Dzisiej mojego 10 letniego syna ugryzl pies w łydkę ,było to popołudniu . Ślad byl mały i lekko siny , ale Go nic nie bolało pies na cale szczęście był szczepiony. Teraz wieczorem siniec jest duży i nie wygląda za dobrze. Nie wiem co mam zrobić jechać do szpitala czy zrobić jakieś okłady, jeżeli ktoś może mi doradzić co zrobic to bardzo prosze .
Jesli masz mozliwosc skonsultowania tego z lekarzsm to ja bym sie nie zastanawiala .Moze jestem przewrazliwiona i mam takie mozliwosci bo mieszkam w duzym miescie ale nawet z kleszczem jezdzilam na ostry dyzur i nikt sie ze mnie nie smial
Jeżeli nie ma rany otwartej tzn nie jest przegryziona skóra to nie jest źle, myśle że siniec wyszedł dopiero później, ale jak jest rana to lepiej pojechać na pogotowie.
Skora jest przegryziona wygląda jakby byla zadrapana ale ten siniec jest duży będę czekać do rana a rano zobaczymy co dalej .Maly mowi , że go to nie boli chyba że mocniej naciśnie.
Mam nadzieje że przemyłaś rane wodą utlenioną, a jak nie to zrób to szybko. Siniec musi sam zniknąć nic tu sie nie poradzi na to. Jak masz oxycort to posmaruj lekko to zadrapanie i wszystko bedzie dobrze pozdrawiam dankarz
Wodą utleniną przemylam zaraz jak przyszedł do domu niestety nie mam oxsykortu ale mam nadzieję że nie będzie źle dziękuję za pomoc ja również pozdrawiam .
Siniak zwykle zanika pod wpływem samoleczenia przez organizm. W miarę upływu czasu ciemny barwnik krwi wchłania się - siniak blednie, staje się zielonkawy lub żółty, by wreszcie po ok. 10 dniach zniknąć. Tak właśnie rozkładana jest przez organizm hemoglobina, składnik czerwonych krwinek. Już wspomnieliśmy, że aby zmniejszyć początkowy ból, najlepiej jest bezpośredno po urazie przyłożyć na skórę coś zimnego – lód, specjalny żel chłodzący, itp. Zimno powoduje szybkie obkurczanie się naczynek krwionośnych, co zapobiega narastaniu wylewu krwi i ogranicza obszar siniaka. Jeśli jednak lokalnemu wylewowi wewnętrznemu krwi towarzyszy silny ból i obrzęk, zaś siniak jest „żywoczerwony” i duży - może to być bardziej niebezpieczny dla zdrowia krwiak. KRWIAK Krwiak to objawy niewielkiego wylewu krwi z uszkodzonych naczyń do wnętrza ciała
Nie wolno jednak mylić krwiaka z tzw. wylewem wewnętrznym, w którym uszkodzone są duże naczynia krwionośne i krwawienie jest długie i obfite. Przyczyną krwiaka może być duża siła upadku na ziemię, np. upadek z roweru lub uderzenie twardym przedmiotem (kamieniem, itp.). Takie urazy powodują zwykle uszkodzenia licznych podskórnych naczyń krwionośnych. „Wylana” do tkanek krew w pierwszych chwilach może być niewidoczna. Dopiero po pewnem czasie dochodzi do stopniowego wchłaniania krwiaka (resorpcji), co objawia się zmianami kolorów miejsca urazu, z ciemnogranatowego przez odcienie brązu do żółtego. Ponadto skutki uderzenia uwalniają liczne mediatory zapalenia – co skutkuje lokalnym stanem zapalnym, obrzękiem i bólem. Duże krwiaki wymagają konsultacji chirurga. Warto przy tym zauważyć, że nawet po niewielkich urazach duże krwiaki mogą powstać u osób szczególnie wrażliwych na urazy – tj. cierpiących na nadciśnienie, u osób ze skazą krwotoczną; a także w tych miejscach ciała, gdzie istnieje gęsta sieć naczyń krwionośnych (głowa, twarz, kolano). Krwiaki w narządach wewnętrznych powinny być badane przy pomocy USG. Wchłanianie się krwiaka
W momencie gdy krwiak jest już uformowany, rozpoczyna się jego wchłanianie. Następuje rozkład enzymatyczny i resorbowanie składników krwi przez wyspecjalizowane komórki. W miarę rozkładu składników krwi zmiana staje się brązowawa, zielonkawa, ciemnożółta, w końcu zanika. Niewielki krwiak, powstały po lekkim uderzeniu czy upadku wchłonie się sam. Jednak lepiej jest bezpośrednio po urazie zastosować zimny okład - wtedy gdy krew wypływa z uszkodzonych naczyń. „Zimno” obkurcza naczynia i ogranicza obszar wylewu krwi. Zimne okłady powinno się stosować przez pierwsze 3–4 dni (przypominamy: powinny być przykładane przez materiał, a nie bezpośrednio na skórę); a potem ciepłe okłady. LEKI WSPOMAGAJĄCE WCHŁANIANIE KRWIAKA Przyspieszymy wchłanianie krwiaka stosując odpowiednie leki. Są to zwykle leki stosowane na skórę dostępne bez recepty. Do takich preparatów należą maści, żele kremy na bazie heparyny. Często są one z dodatkiem leczniczej roślinnej substancji – escyny – lub z innymi dodatkowymi substancjami, takimi jak: salicylan dietyloaminy, hialuronidaza, itp.
