Serwujemy przy Wieczerzy Wigilijnej różne potrawy, niektóre - mówimy - raz w roku ;) A co symbolizują poszczególne potrawy, albo składniki tychże potraw?
.." Do stołu siadano po zachodzie słońca, a więc nie wcześnie niż po 16.30. Pod obrus kładziono wiązkę siana, a na stole stawiano tradycyjne potrawy w ilości nieparzystej: trzy, pięć, siedem, chociaż w zamożnych domach i włościańskich dworach było ich niekiedy aż dwanaście, dla upamiętnienia liczby Jezusowych apostołów. Wigilijny kompot kociewski Potrawy, które spożywano podczas Wigilii należało czymś popić, szczególnie, gdy na stole był czasami jedynie śledź. Naturalnej herbaty niegdyś nie znano, a potem za nią nie przepadano. Tutaj upodobano sobie napary ziołowe: lipę, rumianek, czy miętę. Ale na Wigilię musiał być koniecznie kompot z brzadu, czyli z owoców. Symbole potraw Opłatek symbolizuje zgodę i jedność. Nie mogło zabraknąć chleba, który znaczył dobrobyt. Wszystkie wypieki z mąki zapewniały pomyślność w nadchodzącym roku. Kłosy zbóż, którymi ozdabiano często stół i nakrycia, stanowiły źródło życiodajnej mocy. Rybom przypisane było znaczenie religijne. Symbolizowały dawny znak chrześcijan. Ryba przypominała również o chrzcie i nieśmiertelności wiary. W symbolice ludowej była oznaką płodności i rodzącego się życia. Kapusta miała odrodzić życiodajną moc, by po zimowym uśpieniu przyroda znowu odżyła na wiosnę. Groch w wierzeniach ludowych chronił przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniał urodzaj. Grzyby ułatwiały ponoć nawiązanie kontaktów ze światem zmarłych. Mak był zawsze symbolem płodności, dlatego chociaż jedno danie winno się znaleźć z jego udziałem. Jabłka chroniły przed bólem gardła, dlatego na stole nie brakło choćby symbolicznego jabłuszka, najlepiej z własnego sadu. Natomiast spożyte po wigilijnej wieczerzy zapewniało zdrowe gardło do końca zapustów. Adwentowe pierniki – w Adwencie kolędników częstowano piernikami., które były pieczone już miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Pierwsze świąteczne pierniki wyjmowano z pieca dokładnie 25 listopada, w dniu św. Katarzyny. Stąd pochodzi nazwa piernych ciasteczek: katarzynki."...
Na pewno musi być makowiec, natomiast symbolika maku jest rózna w zależności od regionu i tak może być: związane ztym, że i im więcej maku bedzie w nim tylko obfitszy, bogatszy będzie rok przyszły lub w innych regionach ( wywodzis ie to z tradycji pogańskich ) potrawy zawierające mak - makowiec, kutia, makiełki, makówka, mak z łamańcami itp., i te potrawy były jedzone "za zmarłych". Zupa z suszonymi grzybami mają przywoływać pamięc przodków, przywoływać wspomnienia o nich. A poza tym chciałam zauważyć, ze w czasach pogańskich to 24 grudnia był dniem oddawania czci zmarłym i większość specjalistów uważa, ze Kościół z premedytacja w tym dniu ustanowił Wigilię, żeby zatrzeć pogańskie tradycje ale równiez nie zrazić nowych wyznawców przez zakazy. Ot i tyle chciałabym powiedzieć... no może dodam tylko tyle, że zarówno skłąd na stole wigilijnym jak i równiez symbolika potraw jest zależna od regionu, nie można tak idealnie tego określić w jednym regionie będzie jedzony ciemny żur z grzybami suszonymi, gdzie indziej zupa migdałowa, jeszcze w innym miejscu zupa piwna albo barszcz czerwony na zakwasie albo zupa grzybowa.
Serwujemy przy Wieczerzy Wigilijnej różne potrawy, niektóre - mówimy - raz w roku ;)
A co symbolizują poszczególne potrawy, albo składniki tychże potraw?
barszcz, bo...?
pierogi, bo...?
