Forum

Gawędy o jedzeniu

Zebra

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-11-11 14:51:51

    Zrobilam zebre w smaczku dobra ale nie wiem dlaczego ciemne ciasto splynelo na spod i nici z ladnych paseczkow.Moze olej za ciezki?Poradzcie cos.

  • Autor: lajan Data: 2005-11-11 15:19:04

    Bardzo prosta przyczyna. Ciasto dzieli się na dwie części. Oba ciasta muszą mieć jednakową gęstość. Skoro do jednego dałaś np.dwie łyżki kakao , to do drugiej części dodaj dwie łyżki mąki.Wlewasz na zmianę np po dwie łyżki do foremki na środek.Raz białe raz ciemne.Smacznego

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-11-11 18:17:53

    a ja do jednej dalam 2 lyzki maki a do drugiej 3 kakao, ta co byla z maka byla gesciejsza, dzieki teraz sprobuje po tyle samo

  • Autor: bopacka Data: 2005-11-11 15:57:06

                                                                                      ZEBRA


      Składniki:
     
    1.      3,5 szklanki mąki2.      1szk. oleju3.      1szk.wody4.      1szk.cukru5.      5 jaj6.      3 łyżeczki proszku do pieczenia7.      1 cukier waniliowy8.      1 łyżka stołowa kakao


     Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, ubić żółtka z cukrem i połączyć z pianą lekko wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę oleju i wymieszać, nastepnie jedną szklankę wody też wymięszć. Do tego dodać cukier waniljowy,3 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymięszć i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą mąkę 0,5 szk. Prodziż wysmarować i posypać bulka tartą. Ciasto kłaść na zmianę raz białe raz czarne na środek prodiża jedno na drugie. Piec około 50 min. lub dłużej do zrumienienia wierzchu.

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-11-11 18:21:19

    dziekuje za nowy przepis napewno sie przyda

Przejdź do pełnej wersji serwisu