Forum

Kuchenne porady

Po czym rozpoznać dobry schab?

  • Autor: Cewa2 Data: 2005-12-07 18:12:22

    Kupiłam dzisiaj rano kawałek schabu zachwalanego przez panią, wyglądał rzeczywiście smakowicie.
    W domu po usmażeniu okazało się że to kawałek gumy. Jeszcze w życiu nie jadłam tak wstrętnych schaboszczaków.
    Po czym poznać że wyjdą ze schabu dobre kotlety?

  • Autor: alman Data: 2005-12-07 21:34:26

    Schab nie może być gruby, bo jeśli taki jest, oznacza to , że jest ze starej "blondynki". Ponadto dobrze robi mu namoczenie przed zrobieniem kotletów w mleku /nawet na całą noc siupnąć go do ldówki w tym mleku z dodatkiem soli i pieprzu/.

  • Autor: alman Data: 2005-12-07 21:36:23

    tzn. kotlety ubić, a potem do mleka przed smażeniem na całą noc i dopiero odsączyć, a dalej już normalnie

  • Autor: Cewa2 Data: 2005-12-08 08:08:17

    Siupam często, rzeczywiście się sprawdza, tylko czasami przynoszę ze sklepu i od razu smażę kotlety.

  • Autor: gena Data: 2005-12-08 11:36:15

    W dużej mierze jakość mięsa zależy od tego co świnia jadła

  • Autor: Cewa2 Data: 2005-12-08 15:37:50

    Pewnie masz rację, tylko szkoda, że nie mam na to żadnego wpływu

  • Autor: pandora Data: 2005-12-08 21:55:30

    Zahoduj sobie świniaczka, to będziesz miała (wpływ).
    A kotlety zawsze kupuję z kostką i nigdy mi się guma nie trafiła (a do pań w sklepie podchodź podejrzliwie, to oczywiste, że komuś to muszą sprzedać, nie ma co liczyć na rzetelne rady).
    p.

Przejdź do pełnej wersji serwisu