Forum

Kuchenne porady

Jabłka do szarlotki

  • Autor: agutek10 Data: 2005-11-08 14:06:25

    Moja mama robi pyszna szarlotkę z duszonymi jabłkami - na spodzie ciasto na to duuuzo jabłek i na górze kruszonka - na pewno wszyscy wiecie o co chodzi. Jest tylko jeden problem - co zrobić zeby jabłka "trzymały się kupy" tzn nie wypływały po pokrojeniu ciasta na kawałki. Wiem ze się dodaje kaszę manna lub bułkę tarta i to juz próbowałysmy, ale ostatnio kupiłam taką szarlotke na bazarku - na 100% domowa bo przy mnie pani kroiła ją z blachy i w niej te jabłka były ścisłe tak jakby miały odrobinę żelatyny - no ale żelatyna przy pieczeniu się chyba nie sprawdza...Macie może jakiś pomysł co to mogło być albo jak Wy robicie szrlotkę

  • Autor: Gusia Data: 2005-11-08 14:13:51

    Odparować je, czyli wrzucic do garka z niewielką ilością cukru i przesmażyć je na małym ogniu, tak, żeby straciły jak najwięcej wilgoci lub zasypac 2-3 łyżkami cukru, pozstawić na godzinke i odlac potem sok, który sie wytworzy. Powiem szczerze, ze jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby jabłka uciekały z ciasta

  • Autor: agutek10 Data: 2005-11-08 14:27:10

    no moze z tym wylewaniem sie to troche przesadziłam ale jablka w tej kupnej szarlotce mogłabym same bez ciasta pokroic w kostke i tak by zostały ate w robionej przez mame na pewno nie

  • Autor: Gusia Data: 2005-11-08 14:39:10

    Ja osobiście robię w ten sposób szarlotkę: http://wielkiezarcie.com/przepis11577.html

  • Autor: klio Data: 2005-11-08 14:30:57

    Ja ostatnio zrobiłam wg przepisu ekkore. Jabłka wymieszałam z suchym kisielem. To jest genialny pomysł. Trzyma sie to kupy i na dodatek jest pycha!!!
    http://wielkiezarcie.com/przepis7605.html

  • Autor: agutek10 Data: 2005-11-08 14:56:58

    wielkie dzięki!! No to w najblizszym czasie będą u mnie na bank dwie szarlotki bo musze koniecznie spróbować z tym kisielem (tylko ile go dać - cały?) no i ta z przepisu Gusi wygląda tak pysznie..... jeszcze raz dzieki - dam znać czy uzyskałam oczekiwany efekt ;-)

  • Autor: klio Data: 2005-11-08 15:06:21

    Ja dałam cały na kilo jabłek ale tu proporcje nie są aż tak ważne bo innym razem miałam ok. 70 dkg i też było dobrze :D

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2005-11-08 16:27:49

    Ja polecam sproszkowany budyń:) Pozdrawiam.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-04-08 18:51:09

    Ja tez robię z galaretka jak ciast ma być bardziej wykwintne :):)

  • Autor: mlena Data: 2005-11-08 21:22:54

    Ta szarlotka jest niezła polecam http://wielkiezarcie.com/przepis11898.html Pozdrawiam :-))

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-07 13:33:00

    Jakie jabłka nowych odmian używacie do szarlotki? Potrzebne sa takie które nie puszczą zbyt wiele soku i się nie rozpadną. Czasem nie ma szarej renety i antonówek w sklepie, ale są takie w 1.5 kg paczkach. Po czym poznajecie, że do szarlotki się nadają?

  • Autor: nina Data: 2011-04-08 08:56:13

    Czy też macie problem z wczytaniem przepisu podanego przez Gusię? Ja po kliknięciu na link mam biały ekran

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-08 09:03:26

    Tak, też.

  • Autor: mama Jędruli Data: 2011-04-08 10:49:45

    Szczerze polecam jabłka odmiany ELSTAR, są naprawdę doskonałe na szarlotkę. Nie ciemnieją i puszczają bardzo mało soku. Po uprażeniu są takie jaśniutkie jak kupne w słoiku. Można kupić w Tesco pakowane po 2kg.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-08 11:06:55

    Ja kupiłam ostatnio JONAGORED w Biedronce. Też jasne, nie rozpadają się i puszczają mało soku, ale dla mnie trochę mało kwaskowe. Dokwaszam cytryną i jest super! ELSTAR na pewno spróbuję i porównam :)

  • Autor: Alll Data: 2012-01-07 17:05:18

    Boskoop jast najlepszą odmianą na szarlotkę.

  • Autor: Beata500 Data: 2014-07-22 15:43:47

    U mnie na szarlotkę popularne są ligole.

  • Autor: Anuta Data: 2012-01-06 18:45:22

    Właśnie ten temat mnie interesuje. Jak to jest zrobione w ciastach kupowanych w cukierniach, że jabłka w szarlotkach są tak zwarte, że można je kroić w kostki? Na pewno nie uzyska się tego dodając mannę, kisiel czy budyń. Ktoś w tym wątku wymienił żelatynę. Z kolei w  innym spotkałam się z opinią, że żelatyna po pieczeniu ma "paskudny smak". Szkoda mi popsuć ciasto aby samej to sprawdzić. Za żelatyną przemawia  jeszcze fakt, że ostatnio znalazłam w sklepie fix do zagęszczania jabłek w szarlotce. W składzie jest żelatyna. Kupiłabym go, ale zawiera cukier , a jabłka mam już słodkie. Zastanawiałam się jeszcze nad pektyną zawartą w fixach do robienia dżemów. Mógłby się wypowiedzieć ktoś doświadczony?

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-01-06 19:03:06

    Pokrojone drobno jabłka mieszam z gorącym budyniem waniliowym ugotowanym na wodzie, wczasie pieczenia zmiękną, dobrze wystudzone wyglądają jak galaretka.

  • Autor: Anuta Data: 2012-01-06 19:48:30

    To ciekawe . Dzięki

  • Autor: mariateresa Data: 2012-01-06 23:52:49

    Anutko Droga - doswiadczona to ja nie jestem, ale cos moge powiedziec. Jest w przepisach Niebieskiej Rozyczki przepis pt. " Ciasto szarlotka bardzo prosta w/g Rozyczki " ( nie wychodzi mi link aktywny do tego przepisu) Na foto widzisz szarlotke identyczna jak w przepisie w moim wykonaniu z 2008 roku, - i od tego czasu robilam ich bardzo wiele. W przepisie Rozyczki w jablkach sa 2 kisiele cytrynowe bez cukru. W rondlu jablka z 3/4 szkl. cukru puscily sok ktory odparowalam ( ale nie do zera ) - a poniewaz mieszkam w miejscu gdzie kisiel nie jest znany, wiec dalam 2 plaskie lyzki kartoflanki + cukry waniliowe. Pierwszy raz balam sie, ze jablka sa zbyt rzadkie i z kruchego ciasta zrobi sie papka, wiec ciasto przed wylozeniem cieplych jablek posypalam tarta bulka. Okazalo sie, ze wcale nie bylo takiej potrzeby, a tarta bulka zniknela bez sladu. I ciasto pieknie sie kroi w kostke.

    Moze zamiast kisielu byc budyn jak tu jedna kolezanka sugeruje, - ale fixy do dzemow i inne pektynowo zelatynowe wzmacniacze - raczej odradzam. Pozdrawiam milutko !!!

  • Autor: mariateresa Data: 2012-01-07 00:38:42

    Jeszcze sloweczko Anutko -  mama AZK  pisze,  ze do utartych  jablek daje tylko cukier + smak i wszystko pieknie  " trzyma sie kupy " .     To prawda -  ale mysle, ze gatunek jablek  tez ma tu znaczenie ?    Tak naprawde to nie wiem jakie jablka sa najlepsze -  kupuje  na oko,   byle ......ladne.   Dlatego  dla "pewnosci i spokoju "  zawsze  dodaje  2 plaskie lyzki neutralnej  kartoflanki.     

  • Autor: Anuta Data: 2012-01-07 14:04:31

    Dzięki serdeczne. To bardzo cenne rady

  • Autor: Mama AZK Data: 2012-01-06 21:06:26

    Ja niczego oprócz cukru nie dodaję do jabłek. Trę je na grubej tarce, wsypuję cukier i cynamon i już. Wykładam to na spód z kruchego ciasta i wszystko się "kupy trzyma" ;-)

  • Autor: janeczka669 Data: 2012-01-06 21:48:42

    Mogła tam byc żelatyna. Są przecież dwa rodzaje żelatyny, rozpuszczalna we wrzątku i do gortowania, używana np do salcesonu. Trzeba poczytac na opakowaniu, na rozpuszczalnej jest wyraźnie napisane " nie gotowac", zaś rozpuszczalną zalewamy płynem na jakiś czas i poźniej jak napęcznieje można gotowac.

  • Autor: megi65 Data: 2012-01-07 14:30:00

    Ja w mojej autorskiej szarlotce z brzoskwiniami zagęszczam 2 kisielami cytrnowymi .. Nic nie ma prawa nawet drgnąć bez interwencji noża .. Efekt widać poniżej .. ! Następnym razem zrobię na wierzch maślaną kruszonkę .. :)

  • Autor: Anuta Data: 2012-01-08 10:46:46

    Pysznie wygląda. Muszę ją poszukać

  • Autor: Piper Data: 2014-07-18 10:32:37

    Wlasnie zabieram sie za szarlotke i mam problem. Nie wiem jakich jablek uzyc , czy jeszcze stare czy juz mlode, co zrobic zeby w ciescie nie stracily koloru czyli nie sciemnialy?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-07-18 12:57:02

    O tej porze roku proponuje stare.Z młodych nie ma jeszcze wyboru.Mnie osobiście nie przeszkadza zmiana koloru jabłek,ale jeśli Tobie zależy,to chyba jedyną metodą jest pokropienie ich sokiem z cytryny lub roztworem kwasku cytrynowego.Można jabłka pokrojone w cząstki zanurzyć w roztworze kwasku (nie za mocnym i nie za długo,wtedy się wybarwią.Jeszcze jedno-gdy mam świeże jabłka,nie duszę ich przed nałożeniem na ciasto,a wybieram odmiany twarde.Najczęściej je drobno kroje na plasterki lub ścieram na grubych oczkach.

  • Autor: Piper Data: 2014-07-18 16:51:38

    dzieki za oodpowiedz

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-07-20 16:56:25

    o tej porze roku są już papierówki i szarlotka z nimi pyszna... właśnie zrobiłam

  • Autor: Lea2 Data: 2014-07-21 00:18:43

    Mnie podobnie jak Joli nie przeszkadza kolor ciemniejących jabłek i też wybieram twarde odmiany. Zawsze ścieram je tarce o grubych oczkach. Mam w ogrodzie jabłoń, która ma jabłka jeszcze wcześniejsze od papierówek. Jabłka te są bardzo soczyste i dlatego wcześniej pospuję je cukrem, a gdy puszczą sok, to trochę je odciskam. Dopiero takie odciśnięte wykładam na ciasto. Moim zdaniem , każda odmiana jabłek nadaje się na szarlotkę, ale trzeba uważać żeby nie były nadmiernie miękkie i soczyste. Najlepiej jednak wybierać te twarde odmiany. :-) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu