Chciałabym w tym roku troszkę zmodyfikować moje świąteczne wypieki. Zastanawiam się czym, poza dżemem czy powidłami i marmoladą, mogę przełożyć w środku piernik? Macie jakieś ciekawe, pyszne i sprawdzone propozycje?
hmm... myślałam raczej o czymś w stylu masy chałwowej czy kremie kasztanowym (z działu masy k kremy, chociaż szukanie utrudniają zamieszczone w tym dziale przepisy na ciasta) ale zadałaś mi klina z tą karpatką bo chyba faktycznie musi być niezłe...
nie weim czemu chcesz modyfikowac. czytam sobie o roznych waszych propozycjach. Sa niewatpliwie ciekawe, ale jednak uwazam, ze powodla sa bezkonkurencyjne. Lubie slodkosc piernika zlamana wlasnie kwaskowatoscia powidel.
Chciałabym w tym roku troszkę zmodyfikować moje świąteczne wypieki. Zastanawiam się czym, poza dżemem czy powidłami i marmoladą, mogę przełożyć w środku piernik? Macie jakieś ciekawe, pyszne i sprawdzone propozycje?
Kremem do karpatki.Jest pyszny.
hmm... myślałam raczej o czymś w stylu masy chałwowej czy kremie kasztanowym (z działu masy k kremy, chociaż szukanie utrudniają zamieszczone w tym dziale przepisy na ciasta) ale zadałaś mi klina z tą karpatką bo chyba faktycznie musi być niezłe...
Noooo... klina to teraz mam ja,bo ta masa chałwowa....mmm
Ja uwielbiam wszystko co z kawą i często przekładam piernik masa kawową albo orzechową(przynajmniej jedną warstwe taka daję)...mniam.
Myślę, że można przekroić piernik na trzy placki i przełożyć masą i powidłami. Gdzieś, kiedyś taki jadłam i był pyszny.
a ja przekładam kremem kefirowym - nadajepiernikowi pulchności http://wielkiezarcie.com/przepis6217.html ,inka21
Nutello a może spróbujesz w ten sposób: http://wielkiezarcie.com/przepis12803.html
Bardzo dobry jest piernik przełożony masą kajmakową, w tym przepisie http://wielkiezarcie.com/przepis11592.html podałam też masę chałwową, myślę, że bardzo dobra byłaby też masa grysikowa, świetnie sie sprawdza w ciasta miodowych
Jeśli przekładam piernik to zawsze 1 raz powidłem i 1 lub 2 razy masą grysikową lub orzechową.
nie weim czemu chcesz modyfikowac. czytam sobie o roznych waszych propozycjach. Sa niewatpliwie ciekawe, ale jednak uwazam, ze powodla sa bezkonkurencyjne. Lubie slodkosc piernika zlamana wlasnie kwaskowatoscia powidel.
A PRZEPIS NA SPRAWDZONY PIERNIK. NO I TAKI CO NAWET MNIE (NIE UMIEM ZBYT DOBRZE PIEC CIAST) SIE UDA? MACIE JAKIES?
Może coś takiego http://wielkiezarcie.com/przepis12842.html , to bardzo prosty przeis a piernik naprawdę pyszny.
staropolski- rewelacja- chyba jeszcze zdazysz na swieta.
Marinik podaj mi link do piernika staropolskiego bo jakoś nie umiem znaleść, Pozdrówka
prosze - tu byla dyskusja- kiedy podawalem przepis Aganiok- bylem nieswiadomy, ze to przepis przypisywany takze innym autorom:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=10764&post=10813