Myślę, że amadou ma rację: powinnaś jak najszybciej iść z synem do lekarz, i to bez względu na to, czy noga rano będzie wyglądała lepiej, czy nie. Dobrze by też było zgromadzić informacje o psie.
To nic że był szczepiony-napewno synowi dzięki temu nie grożą bolesne zastrzyki przeciw wściekliżnie,ale w psim pysku mogły znajdować się inne bakterie-powinnaś zgłosić sie szpitala-na izbę przyjęć-dla własnej pewności.Pozdrawiam
Ja na siniaki stosuje maść z arniki, jest tania i bardzo ładnie po niej się siniaki wchłaniają. To już tradycja w rodzinie. Ale tak czy inaczej powinnaś pokazać nogę lekarzowi.
Bezwzględnie na ostry dyzur , to , ze pies nie jest- co zakładamy z góry- chory na wściekliznę , nie wyklucza , ze nie jest chory na coś innego. Ocenę rany i okolicy radzę pozostawić lekarzowi i to niech on zadecyduje , czy i jakie leki są potrzebne. Lepiej sto razy przyjść z nadmiernej ostrożności , niż raz coś zaniedbać i potem pluć sobie w brodę. Proszę Cię , jeśli jeszcze nie byliscie , jedźcie do lekarza. Pozdrawiam.
Powinnaś pojechać do szpitala aby zaszczepić dziecko na tężec do 24 godz.po ugryzieniu a to dlatego ,że w pysku psa jest bardzo dużo bakterii.Moje dziecko też zostało ugryzione i tak polecił mi pediatra .Chyba,że był niedawno szczepiony na tężec to nie ma takiej potrzeby.
Ja też poprę poprzedniczki - trzeba do lekarza, tym bardziej, ze jest spory ślad i siniak. Powinni zaszczepić na tężec (tak też się dzieje w przypadku ran ciętych, zabrudzonych - syn dostał zastzryk, gdy spadł z roweru dokładnie na krawężnik i trochę trawy dostało mu się w ranę na łokciu). W tym roku córka została ugryziona przez psa, w sumie znajomego, podwórkowego, chowanego przez dzieci z bloku, ale nie szczepionego - szczeniaków podobno się nie szczepi. To była zabawa, szczeniak w zabawie zrobił rankę na nodze. Niemniej od razu dzwoniłam do weterynarza. Mówił, że wścieklizna już nie występuje, ale należy prowadzić 4-tygodniową obserwację i dziecka i psa. Gdyby pies zaginął w tym czasie - zastrzyki w pępek ohbowiązkowe. ale wszystko dobrze się skończyło. U Ciebie sytuacja jest inna, bo pies szczepiony.
Tak Bardzo Jestem Wam wdzięczna i dziękuję za rady i wskazówki myślę ,że będzie wszystko w porządku. Jestem mile zaskoczona no bo tak: -jestem tu nie długo -nie liczyłam zbytnio na tak szybki odzew DZIĘKUJĘ!! Jest to NAJLEPSZA i najbardziej przyjazna stronka na której byłam i zostaję z WAMi.(Chyba jestem uzależniona)
Dzisiej mojego 10 letniego syna ugryzl pies w łydkę ,było to popołudniu .
Ślad byl mały i lekko siny , ale Go nic nie bolało pies na cale szczęście był szczepiony.
Teraz wieczorem siniec jest duży i nie wygląda za dobrze.
Nie wiem co mam zrobić jechać do szpitala czy zrobić jakieś okłady, jeżeli ktoś może mi doradzić co zrobic to bardzo prosze .
