Forum

Kuchenne porady

problemy z kruchym ciastem?

• Autor: ksantypa Data: 2005-11-23 11:51:43

Bardzo lubimy z mężem jeść kruche ciasto w różnych postaciach.
    Kiedy byłam w tym temacie początkująca, często miałam z tym ciastem problemy, chociaz to jedno z najprostrzych ciast.
    Robiło się miękkie i zaparzone, a nie kruche,albo , jeśli z owocami-zakalec.
    Okazało się (metodą prób i błędów), że często to wina masła! Niestety producenci oszukują i kiedy jest napisane, że masło nie zawiera oleju, to zdarza się,że niestety trochę jednak zawiera, a już najczęściej zawiera duże ilości wody i to one właśnie powodują w/w problemy z ciastem.
    Teraz używam masla "Łaciate"-czerwone i nie mam problemów. W ogóle Zakłady mleczarske w Grajewie są obecnie najlepsze w Polsce, a jaki maja twaróg...

Jeżeli chodzi o zakalec, to ZAWSZE spód nakłuwam, podpiekam i przed nałożeniem owoców posypuję bułką tartą.

A właściwie dlaczego nie ma tu więcej porad?!

Życzę powodzenia i czekam na porady innych

• Autor: ksantypa Data: 2005-11-23 11:54:31

Ale dałam plamę! Coś mi się źle ustawiło i nie widziałam TYCH WSZYSTKICH porad. ale numer, sorry

• Autor: smakosia Data: 2005-11-23 12:01:57

Nie przejmuj się. Jesteś tu od 3 dni i masz prawo troszke sie pogubić. Ja to dopiero robiłam pomyłki. Raz np. odpowiedziałam na wątek z zeszłego roku :-)))

• Autor: ksantypa Data: 2005-11-23 20:46:40

CHA!CHA! JA TEZ O MAŁY WŁOS ZROBIŁABYM DOKŁADNIE TO SAMO

Przejdź do pełnej wersji serwisu