Forum

Gawędy o jedzeniu

Wigilia z dziećmi z zagranicy

• Autor: jasia Data: 2005-12-04 21:16:52

Chciałabym, dowiedzieć się od matek, których dzieci przebywają za granicą i przyjadą na święta do domu, czy szykują na wigilię i święta innye specjały niż zawsze?
    Pytam dlatego, że moi synowie też przyjeżdżają do domu z Anglii.
    W rozmów z nimi dowiedziałam się, że jak sporadycznie kupią w  Anglii kiszoną kapustę to mają pewne sensacje żołądkowe.
    Wiadomo, już inne przyzwyczajenia żywieniowe.
    I teraz - problem, czy podawać im tradycyjną polską kuchnię ( tzn. kiszona kapusta, kiszone ogórki, itp) , czy może trochę przejść na kuchnię zachodu?
    Przecież nie chciałabym, żeby synowie pół urlopu spędzili w przybytku zwanym WC.
    Proszę o rady.
    Może jest ktoś, kto już niejednokrotnie gościł w domu swoje dzieci " z zachodu".
    jasia

• Autor: dankarz Data: 2005-12-04 22:17:46

Jasiu, moje dzieci od kilku lat przebywają za granicą, jak przyjeżdżają do domu to owszem są sensacje żołądkowe , ale to trwa jeden dzień i przyzwyczajają się na nowo do naszych potraw, właściwie to przede wszystkim woda jest przyczyną tych sensacji. Nie zmieniam jasdłospisu z tego powodu nigdy, ponieważ to trwa jeden góra dwa dni.
    To jest przestawienie się na inną wode, potrawy, nie wiem jak w Anglii jest z kiszoną kapustą ale w Holandii kapusta jest dostępna i córka czesto kupuje mówiła nawet , że jest tam lepsza kapusta niż w Polsce. Myślę , że nie powinnaś zmieniać swoich potraw na święta, wszystko będzie dobrze pozdrawiam dankarz

• Autor: Ana2005 Data: 2005-12-04 22:35:18

Mieszkam za granica i najczestsza przyczyna sensacji zoladkowych jest mleko. Ostatnio odwiedzilam Polske po 6 latach nieobecnosci i nie mialam zadnych problemow, a jedzenie bylo przepyszne- do dzisiaj pamietam smak buleczek z ziarnami, twarog poltlusty, miod (taki na wpol zcukrzony) , wedzone ryby i niektore wedliny- marzenie! Na wszelki wypadek polecam Imodium do kupienia w aptece.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2005-12-05 08:25:54

Ja n ie mam w tym praktyki/chłopaki w domu/ ale wiem,że jak do przyjaciółki przyjeżdzają chłopaki z Anglii to wręcz dopominają się o tradycyjne dania polskie, a zreszta wigilia to wlasnie smak polskich potraw, chyba w kazdym zakatku swiata kazdy stara sie wlasnie takie robic.

• Autor: gosia64 Data: 2005-12-05 10:13:32

Kochana, ja mieszkam za granica juz dwadziescia lat i nie ma nic lepszego jak przyjezdzam do domu niz polskie tradycyjne jedzonko mamusi i babci! W lecie zawsze zajadam najchetniej golabki, zurek, fasolke po bretonsku, bigosik, barszczyki, pierogi, to co jadalam w dziecinstwie. Smak polskich potraw, tych z dziecinsttwa, to jest najwspanialsze na swiecie! Zadnej kuchni z zachodu w rodzinnym domu, absolutnie!!! Wierz mi, polskie tradycyjne dania to jest to! I tym ich uszczesliwisz! Gwarantuje!

• Autor: kikaGD Data: 2005-12-05 10:45:56

Ja też jestem za tym, żeby dzieciom przypominać polskie tradycje. Taka wizyta dodatkowo pozostanie w ich sercach na długo, jak będą mogły wspominać smak dzieciństwa i swojego domu.

• Autor: ekkore Data: 2005-12-05 13:40:37

moja mama jak przyjeżdża z wizytą z odległego o tylko 250 km miasta też pierwszy dzień spędza w toalecie -winna temu jest zmiana wody.
     Ja zostałabym przy tradycyjnych potrawach - jak nie podpasuje to po spróbowaniu będą jedli coś innego. Na święta jest tyle dobrych rzeczy, że na pewno coś dla siebie znajdą.

• Autor: jasia Data: 2005-12-05 23:10:50

Bardzo dziękuje za rady.
    Oczywiście nie zamierzałam zrezygnować z polskiej kuchni, myślałam raczej o dodatkowych potrawach.
    Ale wasze wypowiedzi trochę mnie uspokoiły.
    jasia

• Autor: pandora Data: 2005-12-05 23:10:38

Kup im jakiś preparat z uzupełnieniem flory jelitowej (jest tego mnóstwo, jeśli chcesz, to mogę coś polecić) - Lactobacillus spp., część ma nawet wskazanie "biegunka podróżnych", a w ogóle bardzo regulują trawienie
    p.

• Autor: jasia Data: 2005-12-05 23:12:39

Bardzo dziękuję za radę - skorzystam
    jasia

Przejdź do pełnej wersji serwisu