Bardzo prosta przyczyna. Ciasto dzieli się na dwie części. Oba ciasta muszą mieć jednakową gęstość. Skoro do jednego dałaś np.dwie łyżki kakao , to do drugiej części dodaj dwie łyżki mąki.Wlewasz na zmianę np po dwie łyżki do foremki na środek.Raz białe raz ciemne.Smacznego
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, ubić żółtka z cukrem i połączyć z pianą lekko wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę oleju i wymieszać, nastepnie jedną szklankę wody też wymięszć. Do tego dodać cukier waniljowy,3 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymięszć i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą mąkę 0,5 szk. Prodziż wysmarować i posypać bulka tartą. Ciasto kłaść na zmianę raz białe raz czarne na środek prodiża jedno na drugie. Piec około 50 min. lub dłużej do zrumienienia wierzchu.
Zrobilam zebre w smaczku dobra ale nie wiem dlaczego ciemne ciasto splynelo na spod i nici z ladnych paseczkow.Moze olej za ciezki?Poradzcie cos.
Bardzo prosta przyczyna. Ciasto dzieli się na dwie części. Oba ciasta muszą mieć jednakową gęstość. Skoro do jednego dałaś np.dwie łyżki kakao , to do drugiej części dodaj dwie łyżki mąki.Wlewasz na zmianę np po dwie łyżki do foremki na środek.Raz białe raz ciemne.Smacznego
a ja do jednej dalam 2 lyzki maki a do drugiej 3 kakao, ta co byla z maka byla gesciejsza, dzieki teraz sprobuje po tyle samo
ZEBRA
Składniki:
1. 3,5 szklanki mąki2. 1szk. oleju3. 1szk.wody4. 1szk.cukru5. 5 jaj6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia7. 1 cukier waniliowy8. 1 łyżka stołowa kakao
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, ubić żółtka z cukrem i połączyć z pianą lekko wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę oleju i wymieszać, nastepnie jedną szklankę wody też wymięszć. Do tego dodać cukier waniljowy,3 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymięszć i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą mąkę 0,5 szk. Prodziż wysmarować i posypać bulka tartą. Ciasto kłaść na zmianę raz białe raz czarne na środek prodiża jedno na drugie. Piec około 50 min. lub dłużej do zrumienienia wierzchu.
dziekuje za nowy przepis napewno sie przyda