Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pytanie do rodziców mających dzieci w szkole

• Autor: gena Data: 2005-12-08 09:42:06

Jak w waszych szkołach przectawia się sprawa Rady Rodzców, jest taka rada? czy są składki, czy płacicie?

• Autor: renataz36 Data: 2005-12-08 09:54:36

mam 2 synów w wieku szkolnym, młodszy 5 klasa a starszy 1 liceum więc są to 2 różne szkoły i w obu istnieje coś takiego jak Rada Rodziców złożona z rodziców uczniów poszczególnych klas (po 3 osoby) która Dyrekcji pomaga w działalności szkoły w każdym roku szkolnym. Składki są zależne od ustaleń i u nas wynoszą: w podstawówce 70,- a w loiceum 100,- Treaz kwestia płacenia, niby jest to DOBROWOLNE ale nauczyciele nie dają spokoju jeśli ktoś nie zapłaci ani złotówki, dostaliśmy na 1 zebraniu kartki i każdy mógł wpisać kwote jaką jest w stanie zapłacić własnie na KOMITET RODZICIELSKI. To tyle nie wiem co jeszcze chciałaś wiedzieć. Pozdrawiam

• Autor: gena Data: 2005-12-08 10:20:43

Ja chciałam porównać naszą szkołę z innymi bo u nas jest składka 25 zł na rodzinę bez względu na to ile dzieci chodzi do szkoły.
    Jest to w szkole podstawowej i większość ludzi po prostu nie płaci. Ztych pieniędzy są nagrody dla uczniów dofinansowania do wycieczek.
    Ja się poprostu zastanawia dlaczego ja mam komuś coś finansować bo albo płacimy wszyscy albo nikt.

• Autor: Uleczka Data: 2005-12-08 12:13:24

Użytkownik gena napisał w wiadomości:
    > Ja chciałam porównać naszą szkołę z innymi bo u nas jest składka 25 zł na
    > rodzinę bez względu na to ile dzieci chodzi do szkoły.Jest to w szkole
    > podstawowej i większość ludzi po prostu nie płaci. Ztych pieniędzy są nagrody
    > dla uczniów dofinansowania do wycieczek.Ja się poprostu zastanawia dlaczego ja
    > mam komuś coś finansować bo albo płacimy wszyscy albo nikt.

Wysokość składki i zasady kto płaci zostały na pewno ustalone w porozumieniu z Radą Rodziców czyli pośrednio z wszystkimi rodzicami.
    Składka  nie jest obowiazkowa. Na początku roku każdy rodzić dostaje deklarację w której określa kwotę jaką wpłaci i w jakim terminie dokona wpłaty. Ja mam troje dzieci, każde w innej szkole. Wpłacam składkę w każdej szkole, deklarując kwotę taką na jaką mnie stać . Chcę jeszcze dodać że opłaty na znaczek na świadectwo czy inne to też pomysł na ściągnięcie dodatkowych pieniędzy. Straszenie dzieci że nie dostaną tychże świadectw bez uiszczenia opłaty jest nie na miejscu. W rzeczywistości wygląda to tak, że rodzice płacą posłusznie wszystko aby ich pociechy nie słuchały nieprzyjemnych uwag.

• Autor: pika15 Data: 2005-12-08 10:31:56

Składki nie płace , bo to nie jest obowiązkowe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu