Forum

Kuchenne porady

czas gotowania w szybkowarze

  • Autor: lajan Data: 2005-11-04 17:49:18

    WIELE OSÓB ZAINTERESOWANYCH JEST GOTOWANIEM W SZYBKOWARZE LECZ NIE WIEDZĄ ILE CZASU NALEŻY POŚWIĘCIĆ NA GOTOWANIE DANEJ POTRAWY.

    TABELA GOTOWANIA W MINUTACH W ILOŚCI 500 g.

    1/MIĘSO WOŁOWE
     
    1.1 Pieczeń duszona                25
    1.2 Gulasz                              20
    1.3 Pieczeń                             15
    1.4 Klops                                10
    1.5 Rolada                              20
    1.6 Pieczeń z dzika                  30
    1.7 Ozór                                 40
    1.8 Bitki                                 30


    2/MIĘSO WIEPRZOWE

    2.1 Pieczeń                            20
    2.2 Gulasz                             20
    2.3 Golonka                           30
    2.4 Zeberka                           20
    2.5 Wieprzowina gotowana       15
    2.6 Flaki                                15-20

    3/MIĘSO CIELĘCE

    3.1 Pieczeń                            20
    3.2 Gulasz                             15
    3.3 Ozór                                30
    3.4 Serce cielęce                     25
    3.5 Mięso cielęce duszone        25
    3.6 Nerki                                10

    4/ DRÓB I DZICZYZNA

    4.1 Kurczę                              25
    4.2 Kogut                               25
    4.3 Kurczę pieczone                 15
    4.4 Królik                                20
    4.5 Gołąb                                10
    4.6 Kaczka                              25
    4.7 Gęś                                  30
    4.8 Zając                                20
    4.9 Sarna                               25
    4.10 Dzik                               30

    5/INNE POTRAWY

    5.1Strączkowe nie moczone      25
    5.2 Kasze /krupy/                   25
    5.3 Grysik                               5
    5.4 Płatki owsiane                    5
    5.5 Kluski                               7
    5.6 Ryż                                  10
    5.7 Zupa z drobiu                   20
    5.8 Zupa z wołowiny                25
    5.9 Zupa ogonowa                  30

    6/RÓŻNE

    6.1 Knedle                              8
    6.2 Ryby                                8
    6.3 Rosół                               20
    6.4 Grzyby od gatunku            10-25

    7/JARZYNY

    7.1 Groszek,fasolka                   8
    7.2 Fasolka szparagowa             5
    7.3 Groch ,fasola                     12
    7.4 Kalafior                              4
    7.5 Karotka marchew                 7
    7.6 Marchew                            12
    7.7 Kalarepa                            4
    7.8 Kwaśna kapusta                  8
    7.9 Seler                                 8
    7.10 Szparagi                          5
    7.11 Szpinak                           3
    7.12 Rzodkiew                         8
    7.13 Kapusta                           8
    7.14 Czerwone buraki             25
    7.15 Ziemniaki                         8
    7.16 Ziemniaki w mundurkach  10


    Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-11-04 21:03:37

    jakbys jeszcze powiedzial od którego momentu zaczyna sie liczyc czas? bo napewno nie od postawienia na gazie

  • Autor: lajan Data: 2005-11-05 01:08:31

    Czas gotowania liczymy od momentu gdy para zacznie ulatniać się przez zawór i zacznie głośno syczeć.Od tego momentu liczymy czas ,ale zmiejszamy podgrzewanie garnka praktycznie do minimum.

  • Autor: emeska1974 Data: 2009-09-23 19:25:49

    DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!! super opracowane przyda się na pewno nie tylko mi!!!!!!!!!!!!

  • Autor: sanella* Data: 2009-09-23 20:37:19

    Mnie sie tez baaaaardzo przyda, bo do tej pory raczej wszystko w szybkowarze rozgotowalam.
    Chyba sobie to wydrukuje.
    Dzieki!

  • Autor: Figutka Data: 2009-09-24 17:00:10

    Miałeś świetny pomysł, z części informacji na pewno skorzystam- jednak kurczaka gotuję krócej ok. 15 min. a golonkę dłużej 40-50 min.

  • Autor: Beata500 Data: 2009-09-24 19:28:00

    Wielkie dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu