Forum

Kuchenne porady

jak zrobić twaróg

  • Autor: AnaKow Data: 2005-11-07 18:41:05

    Witam wszystich.
    Bardzo proszę o jakiś przepis na twaróg. Wiem, że babcie kiedyś robiły twaróg z krowiego mleka, ale jak?
    Ktoś wie? Może macie jeszcze kogoś kto zna recepturę?

    Proszę o wszelkie podpowiedzi!

    Anna

  • Autor: marinik Data: 2005-11-07 18:58:26

    gdzies juz byl ten temat na forum, ale bardzo dawno.Ja robie tak:
    nastawiam mleko na zsiadle (musi byc prawdziwe-od krowy a nie z kartonu).
    Zagotowac trzeba taka ilosc slodkiego ile jest zsiadlego.Kiedy zaczyna wrzec- wlac do niego zsiadle i LEKKO zamieszac. Potem pozostawic w garnku do wystygniecia i dopiero zimne przecedzic.

  • Autor: AnaKow Data: 2005-11-07 19:05:57

    witam, dziękuję za odpowiedź.
    A wiesz może jak zrobić ten twaróg, kiedy się nie ma zsiadłego? Jestem za granicą i tu nie ma takich specjałów jak u nas:(

    Anna

  • Autor: alman Data: 2005-11-07 19:18:22

    Zsiadłe mleko jest konieczne. Ser biały robi się właśnie z mleka zsiadłego, poddanego powolnemu bardzo ogrzewaniu. Kiedyś robiłam tak jak pisze marinik, z tym że mleko butelkowe, bo tylko takim dysponawałam i też był dobry.

  • Autor: awe100 Data: 2013-09-28 12:24:42

    Wystarczy do Mleka dodać 2 łyżeczki octu lub sok z całej cytryny

  • Autor: EWA007 Data: 2005-11-07 19:20:40

    Wejdź na stronę Czarnej Oliwki, wydaje mi się , że tam gdzieś  w dyskusjach ten temat się przewinął.

  • Autor: angela Data: 2005-11-07 19:51:34

    Mleko z woreczka lub butelkowe trzeba zakwasić kwaśną śmietaną. Kiedy się zsiądzie trzeba je podgrzewać, aby wytrąciłsię twaróg.Tak robiła moja mama.

  • Autor: bahus Data: 2005-11-07 21:41:32

    Ale maślanka już jest kwaśna, w kazdym bądź razie u nas...
    Bahus

  • Autor: Wróbelek Data: 2005-11-07 22:31:14

    U mnie w domu też tak się robiło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu