Forum

Kuchenne porady

Makowiec

• Autor: kkarst Data: 2005-12-05 14:02:13

może ktoś mi poradzi, co zrobić, aby po upieczeniu strucli zawijanej mak nie oddzielał się od ciasta?

• Autor: Sweetya Data: 2005-12-05 14:06:59

Słyszałam,że tak się dzieje,gdy masa makowa jest za słabo odparowana(przy przesmażaniu całości)-zostaje w niej za dużo wilgoci i przy pieczeniu ta wilgoć parując-unosi ciasto.Trzeba dłużej przesmażać mak,no i smarować ciasto przed położeniem masy-roztrzepanym białkiem.Może ktoś wie jeszcze więcej na ten temat....

• Autor: halinkaaa Data: 2005-12-05 15:40:17

Masę makową robię zawsze sama.Po zaparzeniu i odcedzeniu na sicie(całą noc) póżniej nie jest za bardzo mokra.Dodatkowo odsmażam (odparowuję).Ciasto drożdżowe po rozwałkowaniu na cienki placek smaruję dodatkowo cieniutko marmoladą lub dżemem(truskawkowy ,wiśniowy).Dopiero na to mak i zawijam struclę.Przed pieczeniem patyczkiem ponakłuwam gdzie niegdzie.

• Autor: EWA007 Data: 2005-12-05 16:54:42

Podobno dobrze jest też posmarować ciasto surowym białkiem, zanim się je zacznie zawijać z makiem.

• Autor: ulla* Data: 2010-12-22 22:00:58

Właśnie chciałam to napisać, potwierdzam tylko,że na nałożoną masę makową smarujemy surowym białkiem i wtedy dopiero zwinąć w rulon.Sprawdza się.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-12-22 22:31:37

ja tez robię ten patent z marmoladą tylko tak marmoladę mieszam z budyniem czekoladowym i dodaję do masy makowej - po upieczeni masa jest zwarta a i wilgotna , ani marmolady ani budyniu nie wyczuwa się w masie makowej ;-)

• Autor: dankarz Data: 2005-12-05 17:22:19

Sposób jest bardzo prosty, do maku  daję odrobinę rozczynu drżdżowego, w moim przepisie jest to zaznaczone i nigdy mi się mak nie oddzielał od ciasta a zwłaszcza od ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego pozdrawiam dankarz

• Autor: jagoda85 Data: 2005-12-07 20:54:11

A co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Mnie zawsze pęka i robi się wielka dziura.

• Autor: Uleczka Data: 2005-12-08 13:40:48

Robię dokładnie tak samo z roladą makową, czyli zawijam w papier do pieczenia. A ciasto sprawdzone od lat " z wody" - zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Jeżeli chcesz jutro wklepię??

• Autor: alman Data: 2005-12-09 09:32:32

Tak, ciasto z wody bardzo dobre, ja też go robię, choć w tym roku kusi mnie przepis, który jest w dodatku do Gazety Wyb. spotkałam podobny w necie i bardzo pochlebne opinie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu