Forum

Kuchenne porady

kapusta pekińska

• Autor: ola291 Data: 2005-12-08 09:50:26

Właśnie zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej i pech. Albo coś nie tak z kapustą albo ja coś sknociłam. Efekt - kapusta twarda i kwaśna. No i nie wiem. Jestem w tym temacie nowicjuszką i może ktoś mi doradzi na co zwracać uwagę przy zakupie kapusty, jak ją przygotowywać, czy zużywać całość, czy tylko zielone, jak przyprawiać?  Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki dotyczące kapusty, bo chciałabym wprowadzić ją do menu dzieciaczków.

• Autor: lajan Data: 2005-12-08 10:08:51

Pikantna surówka z kapusty pekińskiej
    600 g kapusty pekińskiej. Sos-1 mała cebula, 3 łyżki oleju, 2 łyżki octu,1 łyżka keczupu,1 łyżeczka musztardy,sól i pieprz. Po usunięciu zewnętrznych liści przeciąć kapustę na pół i pokroić w cienkie paski.Wymieszać olej z octem, keczupem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem.Obraną i drobno posiekaną cebulę dodać do sosu.Polać kapustę, wymieszać i zaraz podawać.

Kapusta pekińska ze śmietaną.
    600 g kapusty pekińskiej. Sos: 25 g twarogu, 3 łyżki słodkiej śmietanki,3 łyżki kwaśnej śmietanki,3 łyżki octu, sól pieprz,cukier, 1 łyżka siekanej natki pietruszki,1 łyżka siekanego szczypiorku. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście,przekroić na pół pokroić w paski, opłukać i dobrze osączyć. Na sos wymieszać twaróg ze słodką śmietaną oraz octem, przyprawić solą,pieprzem i cukrem, dodać siekaną zieleninę.Bezpośrednio przed podaniem polać sosem surówkę i wymieszać. Smacznego.

• Autor: lajan Data: 2005-12-08 10:17:25

Surówka z kapusty pekińskiej.
    500 g kapusty pekińskiej. Sos: 4 łyżki śmietany, sól, pieprz,ocet,cukier,2 łyżki siekanej zieleniny. Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście, przeciąć główkę na pół, pokroić w paski ,umyć i dobrze osączyć. Na sos wymieszać śmietanę z przyprawami i zieleniną. Polać kapustę sosem, wymieszać i na chwilę odstawić, po czym podawać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu