Forum

Kuchenne porady

Może ktoś mi poradzi co mogę zrobić z 2 udkami indyka!! Pilne!

• Autor: aga9999 Data: 2005-11-28 12:27:36

Mąż kupił 2 udka indyka i muszę coś z nich wyczarować na 16-ą..
    Przyznam się ze indykiem to jeszcze się nie zajmowałam, czy przypomina w obróbce kurczaka?
    Nie może być to też nic zbyt wymyślnego bo mój mąż lubi smak mięsa a nie np ziół, musi być soczyste. To tyle jeśli chodiz o wymagania.
    Będę szukać czegoś w przepisach, ale jeśli ktoś ma sprawdzony, ulubiony przepis to będę wdzięczna za wskazówki.
    Załączam pozdrowienia

• Autor: marinik Data: 2005-11-28 12:30:51

http://wielkiezarcie.com/przepis2418.html

• Autor: Kasia cz Data: 2005-11-28 15:46:55

ja wczoraj robilam kurczaka na kiszonej kapuscie, bylo dobre, mysle indyka tez mozna tak zrobic

• Autor: aga9999 Data: 2005-11-28 18:52:09

Ok, pokombinowałam, nie miałam pod ręka ani kiszonej kapusty ani miodu pitnego. ALe wyszło soczyste. Tyle że ja chyba nie lubię indyka podawanego inaczej niż z rusztu. A udka to nie najlepsza część, bo ma ścięgna.

• Autor: jasia Data: 2005-11-29 17:46:27

Chodzi tu o "pałkę" z indyka. Najlepiej wyciąga się ścięgna jak indyk jest cały.
    No ale z pałek też trzeba. Nogę nacina się ostrym nożem u dołu - ja na to miejsce mówię pęcina _ chociaż , indyk to nie koń.
    Po nacięciu, pokazują nam się ścięgna. I przez szmatkę, chwytamy takie ścięgno i ciągniemy. Po kolei. Jeżeli indyk jest cały, to przed tą czynnością należy mu nogi - właściwie wyłamać- aby ponadrywać ścięgna.
    jasia

Przejdź do pełnej wersji serwisu