co roku na święta robię schab nadziewany polską, wędzoną kiełbasą.Kupuję schab długi na ok 30 cm, robię w środku otwór, przez całą długość schabu, długim ostrym nożem, w środek wkładam zamrożoną kiełbasę polską, surową, wędzoną ( zamrożoną ,żeby było łatwiej ją tam upchnąć )oczywiście przedtem nacinam ją delikatnie nożem z każdej strony, jak puszcza sok, to mięso wokoło ładnie się zaróżowi )smaruję ten schab przyprawami, czosnkiem , obkładam suszonymi śliwkami, zostawiam na 24 godziny zawinięty w folię aluminiową, potem wkładam do piekarnika i piekę ok 1 godz, następnie odkrywam folię i piekę jeszcze 1/2 godziny, żeby się ładnie zrumienił, jest pyszny i ładnie wygląda pokrojony w plasterki na stole świątecznym . W sklepach jest w folii takie mięso już doprawione, wystarczy wrzucić je do brytfanny , lub foremki i upiec, jadłam u znajomej. Problem w tym ,że jest to strasznie drogie, przynajmniej mnie się tak wydaje, ponad 30 zł za kg. Właśnie dlatego mam pytanie, czy ktoś zna przepis na dobrą marynatę , w którą mogłabym włożyć ten "mój " schab na 24 godz. wtedy byłby ( mam nadzieję ) jeszcze lepszy. Zyczę wszystkim WŻ-owcom Smacznych świąt !
dziękuję ,ale wszystkie przepisy na marynatę jakie czytałam są na białym albo czerwonym winie, robiłam kiedyś marynatę na czerwonym winie, nie bardzo mi smakowało to mięso , może ktoś zna inny przepis, będę wdzięczna...
Marynata do wieprzowiny 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki płynnego miodu (lub soku pomarańczowego), szczypta imbiru i papryki, 1 łyżeczka oleju, sól i pieprz do smaku. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. lub-spojrzyj na marynatę borgii- http://wielkiezarcie.com/przepis10054.html
co roku na święta robię schab nadziewany polską, wędzoną kiełbasą.Kupuję schab długi na ok 30 cm, robię w środku otwór, przez całą długość schabu, długim ostrym nożem, w środek wkładam zamrożoną kiełbasę polską, surową, wędzoną ( zamrożoną ,żeby było łatwiej ją tam upchnąć )oczywiście przedtem nacinam ją delikatnie nożem z każdej strony, jak puszcza sok, to mięso wokoło ładnie się zaróżowi )smaruję ten schab przyprawami, czosnkiem , obkładam suszonymi śliwkami, zostawiam na 24 godziny zawinięty w folię aluminiową, potem wkładam do piekarnika i piekę ok 1 godz, następnie odkrywam folię i piekę jeszcze 1/2 godziny, żeby się ładnie zrumienił, jest pyszny i ładnie wygląda pokrojony w plasterki na stole świątecznym . W sklepach jest w folii takie mięso już doprawione, wystarczy wrzucić je do brytfanny , lub foremki i upiec, jadłam u znajomej. Problem w tym ,że jest to strasznie drogie, przynajmniej mnie się tak wydaje, ponad 30 zł za kg. Właśnie dlatego mam pytanie, czy ktoś zna przepis na dobrą marynatę , w którą mogłabym włożyć ten "mój " schab na 24 godz. wtedy byłby ( mam nadzieję ) jeszcze lepszy. Zyczę wszystkim WŻ-owcom Smacznych świąt !
http://wielkiezarcie.com/przepis8373.html -przepis Inki21,zajrzyj też i do jej innych przepisów-jest w nich również osobny przepis na marynatę....;)))
dziękuję ,ale wszystkie przepisy na marynatę jakie czytałam są na białym albo czerwonym winie, robiłam kiedyś marynatę na czerwonym winie, nie bardzo mi smakowało to mięso , może ktoś zna inny przepis, będę wdzięczna...
Marynata do wieprzowiny
5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki płynnego miodu (lub soku pomarańczowego), szczypta imbiru i papryki, 1 łyżeczka oleju, sól i pieprz do smaku.
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
lub-spojrzyj na marynatę borgii- http://wielkiezarcie.com/przepis10054.html
Ja daję ocet winny, miód , olej- po 4 łyżki, sól, pieprz i kminek mielony.
dziękuję , o to właśnie mi chodziło, wypróbuję napewno