Forum

Kuchenne porady

Wigilia

  • Autor: AggusiA Data: 2005-12-15 11:14:12

    Witam.

    Ogromnymi kroczkami zbliża się do nas Wigilia.

    Pierwszy raz w tym roku będę gościem w domu moich rodziców bo od niedawna nie mieszkam już z nimi.

    Chciałabym więc nie przychodzić z pustymi rękoma i wraz ze sobą zabrać jakąś poleconą i doskonale pasującą potrawę.

    Tradycyjnie na Wigilijnym stole u mamy występują takie potrawy jak:
    - zupa grzybowa
    - ryba po grecku
    - makówki
    - groch z kapustą
    - pierogi z kapustą i z grzybkami
    - pieczony karp
    - śledzie
    - kompot z szuszu

    Jakie przepisy u was dominują ? Co polecacie? Jakieś wyjątkowe ciasto lub wyjątkowo przyrządzona rybka?

    Z góry dziękuję za wszelkie wigilijne pomysły.

    AggusiA

  • Autor: nutella Data: 2005-12-15 11:20:05

    a u mnie jest zawsze:

    - czerwony, czysty barszcz z uszkami
    - pierogi z kapustą i grzybami
    - smażony karp
    - karp w galarecie
    - kutia
    - śledzie w oleju z cebulką
    - kompot z suszonych śliwek
    - kompot- kiesiel żurawinowy

  • Autor: inka21 Data: 2005-12-15 11:32:36

     w samą WIGILIĘ :
    barszcz czerwony z krokietami , druga wersja z jajkiem
    karp smażony na maśle
    kapusta zgrzybami i kartoflami
    moczka
    kompot z suszu
    makówki
    zupa migdałowa
    pierniczki
    zupa rybna z grzankami
    W POZOSTALE ŚWIĘTA:
    schab parzony w przyprawach
    szynka w piwie
    kluski sląskie
    rosół z makaronem
    czerwona kapusta w pomarańczach
    indyk w kokosie
    schab nadziewany śliwka i morelą na przemian
    pasztet rybny w sosie śmietanowo-chrzanowym
    pasztet z selera
    ryba w galarecie
    sałątka śląska jarzynowa
    sałątka szalonej gospodyni
    ciasto czekoladowe mrozone
    piernik świąteczny
    mam nadzieje ,że niczego nie pominęlam przy tym wpisywaniu,pozdrawiam,inka21

  • Autor: iza2 Data: 2005-12-15 11:49:05

    U mnie jeszcze:
    karp w sosie piernikowo-winnym z kaszką
    zupa rybna
    sos z suszonych grzybków
    strucla bakaliowa z marcepanem
    Pozdrawiam!

  • Autor: elas Data: 2005-12-15 13:43:49

    Rany!!! I to wszystko jest zjedzone?.

  • Autor: nutella Data: 2005-12-15 14:37:23

    a z ciast:
    - piernik
    - pierniczki
    - keks
    - makowce
    - sernik

  • Autor: inka21 Data: 2005-12-15 11:43:42

    no jednak zapomnialam...swięta nie oga sie obejśc bez ciasta z owoców suszonych:)

  • Autor: AggusiA Data: 2005-12-15 12:29:05

    Inka21 ładnie się uśmiecham o ten przepis na ciasteczko. Znajdziesz chwilkę podać na niego namiary albo sam przepisik?:)

    AggusiA

  • Autor: MartaEm Data: 2005-12-15 12:43:40

    Święta spędzałm zawsze u moich rodziców. Od ponad roku jestem mężatką i od niedawna mamą Mikołajka więc w te święta zaprosiliśmy z mężem, moich jak i jego najbliższych do nas.

    U mojej mamy nie może zabraknąć:
    * karpia smażonego
    * pierogów z kapustą i grzybami
    * łamańców
    * śledzi
    * barszczu
    * grzybków w śmietanie
    * ryby po grecku

    Teściowa przyżądza natomiast, pyszną kapustę z grzybami i coś a'la łamańce, ale nazwy nie pamiętam. W każdym razie mąż przepada za tymi daniami.
    Do stołu zasiądzie 13 osób. Zapowiada się więc miły i wesoły wieczór... Pozdrawiam

    P.S. Inka, co to takiego moczka??

