Może ktoś wie gdzie można dostać podpuszczkę i jaka jest tego cena rynkowa. Mam pare fajnych przepisów na serniki które dostałam od moich przyjaciół z Hiszpanii ale ta podpuszczka.. gdzieś widziałam żę za 1kg trzeba zapłacić 300zł! ale może są porcje 10dkg?? Pzdr
Pytam się, żeby nie zginąć w tłumie, gdyż tego jeszcze nie znałem: A do jakich serników potrzebujesz podpuszczkę? Bo że podpuszczką ścina się mleko do produkcji serów, to wiem, a i tam używa się w niedużych ilościach (ok. 5g na 20l mleka).
Nie jest to sernik typu wiedeński. W Hiszpanii serwuje sie bardzo popularny deser tak zwana cuajada, przy czym cuajo to podpuszczka. Do mleka dodaje sie cukier i podpuszczkę. Wlewa się do takich specjalnych foremek. I po jakiejs godzinie gotowe do spożycia. Mozna cuajade kupić w każdym sklepie spozywczym. A podpuszczke w aptece.
podaje przepis na sernik, w oryginale nazywa sie tarta de queso: przepis wygląda tak 400g serka philadelphia 1l słodkiej smietanki (plynnej) 1l mleka 2 łyżeczki do kawy podpuszczki około szklanki cukru karmel albo jakis sos truskawkowy
Podgrzać mleko, gdy juz jest ciepłe dodać serek, ubijać na najmniejszych obrotach, kiedy juz jest db wymieszane dodać smietankę, a potem podpuszczkę uprzednio rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka, a na koniec cukier. Zwiększyc ogień i cały czas mieszając masę. Przelać do formy. Podawać na zimno. Można na spodzie formy poukładać biszkopty skropione kawą i dopiero wylać masę. Podawać polane karmelem albo sosem.
Jak wiadomo mleko krowie jest cięzkostrawne (poniewaz my ludzie nie trawimy mleka krowiego), dlatego stosuje sie podpuszczke (enzym który trawi mleko krowy czyli tak naprawde sluzowka zoladka cielaka), w zwiazku z czym jest to zdrowsze. Podobnie jak jogurty, zjadamy je juz nadtrawione przez bakterie, dlatego sa przyswajalne.
aha w oryginalnym przepisie sa 2 lyzeczki podpuszczki, chociaz male bo do kawy ale jednak troche tego jest, zastanawiam sie w jakiej postaci podpuszczka jest dostepna w Hiszpanii.. zaraz to sprawdze.
mozna ja kupic w proszku i płynie. przepis na cuajada: Potrzebne sa foremki wielkości kubeczka od jogurtu. 6 foremek. Zagotowac 1l mleka. Ostudzic do temperatury 37 stopni C. Do kazdej z foremek nalezy dac 3 krople podpuszcczki w plynie i zalac mlekiem, nie ruszamy, czekamy az sie zetnie. Gotowe. Cuajada mozemy przechowywac w lodowce do 2 dni. Podaje sie z miodem albo z cukrem.
Może ktoś wie gdzie można dostać podpuszczkę i jaka jest tego cena rynkowa.
Mam pare fajnych przepisów na serniki które dostałam od moich przyjaciół z Hiszpanii ale ta podpuszczka..
gdzieś widziałam żę za 1kg trzeba zapłacić 300zł! ale może są porcje 10dkg??
Pzdr
Dzięki Anginek za zainteresowanie. Miłego dnia życzę
I ja dołączam się do życzeń
Bahus
Pytam się, żeby nie zginąć w tłumie, gdyż tego jeszcze nie znałem: A do jakich serników potrzebujesz podpuszczkę? Bo że podpuszczką ścina się mleko do produkcji serów, to wiem, a i tam używa się w niedużych ilościach (ok. 5g na 20l mleka).
Nie jest to sernik typu wiedeński.
W Hiszpanii serwuje sie bardzo popularny deser tak zwana cuajada, przy czym cuajo to podpuszczka. Do mleka dodaje sie cukier i podpuszczkę. Wlewa się do takich specjalnych foremek. I po jakiejs godzinie gotowe do spożycia.
Mozna cuajade kupić w każdym sklepie spozywczym.
A podpuszczke w aptece.
podaje przepis na sernik, w oryginale nazywa sie tarta de queso:
przepis wygląda tak
400g serka philadelphia
1l słodkiej smietanki (plynnej)
1l mleka
2 łyżeczki do kawy podpuszczki
około szklanki cukru
karmel albo jakis sos truskawkowy
Podgrzać mleko, gdy juz jest ciepłe dodać serek, ubijać na najmniejszych obrotach, kiedy juz jest db wymieszane dodać smietankę, a potem podpuszczkę uprzednio rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka, a na koniec cukier. Zwiększyc ogień i cały czas mieszając masę. Przelać do formy. Podawać na zimno. Można na spodzie formy poukładać biszkopty skropione kawą i dopiero wylać masę. Podawać polane karmelem albo sosem.
Jak wiadomo mleko krowie jest cięzkostrawne (poniewaz my ludzie nie trawimy mleka krowiego), dlatego stosuje sie podpuszczke (enzym który trawi mleko krowy czyli tak naprawde sluzowka zoladka cielaka), w zwiazku z czym jest to zdrowsze.
Podobnie jak jogurty, zjadamy je juz nadtrawione przez bakterie, dlatego sa przyswajalne.
aha w oryginalnym przepisie sa 2 lyzeczki podpuszczki, chociaz male bo do kawy ale jednak troche tego jest, zastanawiam sie w jakiej postaci podpuszczka jest dostepna w Hiszpanii..
zaraz to sprawdze.
mozna ja kupic w proszku i płynie. przepis na cuajada:
Potrzebne sa foremki wielkości kubeczka od jogurtu. 6 foremek. Zagotowac 1l mleka. Ostudzic do temperatury 37 stopni C. Do kazdej z foremek nalezy dac 3 krople podpuszcczki w plynie i zalac mlekiem, nie ruszamy, czekamy az sie zetnie. Gotowe. Cuajada mozemy przechowywac w lodowce do 2 dni. Podaje sie z miodem albo z cukrem.
Jest to tak popularne jak jogurt.