Znalazlam przepis na ciasteczka, powiedzcie mi ile to jest 20 dkg maki? szklanka? Jeszcze jedno czy zamiast papieru pergaminowego moge np.natluscic blaszke?W pieczeniu ciast jestem kiepska, nie udaja mi sie, moze tym razem:-)
Sprawa zastępowania papieru natłuszczeniem blachy nie jest tak do konca taka prosta. W wielu wypadkach wystarczy natłuścić i posypać np. bułką tartą , ale są też ciasta , które bezwzglednie wymagają papieru . Przy ciasteczkach zazwyczaj samo natłuszczenie wystarczy. Pozdrawiam
Znalazlam przepis na ciasteczka, powiedzcie mi ile to jest 20 dkg maki? szklanka? Jeszcze jedno czy zamiast papieru pergaminowego moge np.natluscic blaszke?W pieczeniu ciast jestem kiepska, nie udaja mi sie, moze tym razem:-)
Witaj,
20 dag mąki to 1 i 1/3 szklanki, a zamiast papieru moszesz oczywiście natłuścić blaszkę i posypać bułką tartą. Pozdrawiam i udanego pieczenia życzę.
P.S. Nie mam w domu wagi i zazwyczaj korzystam ze strony: http://www.smaczny.pl/index.php?ka_produkt=&ka_liczba=&ka_z=&ka_na=&ka_ok=Przelicz&p_przelicz=1&name=Calc&op=Jedn. Może i tobie się przyda ta strona.
dziekuje Ci za szybka odpowiedz i za stronke, napewno sie przyda:-) pozdrawiam rowniez:-)
Sprawa zastępowania papieru natłuszczeniem blachy nie jest tak do konca taka prosta. W wielu wypadkach wystarczy natłuścić i posypać np. bułką tartą , ale są też ciasta , które bezwzglednie wymagają papieru . Przy ciasteczkach zazwyczaj samo natłuszczenie wystarczy.
Pozdrawiam
U nas w artylułach (porady) jest przelicznik wagowy.
To zależy jeszcze jak duża jest szklanka. Wg mnie 1 szklanka to 17 dkg mąki /przelicznik pochodzi z "Dobrej kuchni" i sprawdziłam to ważąc/.