Forum

Gawędy o jedzeniu

Barszcz wigilijny

  • Autor: ekkore Data: 2005-12-07 19:46:29

    W jaki sposób przygotowujecie barszcz wigilijny - z samych buraków, z gotowego zakwasu sklepowego czy idąc na łatwiznę z torebki? A może macie własny przepis na kwas - w przepisach wpisany znalazłam tylko jeden, bardzo podobny do tego co ja robię

    Ja nastawiam kwas buraczany - właśnie ku temu pora. I potem gotuję wywar warzywny, zmniejszam gaz i wlewam wcześniej przygotowany kwas, dalej tylko podgrzewam, byle nie dopuścić do wrzenia

  • Autor: shoffix Data: 2005-12-07 20:07:44

    też tak robię. Do barszczu jako barszczu dodaję jeszcze ze dwa buraki świeże (na wywar) = dla lepszego koloru.

    A kwas = 2-3 kilo buraków w plastry >> do słoja 5 litrów >> pod buraki czosnek >> zalewam przegotowaną i ostudzoną solanką (na litr wody 1 płaska łyżka soli) >> stoi to sobie 10-14 dni. Codziennie należy zamieszać i odprowadzić gazy (pianę ściągnąć cedzakiem), czosnek nie może pływać na powierzchni.
    Nie daję niy krzty chleba do kiszenia bo tylko można zepsuć kwas.
    Można pobawić się jeszcze z przyprawami, kopru można dodać do kiszenia....
    Kwas zlewam do słoików i trzymam w lodówce na inksze okazje.

    pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

Przejdź do pełnej wersji serwisu