Forum

Kuchenne porady

Ubiegłoroczny przepis na pierniki :(

• Autor: tufi Data: 2005-12-14 02:50:14

W ubiegłym roku znalazłam tu super przepis na pierniczki, których musiałam upiec w sumie kilka porcji, bo rodzina mnie męczyła, dręczyła itd ;) Po przeprowadzce przepis mi zginął, choć wydrukowałam i chciałam nawet w ramkę oprawić. I stąd moja ogrooooomna prośba - czy ktoś z Was ma może zachowany ten przepis? Pamiętam, że dodawało się powidła śliwkowe, bodajże dwie łyżki, a miód rozpuszczało z tłuszczem i przyprawami. Wszystkie tegoroczne przepisy są bez powideł, a tamte pierniki naprawde były genialne.
    Będę wdzięczna za odpowiedzi również na maila: tufi_@gazeta.pl - z góry ogromnie dziękuję!

• Autor: tufi Data: 2005-12-14 15:46:28

Tak, do ciasta, jako jeden ze składników - oprocz miodu, mąki, tłuszczu, jajek, sody oczyszczonej bodajże, przyprawy piernikowej... Naprawdę były wyśmienite!

• Autor: syma Data: 2005-12-14 22:24:48

Witam. Może chodzi o ten przepis
    1,5 kg mąk
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 kg margaryny
    0,5 kg miodu
    0,5 kg cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    paczka przypraw do piernika
    łyżka dzemu
    6 jaj

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą. Rozpuścić margarynę, miód, cukier, zagotować, dodać przyprawy, cynamon i dżem,
    wlać gorące do mąki i wymieszać. Po wyrobieniu dodać 6 całych jaj. Po wyrobieniu wstawić do chłodnego miejsca lub lodowki
     na 12 godzin. Wałkować na grubość 1 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10 minut.

Pierniczki rzeczywiście są przepyszne, musialam piec kilka razy.

Przepis znalazlam w tamtym roku w internecie i mam tylko zapisane, że autorką jest Nefretete. Smacznego

• Autor: tufi Data: 2005-12-14 23:27:32

Niestety nie :( Proporcje na pewno były mniejsze, no i te dwie łyżki powideł śliwkowych na bank :( I nie trzeba bylo tyle czekac, zeby zaczac wypiekac. Przepis był na pewno stąd, pamietam charakterystyczną ramkę po wydruku :(

Przejdź do pełnej wersji serwisu