Wprawdzie dopiero od niedawna zaglądam na WŻ, ale już przywykłam, że można tu znależć radę na wszystko. Poradżcie, proszę, co dawać osobie po pięciotygodniowej kuracji antybiotykowej. Dziękuję.
Od strony medycznej Ci nie pomogę ale z doświadczenia mogę polecić dużą dawkę jogurtów z "żywymi kulturami bakterii" bo organizm jest bardzo wyjałowiony i może pojawić się grzybica. Kiedyś lekarka zparoponowała nawet podmywanie się zwykłym jogurtem nieowocowym (wolałam go zjeść) ;D Co do reszty to myślę, że poprostu trzeba wzmocnić organizm.
Klio ma 100% rację. Ja tez stosowałam "kuracje jogurtową" po 6 tyg. leczeniu antybiotykami. Ponadto mnóstwo warzyw, owoców, ryb i czerwonego mięsa. Życzę dużo zdrówka i pozdrawiam - Asia
Dieta lekkostrawna , ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianych wcześniej jogurtów, o ile może takowe jeść. Potrawy gotowane , duszone , ograniczyć smażenie. Warzywa , owoce , choć niekoniecznie tylko w formie surówek- po długotrwałej antybiotykoterapii przewód pokarmowy musi też dojść do siebie, a surowizny nie są w tym momencie najlepszym rozwiązaniem. Całkiem niezła moze byc tu dieta wątrobowa- ta przez ostatnie pięć tygodni nie miała lekko , trzeba dać jej odsapnąć- temat jest poruszany na forum już od jakiegoś czasu, poczytaj. Bez przesady z preparatami wielowitaminowymi... Lepiej przyswoić witaminy w bardziej naturalny sposób. Z własnej inicjatywy nie siegać po tabletki , zawsze zapytaj lekarza. Pozdrawiam.
To prawda odpwiednia dieta w tym okresie jest bardzo istotna. Teraz na rynku jest też sporo probiotyków, które pomagają odnowić florę bakteryjną np. żołądka, jelita itd. Dlatego warto je brać w czasie i po kuracji antybiotykowej. Sama ostatnio brałam Multilac przy antybiotyku i dzięki temu uniknęłam kolejnych niemiłych dolegliwości, jakie zawsze miałam po antybiotykach.
Wprawdzie dopiero od niedawna zaglądam na WŻ, ale już przywykłam, że można tu znależć radę na wszystko. Poradżcie, proszę, co dawać osobie po pięciotygodniowej kuracji antybiotykowej. Dziękuję.
Od strony medycznej Ci nie pomogę ale z doświadczenia mogę polecić dużą dawkę jogurtów z "żywymi kulturami bakterii" bo organizm jest bardzo wyjałowiony i może pojawić się grzybica. Kiedyś lekarka zparoponowała nawet podmywanie się zwykłym jogurtem nieowocowym (wolałam go zjeść) ;D
Co do reszty to myślę, że poprostu trzeba wzmocnić organizm.
klio
~(*_*)~
Klio ma 100% rację. Ja tez stosowałam "kuracje jogurtową" po 6 tyg. leczeniu antybiotykami. Ponadto mnóstwo warzyw, owoców, ryb i czerwonego mięsa. Życzę dużo zdrówka i pozdrawiam - Asia
Dzięki, klio i asie_k!
A osoba po pięciotygodniowej kuracji antybiotykowej to dziecko czy dorosły???
Pozdrawiam
Dorosły. Jeszcze raz dziękuję wszystkim!
Dieta lekkostrawna , ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianych wcześniej jogurtów, o ile może takowe jeść. Potrawy gotowane , duszone , ograniczyć smażenie. Warzywa , owoce , choć niekoniecznie tylko w formie surówek- po długotrwałej antybiotykoterapii przewód pokarmowy musi też dojść do siebie, a surowizny nie są w tym momencie najlepszym rozwiązaniem.
Całkiem niezła moze byc tu dieta wątrobowa- ta przez ostatnie pięć tygodni nie miała lekko , trzeba dać jej odsapnąć- temat jest poruszany na forum już od jakiegoś czasu, poczytaj.
Bez przesady z preparatami wielowitaminowymi... Lepiej przyswoić witaminy w bardziej naturalny sposób. Z własnej inicjatywy nie siegać po tabletki , zawsze zapytaj lekarza.
Pozdrawiam.
Dziękuję!
To prawda odpwiednia dieta w tym okresie jest bardzo istotna. Teraz na rynku jest też sporo probiotyków, które pomagają odnowić florę bakteryjną np. żołądka, jelita itd. Dlatego warto je brać w czasie i po kuracji antybiotykowej. Sama ostatnio brałam Multilac przy antybiotyku i dzięki temu uniknęłam kolejnych niemiłych dolegliwości, jakie zawsze miałam po antybiotykach.