  • Autor: renataz36 Data: 2005-12-15 12:48:16

    MartaEM co to "grzybków w śmietanie"? moge prosić przepis?

  • Autor: MartaEm Data: 2005-12-15 14:24:46

    Rodzice są zapalonymi grzybiarzami. Mama mrozi lekko obgotowane grzyby i na Wigilię robi je w śmietanie.
    Grzyby podsmaża dość długo (do 30 min pod przykryciem) na oliwie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, oraz dowolnych przypraw. Na koniec dodaje śmietanę. Całość robi się zawiesista i gęsta, smakuje wybornie. Nie jest to żaden wyszukany przepis, a nam zawsze smakuje i utarło się, ze jest to jedno z 12 dań na stole wigilijnym:) Pozdrawiam

  • Autor: renataz36 Data: 2005-12-15 20:32:06

    Dzieki śliczne, faktycznie przepis taki prosty normalny, nie wpadłam na to, jeszcze raz dziękuje, pozdrówka

  • Autor: marzena77 Data: 2005-12-16 10:59:10

    Witam :) u nas nie znamy sie na grzybach, jedynie tych suszonych z marketu:)), których uzywam na zupę grzybową, ale to samo danie przygotowuje z pieczarek, cebulkę podsmażam  na tłuszczu, dodaje pokrojone pieczarki i po chwili śmietane kremówkę, później jeszcze troche na wolnym ogniu gotuje, aż ze śmietany powstanie fajny sosik, a oprócz tego na naszym stole jest:
    zupka rybna i grzybowa z makaronem swoim zrobionym,
    karp smażony
    śledziki z śliwką suszoną i cebulką
    karp po grecku
    sałatka warzywna taka tradycyjna z majonezem
    barszcz z uszkami
    pierogi z serem na słodko ( to dla męża i dzieci z przepisu i stołu teściowej)
    kapusta z grzybami
    kluski z makiem, tzn ciasto troche bardziej miękkie niż na makaron, i takie dość małe kluseczki mieszam z gotowa już masą makową lekko doprawiam śmietanka i masełkiem, pycha
    kompot z suszonych owoców
    no i ciasta: sernik, makowiec, orzechowiec i szarlotka, a w I święto robię torta a korzystając z okazji  chce złożyć życzenia świateczne: Śnieżnych Świąt, ciepła i blasku choinki, pyszności na stole, radości bliskich, pięknych prezentów życzy Marzena :))

  • Autor: Stacha111 Data: 2005-12-21 14:19:08

    Witam.Zaintrygował mnie temat ---"śledziki ze śliwką suszoną i cebulką " możesz podać przepis?Stacha111

  • Autor: marinik Data: 2005-12-21 17:36:16

    nie weim jaka jest wersja podawana wyzej, a ja robie tak:
    wszystko pokrojone w dosc duza kosteczke: sledz + sliwka + ogorek kiszony + papryka czerwona. Calosc zalana olejem

  • Autor: inka21 Data: 2005-12-15 20:34:03

    ale ktore ciasteczko agusiu,chętnie podam tylko powiedzktóre:)

  • Autor: AggusiA Data: 2005-12-15 21:07:26

    Już doszukałam się w Twoich przepisach :) Dziękuję:)

  • Autor: ilka76 Data: 2005-12-15 15:27:12

    Wigilję co roku spędzamy gdzie indziej. W tym roku u teściowej.
    U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć:
    karpia smażonego
    sałatki jarzynowej z kukurydzą
    barszcu czerwonego z uszkami (teściowa jest mistrzynią w lepieniu)
    pierogów z kapustą i grzybami
    ryby po grecku
    śledzi
    sernika
    makowca

    Nie jesteśmych chyba zbyt oryginalni.

  • Autor: jasia Data: 2005-12-15 17:47:40

    Zrób może  - łososia w galarecie , lub karpia.
    Widzę, że u twojej mamy nie ma ryby w galarecie .
    oczywiście  - jak lubicie
    jasia

  • Autor: angela Data: 2005-12-15 23:05:22

    Na naszym stole wigilijnym jest:
    barszcz z uszkami,
    groch z kapustą, pierogi z kapustą i sosem grzybowym,
    karp smażony,
    karp w galarecie,
    śledzie w śmietanie,
    śledzie z majerankiem,
    grzyby w cieście,
     kompot z suszonych owoców,
    kutia,
    kluski z makiem,
    ciasto.

