Forum

Kuchenne porady

lasagne-przepis na płaty makaronu

• Autor: Iwona N. Data: 2005-11-28 15:01:06

Mam ogromną prośbę, czy może mi ktoś udostępnić przepis na makaron do lazanii własnej roboty. PLIZZZ

• Autor: Iwona N. Data: 2005-11-28 17:21:12

No właśnie, cały intermet przetrzepałam i nic- chyba takich płatów nie robi sie domowym sposobem ECH...

• Autor: Sweetya Data: 2005-11-28 19:42:00

To zwykły makaron-tylko krojony w płaty.Czyli maka,jajko,ciepła woda-zagnieść dość ścisłe ciasto.Rozwałkować,pokroić w płaty,podsuszyć,obgotować.To wszystko.

• Autor: alman Data: 2005-11-28 19:53:42

Można zrobić. Kiedyś wlączyłam radio i przypadkowo włączył mi się jakiś program /później okazało się ze to Radio Maryja/ i właśnie była audycja kulinarna - podawano przepisy m.in.na lazanię, włącznie z ciastem. Gdziś to nawet zapisałam, ale nie mam pojęcia na czym, może na jakiejś krzyżówce, bo te zawsze się plączą w moim otoczeniu. Niestety, mimo poszukiwań nie udało mi się znależć /pewnie wysprzątałam, zwłaszcza, że lazanię zawsze kupuję i pewnie nie byłam wystarczająco zainteresowana tym przepisem/. Ale z pewnością znajdą się na tym forum osoby, które słuchają tego radia i notują przepisy podawane tam przez siostrę. Ja mam nawet jej 3 książeczki z przepisami, ale ciasta na lazanię w nich nie ma.

• Autor: alman Data: 2005-11-28 20:02:06

Znalazłam zapisek. Podawała proporcję: na 1 jajko zawsze 10 dkg mąki,  no i mam jeszcze zapisane, że na lazanię trzeba wziąć minimum 4 jajka i 40 dkg mąki. O wodzie nic nie zapisałam, chyba bez wody. Pamiętam, że moja mama robiła makaron do rosołu właśnie na samych jajach. Ale czy na pewno tak, głowy nie dam. Pozdrawiam.

• Autor: krista Data: 2005-11-28 20:14:29

Podam proporcje na ciasto na lasanga:
    I.
    30 dkg zwyklej maki
    3  duze jajka
    30 ml oliwy, oleju /2 miarkowe lyzki/
    szczypta soli /wg uznania/

II.
    4 szklanki maki /szklanka 240 ml/
    4 duzych jajek
    szczypta soli /wg uznania/

III.
    1 1/2 szklanki maki /szklanka 240 ml/
    2 duze jajka
    1 lyzeczka soli /wg uznania/
    1 - 4 lyzek wody

znaleziona na necie, jak inne makarony, tak i lasanga powinna "tanczyc" w wodzie, w innym wypadku bedzie sie lepic, po wyjeciu z wrzatku wlozyc do zimnej lub nawet lodowatej wody, kazdy indywidualnie osaczyc i osuszyc. Nie dodawac oliwy, oleju do wody w ktorej gotujemy, gdyz tluszcz w wodzie powoduje, iz sos nie bedzie sie "trzymal" ciasta, ta zasada dotyczy wszystkich makaronow ktore serwujemy z sosami.
    Mam nadzieje, ze pomoglam, pozdrawiam.

• Autor: Iwona N. Data: 2005-11-28 21:46:48

Bardzo bardzo Wam wszystkim dziękuję, wiadomo - tu zawsze można liczyc na pomoc - jestescie wielcy!!!!

• Autor: klarax Data: 2005-11-29 00:10:26

po pierwsze:
    http://www.google.de/search?q=lasagne&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf8&oe=utf8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:de-DE:official
    ok. 2.970.000 odpowiedzi;
    po drugie:
    ciasto na lasagne i inne makarony włoskiego typu - bez jajek!!! No i odpowiednia mąka (Semola di grano duro) z pszenicy, która niestety nie rośnie w Polsce, ale może gdzieś można tą mąkę dostać (będzie pewnie droga, jak cholera).

• Autor: pandora Data: 2005-11-30 22:52:47

Mąki z semoliny jako żywo nigdy nie widziałam w asortymencie znanych mi sklepów (albo nie dość wnikliwie szukałam). Lazanię natomiast robię z jajkami i nic ona na tym nie traci, chociaż może d... a nie smakosz ze mnie.
     Mam natomiast wypróbowaną inną metodę - nie gotuję już makaronu po zrobieniu, tylko od razu nadziewam farszem (oczywiście warunkiem jest robienie dania bezpośrednio po przyrządzeniu makaronu,w przeciwnym wypadku trzeba go obgotować)
    p.

Przejdź do pełnej wersji serwisu