Forum

Galeria

pierniczki

  • Autor: marinik Data: 2005-12-11 18:16:25



    Tworczosc dnia dzisiejszego. Jeszcze niepoliczone, poki co - twarde, ale zaraz beda zapakowane do miekniecia.

  • Autor: ajra Data: 2005-12-11 18:23:40

    ojejku, to ile czasu robiłaś te pierniczki, bo jest ich chyba ze 100 szt :-0 ale gratuluję dzieła, ładnie wyglądają i pewnie są smaczne :-)

  • Autor: marinik Data: 2005-12-11 18:32:53

    he he - policzone. Jest ich dokladnie 290
    i jeszcze 3 placki piernikowe - zapakowane osobno dla zmieknienia - a potem beda przelozone powidlami.
    Pare godzin zeszlo na to dzielko

  • Autor: Masza Data: 2005-12-11 18:42:18

    Ale Ci zazdroszczę! Ta robota jeszcze przede mna. Pewnie w tym tygodniu. Choinka dziś ubrana czeka na takie cudowności. Ale tyle nie zrobie. Chylę czoła przed Twoją pracowitością!!!

  • Autor: marinik Data: 2005-12-11 18:49:27

    Mialem pomocnika - corke

  • Autor: inka21 Data: 2005-12-11 19:36:55

    gratuluje :) inka21

  • Autor: piola Data: 2005-12-11 20:10:18

    Marinik powiedz z jakiego przepisu robiłeś?

  • Autor: marinik Data: 2005-12-11 20:28:02

    tu byla mowa:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=10764&post=12936

  • Autor: smakosia Data: 2005-12-13 10:26:55

    Mariniku miły myślę, że zrobiliśmy placki piernikowe wg. tego samego przepisu. Mój czeka na powidła ( owinięty w ściereczkę ) już od piątku ( 9-go ) i jak do tej pory ciągle jest jeszcze twardawy. Głównie brzegi. Czy to norma, czy może coś mi nie wyszło? :-(

  • Autor: marinik Data: 2005-12-13 13:10:48

    smakosiu- taki piernik robie drugi rok z rzedu. W ubieglym - po upieczeniu byl zawiniety szczelnie w folie - samoprzylegajaca (kilka warstw). Powidlami byl przekladany chyba z tydzien przed swietami- wtedy nie byl wcale taki miekki jak oczekiwalem. Po przelozeniu powidlami znow byl zapakowany w folie i jak sadze - wilgoc z powidel doskonale go zmiekczyla. Pozniej - tuz przed swietami byl tylko polany polewa, ktora miekkosc doskonale w nim trzymala.

  • Autor: smakosia Data: 2005-12-13 14:25:41

    No to nie tracę wiary w swój wypiek i czekam na efekty końcowe. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam "korzennie" czyli piernikowo :-)

  • Autor: baska Data: 2005-12-11 20:27:39

    Maryniku,
    ale ty masz cierpliwosc. 290 piernikow, to chyba dla calej ulicy napiekles

  • Autor: jasia Data: 2005-12-11 22:32:38

    Jestem pod wrażeniem.
    Dzisiaj ciast nie piekę. Ale gdy piekłam, to nigdy nie ciasteczka - nie miałam tej cierpliwości.
    jasia

  • Autor: kikaGD Data: 2005-12-12 08:22:46

    Super cudo. A kto będzie je dekorował? Ja sie zgłaszam na ochotnika, ale....................połowę tego co udekoruję zabiorę do domu.

  • Autor: till Data: 2005-12-12 22:34:27

    A gdybyś tak sie dobrze zamachnął , to by do Zgierza nie doleciało????Pozdrawiam. Pozostaję pod wrazeniem

  • Autor: Wkn Data: 2005-12-12 23:20:48

    A ja dzisiaj upiekłam ciastka korzenne z prawie 1,5 kg mąki
    Jutro pozostałe 0,5 kilograma właśnie pierniczków

  • Autor: kikaGD Data: 2005-12-13 08:51:27

    Mniam.....

Przejdź do pełnej wersji serwisu