Forum

Kuchenne porady

ŚWIĄTECZNY PIERNIK- czym go przełożyć??

  • Autor: nutella Data: 2005-11-17 08:55:59

    Chciałabym w tym roku troszkę zmodyfikować moje świąteczne wypieki. Zastanawiam się czym, poza dżemem czy powidłami i marmoladą, mogę przełożyć w środku piernik? Macie jakieś ciekawe, pyszne i sprawdzone propozycje?

  • Autor: Agapis Data: 2005-11-17 08:56:59

    Kremem do karpatki.Jest pyszny.

  • Autor: nutella Data: 2005-11-17 09:02:13

    hmm... myślałam raczej o czymś w stylu masy chałwowej czy kremie kasztanowym (z działu masy k kremy, chociaż szukanie utrudniają zamieszczone w tym dziale przepisy na ciasta) ale zadałaś mi klina z tą karpatką bo chyba faktycznie musi być niezłe...

  • Autor: Agapis Data: 2005-11-17 09:07:03

    Noooo... klina to teraz mam ja,bo ta masa chałwowa....mmm

  • Autor: irena sikora Data: 2005-11-17 10:10:36

    Ja uwielbiam wszystko co z kawą i często przekładam piernik masa kawową albo orzechową(przynajmniej jedną warstwe taka daję)...mniam.

  • Autor: angela Data: 2005-11-17 10:30:25

    Myślę, że można przekroić piernik na trzy placki i przełożyć masą i powidłami. Gdzieś, kiedyś taki jadłam i był pyszny.

  • Autor: inka21 Data: 2005-11-17 14:37:55

    a ja przekładam kremem kefirowym - nadajepiernikowi pulchności http://wielkiezarcie.com/przepis6217.html ,inka21

  • Autor: Gusia Data: 2005-11-17 17:10:02

    Nutello a może spróbujesz w ten sposób: http://wielkiezarcie.com/przepis12803.html
    Bardzo dobry jest piernik przełożony masą kajmakową, w tym przepisie http://wielkiezarcie.com/przepis11592.html podałam też masę chałwową, myślę, że bardzo dobra byłaby też masa grysikowa, świetnie sie sprawdza w ciasta miodowych

  • Autor: alman Data: 2005-11-17 21:15:24

    Jeśli przekładam piernik to zawsze 1 raz powidłem i 1 lub 2 razy masą grysikową lub orzechową.

  • Autor: marinik Data: 2005-11-18 08:22:05

    nie weim czemu chcesz modyfikowac. czytam sobie o roznych waszych propozycjach. Sa niewatpliwie ciekawe, ale jednak uwazam, ze powodla sa bezkonkurencyjne. Lubie slodkosc piernika zlamana wlasnie kwaskowatoscia powidel.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-11-18 08:28:33

    A PRZEPIS NA SPRAWDZONY PIERNIK. NO I TAKI CO NAWET MNIE (NIE UMIEM ZBYT DOBRZE PIEC CIAST) SIE UDA? MACIE JAKIES?

  • Autor: Gusia Data: 2005-11-18 17:25:00

    Może coś takiego http://wielkiezarcie.com/przepis12842.html , to bardzo prosty przeis a piernik naprawdę pyszny.

  • Autor: marinik Data: 2005-11-18 22:02:34

    staropolski- rewelacja- chyba jeszcze zdazysz na swieta.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-11-19 10:22:55

    Marinik podaj mi link do piernika staropolskiego bo jakoś nie umiem znaleść, Pozdrówka

  • Autor: marinik Data: 2005-11-19 20:40:30

    prosze - tu byla dyskusja- kiedy podawalem przepis Aganiok- bylem nieswiadomy, ze to przepis przypisywany takze innym autorom:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=10764&post=10813

Przejdź do pełnej wersji serwisu