...itd....., bo?
Macie jakieś kolejności podawania potraw?
pozdrawiam,
shiludek
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
.." Do stołu siadano po zachodzie słońca, a więc nie wcześnie niż po 16.30. Pod obrus kładziono wiązkę siana, a na stole stawiano tradycyjne potrawy w ilości nieparzystej: trzy, pięć, siedem, chociaż w zamożnych domach i włościańskich dworach było ich niekiedy aż dwanaście, dla upamiętnienia liczby Jezusowych apostołów. Wigilijny kompot kociewski Potrawy, które spożywano podczas Wigilii należało czymś popić, szczególnie, gdy na stole był czasami jedynie śledź. Naturalnej herbaty niegdyś nie znano, a potem za nią nie przepadano. Tutaj upodobano sobie napary ziołowe: lipę, rumianek, czy miętę. Ale na Wigilię musiał być koniecznie kompot z brzadu, czyli z owoców. Symbole potraw Opłatek symbolizuje zgodę i jedność. Nie mogło zabraknąć chleba, który znaczył dobrobyt. Wszystkie wypieki z mąki zapewniały pomyślność w nadchodzącym roku. Kłosy zbóż, którymi ozdabiano często stół i nakrycia, stanowiły źródło życiodajnej mocy. Rybom przypisane było znaczenie religijne. Symbolizowały dawny znak chrześcijan. Ryba przypominała również o chrzcie i nieśmiertelności wiary. W symbolice ludowej była oznaką płodności i rodzącego się życia. Kapusta miała odrodzić życiodajną moc, by po zimowym uśpieniu przyroda znowu odżyła na wiosnę. Groch w wierzeniach ludowych chronił przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniał urodzaj. Grzyby ułatwiały ponoć nawiązanie kontaktów ze światem zmarłych. Mak był zawsze symbolem płodności, dlatego chociaż jedno danie winno się znaleźć z jego udziałem. Jabłka chroniły przed bólem gardła, dlatego na stole nie brakło choćby symbolicznego jabłuszka, najlepiej z własnego sadu. Natomiast spożyte po wigilijnej wieczerzy zapewniało zdrowe gardło do końca zapustów. Adwentowe pierniki – w Adwencie kolędników częstowano piernikami., które były pieczone już miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Pierwsze świąteczne pierniki wyjmowano z pieca dokładnie 25 listopada, w dniu św. Katarzyny. Stąd pochodzi nazwa piernych ciasteczek: katarzynki."...
źródło: internet
Pozdrawiam
Na pewno musi być makowiec, natomiast symbolika maku jest rózna w zależności od regionu i tak może być: związane ztym, że i im więcej maku bedzie w nim tylko obfitszy, bogatszy będzie rok przyszły lub w innych regionach ( wywodzis ie to z tradycji pogańskich ) potrawy zawierające mak - makowiec, kutia, makiełki, makówka, mak z łamańcami itp., i te potrawy były jedzone "za zmarłych".
Zupa z suszonymi grzybami mają przywoływać pamięc przodków, przywoływać wspomnienia o nich.
A poza tym chciałam zauważyć, ze w czasach pogańskich to 24 grudnia był dniem oddawania czci zmarłym i większość specjalistów uważa, ze Kościół z premedytacja w tym dniu ustanowił Wigilię, żeby zatrzeć pogańskie tradycje ale równiez nie zrazić nowych wyznawców przez zakazy.
Ot i tyle chciałabym powiedzieć... no może dodam tylko tyle, że zarówno skłąd na stole wigilijnym jak i równiez symbolika potraw jest zależna od regionu, nie można tak idealnie tego określić w jednym regionie będzie jedzony ciemny żur z grzybami suszonymi, gdzie indziej zupa migdałowa, jeszcze w innym miejscu zupa piwna albo barszcz czerwony na zakwasie albo zupa grzybowa.
Na symbolice się nie znam. A kolejność:
Opłatek, barszcz z uszkami + pierogi, ryby, kapusta z grzybami, sałatki, słodkości