Kochani, ja mam pytanie... czy mozna zastapic czyms innym chrzan przy robieniu ogorkow kiszonych? Niestety, tam gdzie mieszkam nie ma chrzanu :-) Pozdrawiam!
Ani chrzan ani gorczyca nie dodają twardości ogórkom, czyni to solanka. Gorczyca i chrzan dodają smaku, przy czym chrzan jako naturalny antybiotyk działa konserwująco i antyseptycznie.
Kochani a tak a propos o tej porze (w grudniu) robicie kiszone ogórki? z tych szklarniowych? czy ktoś wychodował inne a ja nic nie wiem na ten temat :( buu
Kochani, ja mam pytanie... czy mozna zastapic czyms innym chrzan przy robieniu ogorkow kiszonych? Niestety, tam gdzie mieszkam nie ma chrzanu :-)
Pozdrawiam!
Można robić rowniez bez chrzanu tez nie beda złe, kiedys tak zrobiłam /zapomniałam dodać/.Pozdrawiam
Chrzan dodaje twardosci ogorkom a mozna go zastapic kilkoma ziarenkami gorczycy ktora tez dodaje twardosci.Pozdrawiam.
Ani chrzan ani gorczyca nie dodają twardości ogórkom, czyni to solanka. Gorczyca i chrzan dodają smaku, przy czym chrzan jako naturalny antybiotyk działa konserwująco i antyseptycznie.
Kochani a tak a propos o tej porze (w grudniu) robicie kiszone ogórki? z tych szklarniowych? czy ktoś wychodował inne a ja nic nie wiem na ten temat :( buu
Ja mieszkam po prostu w tzw. cieplym kraju i tutaj sa ogorki (te na sloiki)
Wyprobuje sloik na gorczycy i dam znac!
Dziekuje za dobre rady!