  • Autor: lajan Data: 2005-12-16 10:09:06

    Najmilsze nasze w WŻ Panie.
    Połączyło nas tu gotowanie.
    Niech każdy też się dowie,
    że są miedzy nami Panowie.
    Bo cóż to za ciasto by było,
    gdyby drożdży się nie dołożyło.
    Strony rozrastają się stale
    a nam nie nudzi się wcale.
    Wręcz odwrotnie, dobrze się mamy.
     Jest nas dużo lecz się poznamy.
    Co chwila inna stronka się otwiera,
    wyznajemy co komu doskwiera.
    Jeden ma marzenia,drugi zmartwienia.
     Jeden ma gości, inny coś do pieczenia.
    Przepisami i radami się wymieniamy,
    bo taka przyjażń jest między nami.
    Teraz wszyscy zmartwienie mają,
    bo wielkie święta się przybliżają.
    Wigilia, to święto dla całej rodziny,
    trzeba szykować, szkoda godziny.
    Przepisy sobie wymieniamy,
    różne tradycje rozpowszechniamy.
    Inne są na południu inne na zachodzie.
    My nie ulegamy obcej modzie.
    Jak tradycja u nas nakazuje,
    każda Pani dwanaście dań szykuje.
    Jest więc karp, ozdoba stoła
     a wkoło niego zastawa wesoła,
    barszczyk, pierożki, suszone gruszki,
    krokiet, rosołek i coś też z puszki,
    kutia,śledzik, karp w galarecie,
    co jeszcze? Dużo, sami wiecie.
    Panie z kuchni dyrygują,
    panowie i dzieci po domu się snują.
     Lecz pomoc paniom dają,
    noszą na stoły i rozstawiają.
    Lecz tak myślę, czy tak to składnie?
    Nie wrzucamy wszystkiego nieładnie?
    Bo nie tylko dla żołądka to strawa,
    ale dla oczu powinna być zabawa.
    Bo od jakości ułożenia zależy,
    jak wygląda talerzyk, czy świeży.
    Od tego jak na talerzu podamy,
    radość dla oczu mamy.
    Goście pochwalą te przystrajanie
     a może nam tu zdjęcie zostanie?
    Więc apel ogłaszam taki.
     Zróbcie piękne zdjęcie , dla posmaki.
    Niech to będą zdjęcia przez Was robione,
    oczywiście zanim danie będzie zjedzone.

  • Autor: seruś Data: 2005-12-16 10:55:58

     A u mnie zupa rybna wg,przepisu z ''dziada pradziada''podawana z gorącym ziemniakiem
                                                         barszcz z uszkami
                                                         karp smażony na maśle i łosoś
                                                          kapusta kiszona gotowana z grochem i fasolka
                                                          sałatka warzywna
                                                           kompot z suszonych owocow
                                                         kutia
                                                         piernik wg.przepisu mojej prababki
                                                         sernik chyba wiedeński
                                                         pierniczki
                                                          makowiec ,oczywiście owoce,orzeszki i miód i pełne brzuszki ufff...:)  pozdrawiam!!! 

  • Autor: kamilka Data: 2005-12-21 17:21:54

    a u mnie bedzie tak.Sledzie w smietanie zupa Fasolowa z duzej fasoli(bo nikt nie lubi barszczu)kapusta ,pierogi z kapusta i grzybami ,karp pieczony,moczka,i oczywiscie piernik , makowiec ,sernik

  • Autor: ABA Data: 2005-12-21 18:49:53

    Droga Agusiu. Jestem mamą i tesciową. Na Wigilię zawsze goszczę swoją córkę z rodzinką. Wydaje mi się, że najlepiej będzie jak porozmawiasz z mamą i uzgodnisz jaką potrawę możesz przygotowąć. Prezenty mogą być w tym dniu miłą niespodzianką, lecz potrawa powinna być wg mnie uzgodniona. Mama napewno doceni twoje starania i pomoc. Życzę bardzo rodzinnych, pełnych miłości i zrozumienia świąt 

Przejdź do pełnej wersji serwisu