Forum

Kuchenne porady

schab ze sliwkami

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-12-16 23:57:54

    Nigdy nie robilam, ale mam ochote zrobic na swieta schab ze sliwkami. Problem w tym ze nie wiem czy trzeba robic do niego jakas marynate. W przepisie jest taka:
    sol rozetrzec z czosnkiem, polaczyc z drobno zmielonym bialym pieprzem. Natrzec schab, skropic sokiem z pomaranczy i odstawic na 2 godz. Zastanawiam sie czy mieso nie bedzie suche, przewaznie przed pieczeniem mieso musi lezec w marynacie kilka dni. Poradzcie mi coscik. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

  • Autor: elkab Data: 2005-12-17 09:24:54

     Mięsko powinno leżeć marynacie prynajmniej noc (oczywiście w lodówce). A schab, po nadzianiu śliwką zawijam w rękaw foliowy i piękę około 1 godz. Wtedy się nie wysusza i jest soczysty.

  • Autor: emssa Data: 2005-12-17 10:44:01

    No nareszcie ktos napisal o rekawie foliowym .Ja wszystkie miesa robie w rekawie ,ale jeszcze sie tu nie spotkalam w przepisach zeby ktos uzywal ,a to taki swietny wynalazek

  • Autor: angela Data: 2005-12-17 11:28:43

    Ja także piekę wszystkie mięsa w rękawie foliowym. Tylko trzeba pamiętać, że jeśli chcemy podawac pieczeń na zimno, to musimy poczekać aż mięso ostygnie w rękawie. Inaczej będzie suche, bo cała wilgoć z niego wyparuje.

  • Autor: dorota40 Data: 2005-12-17 11:46:00

    Ja też robię schab ze śliwką, ale jeszcze pokrojony układam na półmiskach i zalewam galaretą i ozdabiam.Pycha!

  • Autor: nikolka19 Data: 2005-12-17 13:12:38

    a może ktoś podać dobry przepis na marynatę do takiego schabu a w rekawie doskonale picze się także pierś z indyka  lub szynkę

  • Autor: alman Data: 2005-12-17 17:36:25

    Ja robię tak:
    W schab wbijam długi, ostry nóż i robię w nim tunel przez środek. W otwór upycham śliwki lub morele /najpierw z jednej strony staram się wtłoczyć je możliwie jak najbliżej środka, a następnie to samo z drugiego końca schabu/.  Następnie robię marynatę : 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki miodu, 2 łyzki oleju, 1 łyżka kminku mielonego, sól i pieprz. Ilość marynaty należy dostosować do ilości schabu. Przygotowaną mieszanką smaruję schab ze wszystkich stron i pozostawiam w chłodnym miejscu min. na 2 godz. odwracając go od czasu do czasu, bowiem "mazidło" ma tendencję do spływania. Na patelni rozgrzewam tłuszcz /musi być dobrze rozgrzany/, opiekam schab ze wszystkich stron aby wszystkie szczelinki się dobrze pozamykały, co spowoduje, że sok nie wycieknie z niego podczas pieczenia, a następnie wkładam do naczynia żaroodpornego lub do rękawa i piekę  /jeśli w naczyniu to pod przykryciem /.

  • Autor: ABA Data: 2005-12-17 20:58:28

    Kasiu ja robię zamiast schabu karkówke. Kroję ją na kawałki /kostki/  obtaczam w soli i majeranku. Smażę na gorącym tłuszczu. Przekładam do brytwanki dolewam trochę wody i duszę. Pod koniec duszenia wsypuję śliwki bez pestek.Wymieszam razem z mięsem.  Muszą być dość twarde, nie rozlazłe. One dają aromat i smak mięsku. Karkówka nie jest taka sucha jak schab.

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-12-19 03:21:10

    dziekuje slicznie za porade mam karkoweczke wiec jutro wyprobuje:-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu