Forum

Kuchenne porady

Jakie grzane wino jest najlepsze?

• Autor: Marla Data: 2005-11-07 19:43:00

Czy ktoś z Was ma jakiś dobry przepis na aromatyczne grzane wino? Może znacie jakiegoś "gotowego" grzańca? Które wino najlepiej kupować do grzańca? Na razie eksperymentowałam z gotowymi przyprawami np.Kotani, ale to wciąż nie jest to. W niektórych knajpach dają lepsze!

• Autor: adrianna Data: 2005-11-07 20:06:55

Najlepszy jest grzaniec galicyjski (do kupienia w sklepie) wystarczy podgrzac. Na zdrowie.

• Autor: Wróbelek Data: 2005-11-07 22:29:18

Przepisu nie posiadam, Malućki wino pędzi sam. Świetnie mu to wychodzi, a do grzańca dodaję paręgoździków i to wszystko, bądź ewentualnie  przyprawę do grzańca. Ale wolę z samymi goździkami, pycha i ten aromat:)

• Autor: angela Data: 2005-11-07 22:37:43

Ja bardzo lubię grzane wino z gożdzikami i cynamonem.

• Autor: inka21 Data: 2005-11-08 11:09:40

ja robię herbacianą poncz http://wielkiezarcie.com/przepis8335.html i herbaciana lemoniadę http://wielkiezarcie.com/przepis8336.html, grzańce pijam tylko w knajpach , inka21

• Autor: agutek10 Data: 2005-11-08 13:54:44

ja tez ci polecam grzańca galicyjskiego - gotowca ze sklepu. Próbowałam kiedys przypraw do win (tych gotowych w torebce0 nie pamietam jakiej firmy ale były beee. No oczywiscie mozesz pokombinowac sama ale przepisu sprawdzonego nie znam

• Autor: Gusia Data: 2005-11-08 14:08:09

Wino domowej roboty, miód, goździki i cynamon i pyszności. Jeżeli nie mam wina domowej roboty, to kupuje wytrawne, bo nie lubię jak przebija słodycz wina ponad charakterystyczny smak miodu.

• Autor: mlena Data: 2005-11-09 06:39:02

W sklepach mozna kupić winko  Grzaniec galicyjski jest niezłe. Pozdrawiam :-))

• Autor: woila Data: 2005-11-09 22:06:27

Nie wiem czy Ci pomogę ale jak będziesz chciała to wypróbuj: wino czerwone wytrawne średniej jakości, czyli nie te z górnej półki ale i nie "patykiem pisane", kilka goździków, liść laurowy, cynamon, gałka muszkatałowa, cukru do smaku i syrop owocowy(najlepiej z jakichkolwiek cytrusów). Nie podam ci ilości bo to wszystko trzeba dodawać do smaku. Możesz dorzucić jescze wanilę. Przyznam, że nie robiłam tego sama-samiusieńka, jedynie pomagałam znajomej...mieszać w garnku i.... próbować. Dodam tylko.że takie wino robią i piją Francuzi. Teraz tylko liczy się kwestia smaku i doboru ilości przypraw. Jedni wolą ostre(dużo cynamonu) inni bardzo słodkie itp. Niektórzy dolewają też trochę wody, bo po dodaniu przypraw odczuwa się "moc" wina. I na koniec mała uwaga:cynamon i wanilia w laskach a gałka muszkatałowa tarta- to jeśli robiłabyś w większych ilościach..... Pozdrawiam gorąco!

• Autor: Marla Data: 2005-11-10 20:46:18

Wszystkim bardzo dziękuję za rady - lubię eksperymentować, więc skorzystam z wszystkich.

• Autor: Marla Data: 2005-11-11 15:51:08

Połączyłam przepisy Gusi i Voila czyli zamiast soku owocowego z cytrusów dodałam miodu i odrobinę soku malinowego, wszystkie zalecane przyprawy z wanilią włącznie i wyszło to, o co mi chodziło- rewelacja. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
    Pozostał mi do wypróbowania Grzaniec Galicyjski.

• Autor: mirella102 Data: 2005-11-23 11:55:32

Ja do takiego grzańca dodaję zawsze troche startej skórki z pomarańczy i cytryny tak do smaku, 
    po ok. 20 min wszystko przecedzam. 

• Autor: marchewka007 Data: 2005-12-06 22:54:38

Wiem że odzywam się trochę za póżno ale nikt chyba jeszcze tego tutaj nie napisał. ja dodaję do grzańca (najprościej galicyjskiego) gruby plaster pomarańczy. podpatrzyłam to kiedyś w jakimś pubie. Ja to uwielbiami mój mąż też.

Przejdź do pełnej wersji serwisu