Forum

Kuchenne porady

ciasteczka makaroniki

• Autor: seruś Data: 2005-12-11 15:51:12

Ludziki!!!czy ktoś z Was ma przepis na pycha ciasteczka tzw.Makaroniki?czasami robie sobie wycieczke do Krakowa i zawsze muszę kupić pycha ciacha,które uwielbia moja rodzinka,sa do nabycia m.innymi w Carrefoure w pasazu handlowym na stoisku CUKIERNI MICHALSKICH ,ciasteczka sa pycha dość spore ,chrupiaca skórka z góry ,a w środku mieciutkie,orzechowe,cukiernia owa ma stronkę i sa tam te ciasteczka pod nazwą MAKARONIK- http://www.cukierniamichalscy.krakow.pl/oferta/ciastkam.html chciałabym je upiec,jeśli ktoś z Was dysponuje przepisem to bardzo proszę o udostępnienie :) Pozdrawiam cieplutko LOLA

• Autor: Sweetya Data: 2005-12-11 18:31:56

Niektórzy makaronikami nazywają zwykłe beziki z dodatkiem orzechów lub migdałów i takowe znajdziesz w wyszukiwarce np. w Googlach,tu na stronce też chyba jakieś są....
    Ale prawdziwe makaroniki powinny być pieczone z masy marcepanowej-przykład- http://wielkiezarcie.com/przepis13281.html
    Nie wiem które z nich jadłaś-ale bardziej prawdopodobne ,że te ,,bezikowe''...Pozdrówka

• Autor: seruś Data: 2005-12-11 18:47:37

Tak,tak to byly bezikowe ciasteczka,niewyczówałam marcepanu,środek mieciutki,duzo mielonych orzeszków włoskich,napewno była maka,ale nieznam proporcji,dziekuję  pa:)

• Autor: Sweetya Data: 2005-12-11 18:50:27

w takim razie być może to Ci pomoże,ale nie jestem do końca pewna-spróbuj- http://wielkiezarcie.com/przepis13305.html
    -zrób po prostu zamiast blatów-malutkie beziki-powinno być ok.

• Autor: Asiolek24 Data: 2005-12-11 18:47:49

hej Ludku, dawno nie było nas tu na forum. a ja znam tą ciastkarnię? pewnie jak zwykle to coś pycha. a kiedy to robisz :)? a właściwie to od kiedy ty kupujesz ciacha, przeciez robisz takie pyszne. własnie chodzi za mną moje ulubione, no i kiedy ja wkońcu sama zrobie tą milke. Nie wiem cio to za makaroniki, ale pewnie pycha, nie umiem ci pomóc w przepisie buuuu :(

• Autor: Asiolek24 Data: 2005-12-11 18:54:10

no i znowu jakies siły wyższe. napisałysmy w tym samym czasie- ty 18.47 i ja 18.47 hihihihihihihihihih chcę ciacho!!!!!!!!

• Autor: Asiolek24 Data: 2005-12-17 13:12:39

HEj Ludu :) Pytałam Pampaska czemu nie widzisz tego wątku i czemu nie możesz odpisać.hmmmmm..... powiem ci oooo hihihih własnie zadzwoniłaś jak to piszę :) hihihhii koniecznie musisz mnie zabrać na te ciacha. cmok w bok Asiolek

• Autor: cynthia Data: 2005-12-18 17:27:57

25 lat temu uczyłam się w Krakowie.Już wtedy makaroniki to była rewelacja.
    Na ich wspomnienie cieknie mi ślinka.Nie wiem czy są do podrobienia.
    Jak znajdziesz przepis,który będzie je przypominał daj znać.Chętnie go
    też wypróbuję.Pozdrowienia

• Autor: kinia121 Data: 2010-12-27 15:55:10

Lola i znalazłaś może sprawdzony przepis na makaroniki?? 

Ja również uwielbiam je i chętni bym je zrobiła bo w najbliższym czasie nie wybieram się do Krakowa . 
    Jednak ja kupowałam u Adamka ;) makaroniki z różą - pycha .

Przejdź do pełnej wersji serwisu