Jesli masz mozliwosc skonsultowania tego z lekarzsm to ja bym sie nie zastanawiala .Moze jestem przewrazliwiona i mam takie mozliwosci bo mieszkam w duzym miescie ale nawet z kleszczem jezdzilam na ostry dyzur i nikt sie ze mnie nie smial
Jeżeli nie ma rany otwartej tzn nie jest przegryziona skóra to nie jest źle, myśle że siniec wyszedł dopiero później, ale jak jest rana to lepiej pojechać na pogotowie.
Skora jest przegryziona wygląda jakby byla zadrapana ale ten siniec jest duży będę czekać do rana a rano zobaczymy co dalej .Maly mowi , że go to nie boli chyba że mocniej
naciśnie.
Mam nadzieje że przemyłaś rane wodą utlenioną, a jak nie to zrób to szybko. Siniec musi sam zniknąć nic tu sie nie poradzi na to. Jak masz oxycort to posmaruj lekko to zadrapanie i wszystko bedzie dobrze pozdrawiam dankarz
Wodą utleniną przemylam zaraz jak przyszedł do domu niestety nie mam oxsykortu ale mam nadzieję że nie będzie źle dziękuję za pomoc ja również pozdrawiam .
Nawet jeśli pies był szczepiony mogła nastąpić jakaś reakcja alergiczna...jeśli do rana nie przejdzie to konieczna !!!! konsultacja lekarska
Bahus
http://www.pfm.pl/u235/navi/199967
Leczenie siniaka
Siniak zwykle zanika pod wpływem samoleczenia przez organizm. W miarę upływu czasu ciemny barwnik krwi wchłania się - siniak blednie, staje się zielonkawy lub żółty, by wreszcie po ok. 10 dniach zniknąć. Tak właśnie rozkładana jest przez organizm hemoglobina, składnik czerwonych krwinek. Już wspomnieliśmy, że aby zmniejszyć początkowy ból, najlepiej jest bezpośredno po urazie przyłożyć na skórę coś zimnego – lód, specjalny żel chłodzący, itp. Zimno powoduje szybkie obkurczanie się naczynek krwionośnych, co zapobiega narastaniu wylewu krwi i ogranicza obszar siniaka. Jeśli jednak lokalnemu wylewowi wewnętrznemu krwi towarzyszy silny ból i obrzęk, zaś siniak jest „żywoczerwony” i duży - może to być bardziej niebezpieczny dla zdrowia krwiak. KRWIAK
Krwiak to objawy niewielkiego wylewu krwi z uszkodzonych naczyń do wnętrza ciała
Nie wolno jednak mylić krwiaka z tzw. wylewem wewnętrznym, w którym uszkodzone są duże naczynia krwionośne i krwawienie jest długie i obfite. Przyczyną krwiaka może być duża siła upadku na ziemię, np. upadek z roweru lub uderzenie twardym przedmiotem (kamieniem, itp.). Takie urazy powodują zwykle uszkodzenia licznych podskórnych naczyń krwionośnych. „Wylana” do tkanek krew w pierwszych chwilach może być niewidoczna. Dopiero po pewnem czasie dochodzi do stopniowego wchłaniania krwiaka (resorpcji), co objawia się zmianami kolorów miejsca urazu, z ciemnogranatowego przez odcienie brązu do żółtego. Ponadto skutki uderzenia uwalniają liczne mediatory zapalenia – co skutkuje lokalnym stanem zapalnym, obrzękiem i bólem. Duże krwiaki wymagają konsultacji chirurga. Warto przy tym zauważyć, że nawet po niewielkich urazach duże krwiaki mogą powstać u osób szczególnie wrażliwych na urazy – tj. cierpiących na nadciśnienie, u osób ze skazą krwotoczną; a także w tych miejscach ciała, gdzie istnieje gęsta sieć naczyń krwionośnych (głowa, twarz, kolano). Krwiaki w narządach wewnętrznych powinny być badane przy pomocy USG. Wchłanianie się krwiaka
W momencie gdy krwiak jest już uformowany, rozpoczyna się jego wchłanianie. Następuje rozkład enzymatyczny i resorbowanie składników krwi przez wyspecjalizowane komórki. W miarę rozkładu składników krwi zmiana staje się brązowawa, zielonkawa, ciemnożółta, w końcu zanika. Niewielki krwiak, powstały po lekkim uderzeniu czy upadku wchłonie się sam. Jednak lepiej jest bezpośrednio po urazie zastosować zimny okład - wtedy gdy krew wypływa z uszkodzonych naczyń. „Zimno” obkurcza naczynia i ogranicza obszar wylewu krwi. Zimne okłady powinno się stosować przez pierwsze 3–4 dni (przypominamy: powinny być przykładane przez materiał, a nie bezpośrednio na skórę); a potem ciepłe okłady. LEKI WSPOMAGAJĄCE WCHŁANIANIE KRWIAKA Przyspieszymy wchłanianie krwiaka stosując odpowiednie leki.
