Tak się zamyśliłam przeglądając stronkę WŻ, że położyłam rękę na czarnym cienkopisie i mam teraz plamę na bluzce. Próbowałam to odrazu zaprać wodą z mydłem, potem płynem do naczyń (to akurat mam pod ręką w pracy) ale plama jak była tak jest, tylko zmieniła kolor z czarnego na granatowy. Co ja mogę w domu z tym zrobić? Bardzo mi zależy bo bluzka jest nowa, jestem w niej dopiero drugi raz i szkoda by było wyrzucać... Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale bluzka jest bawełniana.
W poradniku znalazłam, że takie plamy zmywa się spirytusem, acetonem lub wodą kolońską. Nie sprawdzałam tego osobiście, więc radzę Ci wypróbować na jakimś mniej widocznym miejscu. Powodzenia!
Wg. Zofii Dziegielewskiej: -tusz do dlugopisow: len i bawelna - przemyc goraca gliceryna i splukac woda lub przemyc czystym alkoholem i dobrze wyplukac
-tusz do flamastrow: welna i bawelna - usunac czystym alkoholem albo acetonem /zmywacz do paznokci/, podkladajac pod spod podkladke.
Dla pewnosci najlepiej zrobic probe w malo widocznym miejscu, jak zareaguje material.
Cewo ja kupiłam niedawno świetny płyn do odplamiania. Naprawdę dobry i bardzo tani. Płyn nazywa sie VICI i kosztuje 1,80 zł w butelce podobnej do ACE. Koniecznie bluzkę zamocz i nalej tego płynu na plamę. Poczekaj chwilę /będzie widać znikanie plamy/ i wypierz. Usunęłam juz sporo starych plam z ubranek dzieci. Na żadnym nie została plama po płynie tak jak po ACE.Usuwałam plamy też z ubranek kolorowych. POLECAM.
Tak się zamyśliłam przeglądając stronkę WŻ, że położyłam rękę na czarnym cienkopisie i mam teraz plamę na bluzce. Próbowałam to odrazu zaprać wodą z mydłem, potem płynem do naczyń (to akurat mam pod ręką w pracy) ale plama jak była tak jest, tylko zmieniła kolor z czarnego na granatowy.
Co ja mogę w domu z tym zrobić? Bardzo mi zależy bo bluzka jest nowa, jestem w niej dopiero drugi raz i szkoda by było wyrzucać... Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale bluzka jest bawełniana.
W poradniku znalazłam, że takie plamy zmywa się spirytusem, acetonem lub wodą kolońską. Nie sprawdzałam tego osobiście, więc radzę Ci wypróbować na jakimś mniej widocznym miejscu. Powodzenia!
Wg. Zofii Dziegielewskiej:
-tusz do dlugopisow:
len i bawelna - przemyc goraca gliceryna i splukac woda lub przemyc czystym alkoholem i dobrze wyplukac
-tusz do flamastrow:
welna i bawelna - usunac czystym alkoholem albo acetonem /zmywacz do paznokci/, podkladajac pod spod podkladke.
Dla pewnosci najlepiej zrobic probe w malo widocznym miejscu, jak zareaguje material.
Cewo ja kupiłam niedawno świetny płyn do odplamiania. Naprawdę dobry i bardzo tani. Płyn nazywa sie VICI i kosztuje 1,80 zł w butelce podobnej do ACE. Koniecznie bluzkę zamocz i nalej tego płynu na plamę. Poczekaj chwilę /będzie widać znikanie plamy/ i wypierz. Usunęłam juz sporo starych plam z ubranek dzieci. Na żadnym nie została plama po płynie tak jak po ACE.Usuwałam plamy też z ubranek kolorowych. POLECAM.