Moi mili, w związku z tym, że pierwszy raz w życiu zrobiłam piernik i już niedługo przyjdzie czas na przekładanie go powidłami a potem udekorowanie polewą proszę Was o przepis na 100% udającą się polewę czekoladową. Nie wiem o co chodzi i w czym tkwi błąd, ale z tym mam jakiś problem. Zrobiłam ostatnio polewę dokładnie wg. przepisu i niestety nawet na drugi dzień, po wyjęciu ciasta z lodówki nie była wystarczająco twarda. Jak sądzę ta polewa piernikowa nie może mi się rozjeżdżać pod palcami a piernika w lodówce trzymać nie będę więc poradźcie coś niewprawionej "kucharce". Myślałam już nawet o polewie ze sklepu tj, tej "kupnej", ale one jakoś źle się rozprowadzają. A może ja sobie zwyczajnie nie radzę...?
moja ulubiona polewa : zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam
Użytkownik awonli napisał w wiadomości: > moja ulubiona polewa :zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie > skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać > energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie > tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie > smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam Robiłam tą polewę do ciasta na święta. Oczywiście zapisałam na skróty i potem zapomniałam, więc wszystko władowałam razem do garnka i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania. Ale i tak polewa wyszła super. Jako że jest bardzo prosta w wykonaniu i dobra, proszę, zamieść ją w przepisach, bo tutaj po jakimś czasie nie będzie "do odkopania".
Moi mili, w związku z tym, że pierwszy raz w życiu zrobiłam piernik i już niedługo przyjdzie czas na przekładanie go powidłami a potem udekorowanie polewą proszę Was o przepis na 100% udającą się polewę czekoladową. Nie wiem o co chodzi i w czym tkwi błąd, ale z tym mam jakiś problem. Zrobiłam ostatnio polewę dokładnie wg. przepisu i niestety nawet na drugi dzień, po wyjęciu ciasta z lodówki nie była wystarczająco twarda. Jak sądzę ta polewa piernikowa nie może mi się rozjeżdżać pod palcami a piernika w lodówce trzymać nie będę więc poradźcie coś niewprawionej "kucharce". Myślałam już nawet o polewie ze sklepu tj, tej "kupnej", ale one jakoś źle się rozprowadzają. A może ja sobie zwyczajnie nie radzę...?
moja ulubiona polewa :
zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam
Użytkownik awonli napisał w wiadomości:
> moja ulubiona polewa :zagotować 3 łyzki masła i cukru-uważać by sie cukier nie
> skrystalizował. Zdjąć z ognia dodać 2 łyżki smietany i 2 łyżki kakao.Mieszać
> energicznie aż stanie sie szklista.Nie martw sie jesli chiwlowo oddzieli sie
> tłuszcz, wystarczy mieszać i wszystko sie połaczy:) Polewa jest cudnie
> smaczna i zawsze wychodzi:))pozdrawiam
Robiłam tą polewę do ciasta na święta. Oczywiście zapisałam na skróty i potem zapomniałam, więc wszystko władowałam razem do garnka i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania. Ale i tak polewa wyszła super. Jako że jest bardzo prosta w wykonaniu i dobra, proszę, zamieść ją w przepisach, bo tutaj po jakimś czasie nie będzie "do odkopania".
jakie to nie dobre łeee
ten przepis to sie nadaje.....niewiem jak mozresz to jesc
Jak zwykle można na Was liczyć. Dziewczyny, wróciłyście mi wiarę w polewę :-))) . Dziekuję.
Ja dałam zwykłą z kubka tzn. gęstą