
    Bahus

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-04 06:53:20

Temat baaardzo stary,ale skoro juz sie na niego natknelam,napisze,co nastepuje:mielismy spora plantacje porzeczek (glownie czarne,ale rowniez czerwone i troche bialych) i agrestu i zawsze zbierane byly w lipcu (czasem przedluzylo sie do sierpnia) wiec o jakiej poznej jesieni tu piszesz?

Przejdź do pełnej wersji serwisu