Forum

Kuchenne porady

kopytka?????

  • Autor: Iwona N. Data: 2005-11-08 13:20:43

    Powiedzcie, proszę czy do kopytek mogą być uzyte ostudzone ziemniaki czy raczej ciepłe?

  • Autor: Gusia Data: 2005-11-08 13:34:16

    Używam zimnych ziemniaków, gotuję je dzień wcześniej po prostu.

  • Autor: pumka Data: 2006-10-09 23:43:25

    Koniecznie zimne bo inaczej sie strasznie będą kleić

  • Autor: mada-chicago Data: 2005-11-08 14:01:58

    kopytka wlasnie najlepiej robi sie z ugotowanych wczesniej, przelezalych :) ziemniakow; nie chlona one tak bardzo maki
    ja raz robilam ze swiezo ugotowanych i przestudzonych i jak gniotlam to caly czas mi sie wydawalo zechca jeszcze maki i maki i maki
    w koncu zrobilam kluski maczne a nie kopytka:):):)
    wiec teraz wczesniej gotouje, przez noc siem przeleza w lodowce i super
    pozdrawiam:)

  • Autor: tydrych Data: 2006-10-09 11:23:50

    dobrze wiedziec...dzisiaj mam gosci i chce podac kopytka do miesa z sosem, zamiast normalnych ziemniakow...i chcialam, tak jak kluski, z cieplymi ziemniakami...zle bym dala popis!
    To zescie mi zycie uratowaly kobitki!

  • Autor: tydrych Data: 2006-10-10 15:41:33

    Czy ziemniaki na kopytka gniecie sie (na puree, przed laczeniem z maka) jak sa zimne, czy jak sa jeszcze cieple?

  • Autor: Iwona N. Data: 2005-11-08 15:20:55

    Dziękuję kobitki, wyszły pyszne a robiłam pierwszy raz. Pozdrawiam!!!

  • Autor: pumka Data: 2006-10-09 23:42:04

    Koniecznie zimne, bo inaczej będą się strasznie kleić

  • Autor: tydrych Data: 2006-10-10 15:42:08

    Czy ziemniaki na kopytka gniecie sie (na puree, przed laczeniem z maka) jak sa zimne, czy jak sa jeszcze cieple?

  • Autor: renataz36 Data: 2006-10-11 07:45:31

    Najlepiej ugnieść ziemniaki kiedy są jeszcze ciepłe bo gdzy wystygną staja się twarde i ogłąbiałe. Więć polecam potłuc je dokładnie bądź przecisnąć przez praske i zostawić do ostygnięcia po czym dosypać mąkę i zrobić kopytka. Pozdrówka

  • Autor: eNka Data: 2006-10-12 07:41:02

    Jeżeli gnieciesz ziemniaki, to zaraz po ugotowaniu. Zimne przepuszczam przez maszynkę do mięsa i też są super. Co do temperatury, to wszyscy dobrze radzą, ziemniaki powinny być zimne, natomiast ja tylko dodam, że ciasto należy szybko wyrabiać i nie odstawiać, tylko formować i gotować:) Im więcej dodamy mąki, tym twardsze wyjdą nam kopytka. Pozdrawiam.

  • Autor: gosik Data: 2006-10-16 12:59:20

    Ziemniaki gniecie się zimne. Ja daję jeszcze do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej, wtedy mogą poleżeć już pokrojone w lodówce i ciasto nie "zwolnieje".
    Pozdrawiam

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-16 13:36:58

    gosiku nie zgadm sie z Toba bo zimne beda mialy zawsze grudki (chyba ze sie je przemieli) ale moze Ty masz jakas specjalna, niezawodna praske? Pozdrawiam serdecznie!

  • Autor: gosik Data: 2006-10-17 12:40:00

    I oczywiście masz rację, bo nie gniecie się zimne, ale z zimnych "gniecie się" ciasto!!!! Przepraszam za narobienie zamieszania!!!!

  • Autor: adaś Data: 2006-10-18 13:34:00

Przejdź do pełnej wersji serwisu