Forum

Kuchenne porady

Makowiec

  • Autor: kkarst Data: 2005-12-05 14:02:13

    może ktoś mi poradzi, co zrobić, aby po upieczeniu strucli zawijanej mak nie oddzielał się od ciasta?

  • Autor: Sweetya Data: 2005-12-05 14:06:59

    Słyszałam,że tak się dzieje,gdy masa makowa jest za słabo odparowana(przy przesmażaniu całości)-zostaje w niej za dużo wilgoci i przy pieczeniu ta wilgoć parując-unosi ciasto.Trzeba dłużej przesmażać mak,no i smarować ciasto przed położeniem masy-roztrzepanym białkiem.Może ktoś wie jeszcze więcej na ten temat....

  • Autor: halinkaaa Data: 2005-12-05 15:40:17

    Masę makową robię zawsze sama.Po zaparzeniu i odcedzeniu na sicie(całą noc) póżniej nie jest za bardzo mokra.Dodatkowo odsmażam (odparowuję).Ciasto drożdżowe po rozwałkowaniu na cienki placek smaruję dodatkowo cieniutko marmoladą lub dżemem(truskawkowy ,wiśniowy).Dopiero na to mak i zawijam struclę.Przed pieczeniem patyczkiem ponakłuwam gdzie niegdzie.

  • Autor: EWA007 Data: 2005-12-05 16:54:42

    Podobno dobrze jest też posmarować ciasto surowym białkiem, zanim się je zacznie zawijać z makiem.

  • Autor: ulla* Data: 2010-12-22 22:00:58

    Właśnie chciałam to napisać, potwierdzam tylko,że na nałożoną masę makową smarujemy surowym białkiem i wtedy dopiero zwinąć w rulon.Sprawdza się.

  • Autor: Basiek23 Data: 2010-12-22 22:31:37

    ja tez robię ten patent z marmoladą tylko tak marmoladę mieszam z budyniem czekoladowym i dodaję do masy makowej - po upieczeni masa jest zwarta a i wilgotna , ani marmolady ani budyniu nie wyczuwa się w masie makowej ;-)

  • Autor: dankarz Data: 2005-12-05 17:22:19

    Sposób jest bardzo prosty, do maku  daję odrobinę rozczynu drżdżowego, w moim przepisie jest to zaznaczone i nigdy mi się mak nie oddzielał od ciasta a zwłaszcza od ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego pozdrawiam dankarz

  • Autor: jagoda85 Data: 2005-12-07 20:54:11

    A co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Mnie zawsze pęka i robi się wielka dziura.

  • Autor: Uleczka Data: 2005-12-08 13:40:48

    Robię dokładnie tak samo z roladą makową, czyli zawijam w papier do pieczenia. A ciasto sprawdzone od lat " z wody" - zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Jeżeli chcesz jutro wklepię??

  • Autor: alman Data: 2005-12-09 09:32:32

    Tak, ciasto z wody bardzo dobre, ja też go robię, choć w tym roku kusi mnie przepis, który jest w dodatku do Gazety Wyb. spotkałam podobny w necie i bardzo pochlebne opinie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu