Forum

Kuchenne porady

polewa czekoladowa

• Autor: smakosia Data: 2005-12-12 08:26:54

Moi mili, w związku z tym, że pierwszy raz w życiu zrobiłam piernik i już niedługo przyjdzie czas na przekładanie go powidłami a potem udekorowanie polewą proszę Was o przepis na 100% udającą się polewę czekoladową. Nie wiem o co chodzi i w czym tkwi błąd, ale z tym mam jakiś problem. Zrobiłam ostatnio polewę dokładnie wg. przepisu i niestety nawet na drugi dzień, po wyjęciu ciasta z lodówki nie była wystarczająco twarda. Jak sądzę ta polewa piernikowa nie może mi się rozjeżdżać pod palcami a piernika w lodówce trzymać nie będę więc poradźcie coś niewprawionej "kucharce". Myślałam już nawet o polewie ze sklepu tj, tej "kupnej", ale one jakoś źle się rozprowadzają. A może ja sobie zwyczajnie nie radzę...?

• Autor: awonli Data: 2005-12-12 08:37:11

moja ulubiona polewa :
    zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam

• Autor: alman Data: 2006-01-08 16:44:41

Użytkownik awonli napisał w wiadomości:
    > moja ulubiona polewa :zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie
    > skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać
    > energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie
    > tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie
    > smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam
    Robiłam tą polewę do ciasta na święta. Oczywiście zapisałam na skróty i potem zapomniałam, więc wszystko władowałam razem do garnka i cały czas  mieszając doprowadziłam do zagotowania. Ale i tak polewa wyszła super. Jako że jest bardzo prosta w wykonaniu i dobra, proszę, zamieść ją w przepisach, bo tutaj po jakimś czasie nie będzie "do odkopania".

• Autor: cocolo Data: 2006-07-23 23:53:09

jakie to nie dobre łeee ten przepis to sie nadaje.....niewiem jak mozresz to jesc

• Autor: smakosia Data: 2005-12-12 08:49:13

Jak zwykle można na Was liczyć. Dziewczyny, wróciłyście mi wiarę w polewę :-))) . Dziekuję.

• Autor: alman Data: 2006-01-10 22:05:45

Ja dałam zwykłą z kubka tzn. gęstą

Przejdź do pełnej wersji serwisu