jestem nowym uzytkownikiem,stawiajacym pierwsze kroki w kuchni czy ktos moze mi pomoc i podac najprostszy przepis na bigos tak krok po kroku :) z gory wielkie dzieki
Witam cię Kat. Mogę ci pomóc z tym bigosikiem, ale powiedz, czym dysponujesz i jaki ten bigos byś chciała? Bo może być z kiszonej kapusty lub mieszanej. Jeżeli masz kiszoną to jaką surową, czy ze słoika, bo jak widzę mieszkasz w Irlandii. Bigos może być z mięsem, mięsem i kiełbasą, z grzybami ( jeżeli masz). Z winem czerwonym, ze śliwkami suszonymi. Napisz jaki by ci smakował i jakie masz produkty. Dosyć prosto można go zrobić jak się ma gotową mieszankę przypraw do bigosu, u nas takie są firmy Kamis - np. jasia
dziekuje za zainteresowanie mam tu sklep z polskimi produktami wiec moge dostac wszystko z bigosem dalam rade zrobilam szybki tylko z kiszonej kapusty tak zeby zaczac nie wyszedl zly tylko troche za slony :) na po swietach sprobuje zrobic ten wlasciwy z mieszanej kapusty dam znac jak poszlo :)
Potrzebny: duży garnek z grubym dnem, patelnia, 3kg kapusty kwaszonej, kminek (najlepiej mielony-z 5-6 szczypt), czarny mielony pieprz (ze 3 szczypty), suszone śliwki kalifornijskie pokrojone w kostkę (8szt), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki prawdziwego miodu, kilka suszonych grzybów zalanych szklanką wrzątku i odstawionych na 2 godziny, 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego (30%), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, laska kiełbasy zwyczajnej (okolo 20cm), około 30dkg wędzonego boczku, 10 rozgniecionych ziaren jałowca, łyżeczka smalcu no i co najważniejsze 3 dni wolnego czasu (po 3 godziny dziennie).
WYKONANIE: kapustę wyżymamy a wyciśniety sos zostawiamy do dalszego wykorzystania. jeżeli kapusta jest za kwaśna przepłukujemy ją wodą. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka i włączamy bardzo małe grzanie niech się powolutku zaczyna gotować. Teraz na patelnię wrzucamy smalec i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Tak podsmażony boczek z kiełbasą i tłuszczem, który się wytopił wrzucamy do kapusty, którą oczywiście co jakiś czas mieszamy. Dodajemy teraz do kapusty cukier, miód, kminek, jałowiec, pieprz, śliwki, koncentrat pomidorowy, grzyby wraz z wodą w której się moczyły i do smaku jak trzeba dodać troszkę soli (raczej nie trzeba). teraz dolewamy 1/3 ilość czerwonego wina i trochę odciśnietego soku z kapusty. Całość gotujemy przez 3 dni po 3 godziny dolewając w razie potrzeby (gdy bigos w garnku jest zbyt suchy) sok z kapusty (prawie cały się zużyje) i czerwone wino. Bigos raczej w garnku się smaży niż gotuje więcnie może być w czasie gotowania w nim więcej płynu niż 1-1,5 cm. Gotowy bigos ma ładny kminkowo-jałowcowo-grzybowy zapach, ciemny kolor i ostro kwaśny smak "aż za uszami drze" ;-) PORADA: należy rozplanować na 3 dni ilość dolewanego soku z kapusty aby go wystarczyło, w żadny wypadku nie dolewać wody, jak już coś to czerwone wytrawne wino i nie dosypywać innych przypraw a zwłaszcza typu vegeta, papryka, curry itp. nie dorzuca się też żadnych odpadków mięsa tylko edana kiełbasa i wędzony boczek. Jeśli smak bigosu jest zbyt kwaśny to następny ugotuj z kapusty którą po odciśnięciu przepłuczesz wodą. JEŻELI tak wykonasz bigos jak w przepisie, Ci którzy znają się na staropolskiej kuchni będą zachwyceni Piotr Tybuś
jestem nowym uzytkownikiem,stawiajacym pierwsze kroki w kuchni czy ktos moze mi pomoc i podac najprostszy przepis na bigos tak krok po kroku :) z gory wielkie dzieki
Witam cię Kat.
Mogę ci pomóc z tym bigosikiem, ale powiedz, czym dysponujesz i jaki ten bigos byś chciała?
Bo może być z kiszonej kapusty lub mieszanej. Jeżeli masz kiszoną to jaką surową, czy ze słoika, bo jak widzę mieszkasz w Irlandii.
Bigos może być z mięsem, mięsem i kiełbasą, z grzybami ( jeżeli masz). Z winem czerwonym, ze śliwkami suszonymi.
Napisz jaki by ci smakował i jakie masz produkty. Dosyć prosto można go zrobić jak się ma gotową mieszankę przypraw do bigosu, u nas takie są firmy Kamis - np.
jasia
Witaj wśród nas. Jeśli chodzi o taki typowy, tradycyjny bigos, to możesz wykorzystać mój przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis5396.html. Pozdrawiam :))
dziekuje za zainteresowanie mam tu sklep z polskimi produktami wiec moge dostac wszystko z bigosem dalam rade zrobilam szybki tylko z kiszonej kapusty tak zeby zaczac nie wyszedl zly tylko troche za slony :) na po swietach sprobuje zrobic ten wlasciwy z mieszanej kapusty dam znac jak poszlo :)
jeszcze raz dzieki dziewczyny
kat- uzyj wyszukiwarki- beda i przepisy i dyskusje na forum
PRAWDZIWY, NAJLEPSZY POLSKI BIGOS
Potrzebny:
duży garnek z grubym dnem, patelnia, 3kg kapusty kwaszonej, kminek (najlepiej mielony-z 5-6 szczypt), czarny mielony pieprz (ze 3 szczypty), suszone śliwki kalifornijskie pokrojone w kostkę (8szt), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki prawdziwego miodu, kilka suszonych grzybów zalanych szklanką wrzątku i odstawionych na 2 godziny, 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego (30%), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, laska kiełbasy zwyczajnej (okolo 20cm), około 30dkg wędzonego boczku, 10 rozgniecionych ziaren jałowca, łyżeczka smalcu no i co najważniejsze 3 dni wolnego czasu (po 3 godziny dziennie).
WYKONANIE: kapustę wyżymamy a wyciśniety sos zostawiamy do dalszego wykorzystania. jeżeli kapusta jest za kwaśna przepłukujemy ją wodą. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka i włączamy bardzo małe grzanie niech się powolutku zaczyna gotować. Teraz na patelnię wrzucamy smalec i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Tak podsmażony boczek z kiełbasą i tłuszczem, który się wytopił wrzucamy do kapusty, którą oczywiście co jakiś czas mieszamy. Dodajemy teraz do kapusty cukier, miód, kminek, jałowiec, pieprz, śliwki, koncentrat pomidorowy, grzyby wraz z wodą w której się moczyły i do smaku jak trzeba dodać troszkę soli (raczej nie trzeba). teraz dolewamy 1/3 ilość czerwonego wina i trochę odciśnietego soku z kapusty. Całość gotujemy przez 3 dni po 3 godziny dolewając w razie potrzeby (gdy bigos w garnku jest zbyt suchy) sok z kapusty (prawie cały się zużyje) i czerwone wino. Bigos raczej w garnku się smaży niż gotuje więcnie może być w czasie gotowania w nim więcej płynu niż 1-1,5 cm. Gotowy bigos ma ładny kminkowo-jałowcowo-grzybowy zapach, ciemny kolor i ostro kwaśny smak "aż za uszami drze" ;-)
PORADA: należy rozplanować na 3 dni ilość dolewanego soku z kapusty aby go wystarczyło, w żadny wypadku nie dolewać wody, jak już coś to czerwone wytrawne wino i nie dosypywać innych przypraw a zwłaszcza typu vegeta, papryka, curry itp. nie dorzuca się też żadnych odpadków mięsa tylko edana kiełbasa i wędzony boczek. Jeśli smak bigosu jest zbyt kwaśny to następny ugotuj z kapusty którą po odciśnięciu przepłuczesz wodą.
JEŻELI tak wykonasz bigos jak w przepisie, Ci którzy znają się na staropolskiej kuchni będą zachwyceni
Piotr Tybuś
Piotrze, coś ten Twój bigosik za bardzo "wegetariański". Na 3 kg kapusty tylko 30 dag boczku i 20 cm kiełbasy ????
Bahus