Są to zwykle leki stosowane na skórę dostępne bez recepty. Do takich preparatów należą maści, żele kremy na bazie heparyny. Często są one z dodatkiem leczniczej roślinnej substancji – escyny – lub z innymi dodatkowymi substancjami, takimi jak: salicylan dietyloaminy, hialuronidaza, itp.
Moim zdaniem :
Proszę zgłosić sie o poradę do lekarza , aby uniknąć jakich kolwiek wyrzutów sumienia
Myślę, że amadou ma rację: powinnaś jak najszybciej iść z synem do lekarz, i to bez względu na to, czy noga rano będzie wyglądała lepiej, czy nie. Dobrze by też było zgromadzić informacje o psie.
Do szpitala!
To nic że był szczepiony-napewno synowi dzięki temu nie grożą bolesne zastrzyki przeciw wściekliżnie,ale w psim pysku mogły znajdować się inne bakterie-powinnaś zgłosić sie szpitala-na izbę przyjęć-dla własnej pewności.Pozdrawiam
Ja na siniaki stosuje maść z arniki, jest tania i bardzo ładnie po niej się siniaki wchłaniają. To już tradycja w rodzinie.
Ale tak czy inaczej powinnaś pokazać nogę lekarzowi.
Klio
~(*_*)~
Bezwzględnie na ostry dyzur , to , ze pies nie jest- co zakładamy z góry- chory na wściekliznę , nie wyklucza , ze nie jest chory na coś innego.
Ocenę rany i okolicy radzę pozostawić lekarzowi i to niech on zadecyduje , czy i jakie leki są potrzebne.
Lepiej sto razy przyjść z nadmiernej ostrożności , niż raz coś zaniedbać i potem pluć sobie w brodę.
Proszę Cię , jeśli jeszcze nie byliscie , jedźcie do lekarza. Pozdrawiam.
Powinnaś pojechać do szpitala aby zaszczepić dziecko na tężec do 24 godz.po ugryzieniu a to dlatego ,że w pysku psa jest bardzo dużo bakterii.Moje dziecko też zostało ugryzione i tak polecił mi pediatra .Chyba,że był niedawno szczepiony na tężec to nie ma takiej potrzeby.
witaj cwirus,zdziwilamsię widząc cię tu.... ale zdziwilam sie mile , nareszcie , tylko czy to ty czy twój syn pod tym nickiem sie ukrywasz? inka21
Chociaz pies był szczepiony to mimo to konsultacja z lekarzem powinna byc.
Nie powiem nic mądrzejszego niż poprzednicy.MUSISZ iść z dzieckiem do lekarza!!!
Ja też poprę poprzedniczki - trzeba do lekarza, tym bardziej, ze jest spory ślad i siniak. Powinni zaszczepić na tężec (tak też się dzieje w przypadku ran ciętych, zabrudzonych - syn dostał zastzryk, gdy spadł z roweru dokładnie na krawężnik i trochę trawy dostało mu się w ranę na łokciu).
W tym roku córka została ugryziona przez psa, w sumie znajomego, podwórkowego, chowanego przez dzieci z bloku, ale nie szczepionego - szczeniaków podobno się nie szczepi. To była zabawa, szczeniak w zabawie zrobił rankę na nodze. Niemniej od razu dzwoniłam do weterynarza. Mówił, że wścieklizna już nie występuje, ale należy prowadzić 4-tygodniową obserwację i dziecka i psa. Gdyby pies zaginął w tym czasie - zastrzyki w pępek ohbowiązkowe. ale wszystko dobrze się skończyło. U Ciebie sytuacja jest inna, bo pies szczepiony.
zdecydowanie do lekarza i to bezwłocznie, inka21
Tak Bardzo Jestem Wam wdzięczna i dziękuję za rady i wskazówki myślę ,że będzie wszystko w porządku.
DZIĘKUJĘ!!
)
Jestem mile zaskoczona no bo tak: -jestem tu nie długo
-nie liczyłam zbytnio na tak szybki odzew
Jest to NAJLEPSZA i najbardziej przyjazna stronka na której byłam i zostaję z WAMi.(Chyba jestem uzależniona
Na siniaki bardzo dobry jest żel LOTION 1000.Pozdrawiam!